Muzeul Satului, infiintat de sociologul Dimitrie Gusti in 1936, este unul dintre primele si cele mai valoroase muzee etnografice din lume. Este al doilea muzeu etnografic in aer liber din lume, dupa cel din Stockholm. Se intinde pe 14 hectare si cuprinde 346 monumente - case, dependinte, instalatii, biserici si 53.450 de obiecte organizate in depozite de patrimoniu, contruite după principiile muzeografiei moderne.
Monumentele din Muzeul Satului sunt autentice, construcţiile fiind transferate din satul de origine şi remontate în perimetrul muzeal, respectandu-se tehnicile de constructie traditonale si amenajarea interioarelor. Casele si bisericile reprezinta toate zonele tarii si sunt din diverse perioade ale culturii poporului roman, muzeul incercand sa reconstituie, intr-un cadru natural generos, ambianta intima a fiecarei locuinte. In jurul fiecarei case se pot observa hambarele, grajdurile si celelalte acareturi, gardurile lucrate din lemn, nuiele sau chirpici, portile modeste sau impunatoare.
Din Moldova au fost aduse 10 gospodarii, printre care si casa din Straja datand din 1760. Nu pot trece neobservate gospodaria lipoveneasca, de la 1898 si cherhanaua, ambele din Jurilovca. Arhitectura populara din Muntenia este ilustrata, printre altele, de frumoasa gospodarie din Chiojdu, construita din bolovani si avand un foisor cu stalpi ciopliti. Din Oltenia au fost aduse bordeiele din Draghiceni si Castranova, care reprezinta locuinte arhaice. De asemenea, din Transilvania a fost adusa casa din Salciua, Tara Motilor, care se distinge prin acoperisul inalt din paie. Vizitatorii pot admira in Muzeu si moara de vant din Dobrogea sau atelierul de olarie din Horezu.
Ideea de completare a unor aspecte insuficient sau deloc reprezentate in cadrul sectorului vechi( ca de exemplu, absenta caselor apartinand celor mai importante etnii din Romania, cu exceptia secuilor si a lipovenilor), dar si din dorinta de construire a unui spatiu de agrement pentru public, de animatie si pedagogie muzeala, au facut ca , in curand, sa fie oferita publicului, ZONA SUD.
Din aceasta perspectiva, muzeul isi propune:
- reconstituirea unui centru de sat - spatiu emblematic pentru viata spirituala, sociala si economica a comunitatilor rurale;
Este de subliniat intentia de a resfinti biserica Turea si de a celebra, ocazional, slujbe sau chiar cununii si botezuri.
- amenajarea "Aleii minoritatilor" cu gospodarii tipice pentru comunitatile de ruteni (Bucovina), turci sau tatari (Dobrogea), evrei, etc.;
- amenajarea unui spatiu de agrement, cu jocuri traditionale pentru copii;
- realizarea unui amfiteatru si a unei scene, destinate manifestarilor culturale ale muzeului, precum si a unui spatiu adapostit pentru desfasurarea demonstratiilor de mestesuguri traditionale;
- reconstituirea unei cabane silvice in care se intentioneaza organizarea de expozitii temporare privind ocupatiile traditionale.
Muzeul desfasoara o serie de programe pentru copii, unul dintre cele mai importante fiind pe perioada vacantei de vara Tabara de creatie "Vara pe ulita" (Marca inregistrata la OSIM din 2007).
De asemenea Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" ofera vizitatorilor posibilitatea contactului direct cu creatia populara prin organizarea de targuri ale mesterilor populari si expozitii cu obiecte autentice, programe de dansuri si obiceiuri traditionale, prezentarea specificului diferitelor zone ale tarii, un magazin cu obiecte artizanale selectionate.
Dragobetele, Floriile cu bucurie, Targul de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Ziua Muzeului Satului, Carstovul viilor, Targul de Sfantul Dumitru, de Sfanta Maria, Florile Dalbe sunt doar cateva dintre evenimentele anuale ale muzeului.
Sursa: Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”
Un album ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Pret bilete:
- 10 lei adulti,
- 5 lei Pensionari şi posesori de carduri Euro 26
- 3,5 lei elevi si studenti
Alte taxe :
Audioghid: 50 lei
Taxă ghidaj în limba română: 200 lei
Taxă ghidaj în limbă străină (engleză, franceză, spaniolă, italiană, rusă): 300 lei
Gratuităţi:
- preşcolari
- veterani
- persoane cu dizabilităţi
Casele de bilete şi magazinul muzeului se închid cu 30 de minute înainte de terminarea programului de vizitare.
Biletul de intrare este valabil întreaga zi.
Adresa: Şos. Kiseleff, Nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti.
Tel: (004) 021-317.91.03
Fax: (004) 021-317.90.68
Fax: contact@muzeul-satului.ro
Program:
Luni: 9:00 - 17:00
Marti-Duminica: 9:00 - 19:00
Miercuri-Duminica: 11:00 - 19:00 - Sala de Expoziţii “Gheorghe Focşa
Mijloace de transport:
autobuz: 131, 330, 331, 335 staţia Arcul de Triumf
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer