You are here

Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916 - 1918)

Expoziția "Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916 - 1918)" prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la victoriile militare ale Armatei Române la Mărăști, Mărășești și Oituz, a fost vernisată miercuri, 25 octombrie, în Spațiile medievale de la Muzeul Național Cotroceni.

În debutul evenimentului, membrii Asociației "Tradiția Militară", îmbrăcați în uniforme ale Armatei Române din Primul Război Mondial au făcut o mică demonstraţie, care s-a bucurat de un real succes.

Potrivit directorului Muzeului Naţional Cotroceni, Liviu Jicman, expoziţia "Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)" una foarte bogată din punct de vedere al documentării, deschide şirul manifestărilor pe care Muzeul Național Cotroceni le va dedica perioadei 1916 - 1919.  

"Aceasta este o primă manifestare prin care ne propunem să deschidem o serie lungă de manifestări prin care Muzeul Național Cotroceni prefațează manifestările dedicate Centenarului care vor avea loc în următoarea perioadă, la sfârșitul acestui an, dar mai ales în 2018 și 2019", a declarat Liviu Jicman. 

Prezent la vernisaj, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a afirmat că expoziția deschisă la Muzeul Cotroceni este cea mai amplă pe care a văzut-o pe subiectul Centenarului, "singura excepție fiind marea expoziție a Marelui Război de la Muzeul Național de Istorie a României care, însă, ataca o problematică la scară europeană".

"Aici vedem ceea ce mult timp (...) ne-a fost ascuns, dacă nu chiar interzis să aflăm, să știm, să vedem și anume contribuția, nu doar politică, dar și personală, a Casei Regale a României la efortul de război și mai ales la crearea premiselor pentru ca pacea să aducă și marea întregire a țării. (...) Avem în față o moștenire pe care abia acum o primim, o moștenire de informație și o moștenire de mărturie. (...) Astăzi începem să descoperim ce moștenire bogată, ce moștenire importantă, ce moștenire angajantă am primit de la înaintași", a declarat Sergiu Nistor. 

La rândul ei, Ştefania Dinu, directorul general adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni a precizat că expoziţia este preponderent fotodocumentară, dar cuprinde și uniforme militare, echipament militar utilizat de soldații și ofițerii români pe front, medalii, hărți, decorații și obiecte din război găsite în tranșee — bocanci, monede, baionete, gamele.

În cadrul evenimentului a fost lansat şi catalogul expoziţiei, vernisajul încheindu-se cu un recital vocal-instrumental susținut, în Sala Cerchez a Muzeului Cotroceni, de Raluca Oprea — soprană, și Ioana Maria Lupașcu — pian. În program au fost lucrări de Tiberiu Brediceanu, George Cavadia, Antonin Dvorak, Giacomo Puccini, Constantin Silvestri, Sabin Păutza, Francesco Cilea, Ioan Dobrinescu, Francisc Poulenc, Deniz Inan, Rodolfo Falvo, Guy Bacos. 

Expoziția a fost organizată cu sprijinul Bibliotecii Academiei Române, Arhivelor Naționale ale României, Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I", Muzeului Național de Istorie a României, Arhivelor Militare Naționale, cărora li s-au alăturat Asociația RoMilitaria, Asociația ProDetecție, colecția Daniel Obreja și Sorin Mărgăr.

Sursa: Muzeul Național Cotroceni

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici:

http://nini.qsl.ro/yo3ccc/FAMILIA%20REGALA%20A%20ROMANIEI%20PE%20FRONTUL%20MARELUI%20RAZBOI%20(1916%20-%201918)/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer