You are here

RABINDRA NATYA

Spectacol de Dans Clasic Indian oferit de Centrul de Arta “Euterpe”

Concept si coregrafie: CARMEN COTOVANU PESANTEZ

Interpreteaza: CARMEN COTOVANU PESANTEZ, ALINA ION, ANGELICA FLOARES

Participa: CARMEN MUSAT-COMAN, Director al Editurii Cununi de Stele

Amfitrion: MARIANA DULIU, Director al Casei de Cultura “Friedrich Schiller”

Organizatori: CASA DE CULTURA “FRIEDRICH SCHILLER”, CENTRUL DE ARTA “EUTERPE”, EDITURA “CUNUNI DE STELE”

A participat Ambasadorul Indiei la Bucuresti impreuna cu sotia.

“RABINDRA NATYA” este un omagiu adus lui Rabindranath Tagore (7 mai 1861 – 7 august 1941), poet, prozator, dramaturg, filosof, estetician, pedagog si reformator al aducatiei, muzician, actor, coregraf si pictor, personalitate de o importanta monumentala in India si pretutindeni. Creator prin excelenta. Supranumit “Sufletul Bengalului” si “Profetul Indiei moderne”, Rabindranath Tagore a fost primul scriitor din Asia laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (pentru volumul de poezii “Gitanjali/Ofranda lirica”, 1913).

Pentru Tagore, poezia n-a fost doar o muza – i-a fost insasi viata: “Daca poezia mea face ca zambetul vostru sa fie mai dulce si lacrimile voastre mai frumoase, atunci voi sti ca mi-am indeplinit menirea de poet”. (traducere Amita Bhose)

Intreaga creatie artistica a acestui mistic inzestrat cu harul profetiei reprezinta un omagiu adus iubirii, pe care o exprima prin incercarea sa de a revela intregii umanitati unitatea din miezul diversitatii si printr-o maniera unica de-a reda bucuria de-a trai. Mai putin cunoscute publicului sunt creatiile sale muzicale (“Rabindrasangeet”) si dramatice (“Rabindra Nritya Natya”).

Maitreyi Devi a reusit sa ii surprinda personalitatea extraordinara in cateva cuvinte: “Fara el, viata merge inainte; dar cu el, in compania lui, viata danseaza prin scurgerea sa plicticoasa, vesela ca un parau de munte”.

Va propunem un concept care imbina cele trei arte – Poezia, Muzica si Dansul, sub semnul lui Tagore.

Carmen COTOVANU PESANTEZ este coregraf de dans clasic indian si specialist in cultura si civilizatie indiana. S-a specializat in stilul Kathak (Nordul Indiei), creand propria coregrafie in care tehnica, rafinamentul si expresivitatea artistica se imbina cu inovatia si eleganta, propunand, cu fiecare reprezentatie, noi abordari tematice.

Alina ION si Angelica FLOARES au inceput sa studieze dansul clasic indian in cadrul Centrului de Arta “Euterpe” sub indrumarea coregrafei Carmen COTOVANU PESANTEZ, remarcandu-se prin sensibilitate si talent, sustinute de pasiune, dedicatie si perseverenta in asimilarea cunostintelor tehnice si artistice.

CENTRUL DE ARTA “EUTERPE”, Bucuresti, 2003 (www.fecebook/Centrul de Arta Euterpe), este o institutie privata care desfasoara multiple activitati in domeniul artistic si cultural, organizeaza evenimente si ofera prestatii artistice; participa la proiecte culturale, colaborand cu artisti de prestigiu din tara si din strainatate, precum si cu alte institutii de cultura, edituri, ambasade, companii, ONG-uri etc. Centrul de Arta “Euterpe” reprezinta un partener cultural al Casei de Cultura “Friedrich Schiller” contribuind, prin evenimentele derulate, la promovarea artelor si a creatiilor literar-artistice, a diversitatii culturale si a valorilor universale.

EDITURA CUNUNI DE STELE, Bucuresti (www,edituracununidestele.ro), nume inspirat din “Luceafarul”, a fost infiintata in ianuarie 2009, cu scopul de a publica opera scriitoarei, profesoarei si traducatoarei AMITA BHOSE (Calcutta, 1933 – Bucuresti, 1992). Amita Bhose a creeat o punte culturala intre India si Romania, fiind prima traducatoare a lui Eminescu in spatiul asiatic si singura traducatoare a lui Rabindranath Tagore direct din bengali in romana. Editura Cununi de Stele, infiintata de fosta sa studenta si colaboratoare, Carmen MUSAT-COMAN, detine exclusivitatea pentru publicarea cartilor Amitei Bhose. Din colectia Rabindranath Tagore in traducerea Amitei Bhose: “Scrisori rupte”; “Soarele din prima zi”; “Dragostea incurca, dragostea descurca”; “Amintiri”; “Cantecele diminetii”; “Inspiratia lui Valmiki”.

Evenimentul s-a desfasurat in limba romana la CASA DE CULTURA “Friedrich Schiller”.

Sursa: Carmen COTOVANU PESANTEZ

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/RABINDRA%20NATYA/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer