Pe Ilie YO3BBW l-am cunoscut in 1979 cand ma duceam aproape in fiecare marti la Radioclubul Bucuresti din str. dr. Staicovici, pentru a trimite si ridica QSL-urile pentru legaturile radio pe care le efectuam. Prima legatura radio am realizat-o cu Ilie, conform datelor de pe QSL-ul primit de la el, pe 6 martie 1979. Atunci venise de la Timisoara la Bucuresti, urma cursurile Academiei Militare Tehnice din Bucuresti si folosea indicativul YO2BBW/3.
Ilie s-a nascut in 1950 in comuna Bozanta Mare unde a petrecut copilaria si a urmat scoala generala. In Tautii Magerus, tot din Maramures a urmat clasa a IX-a de liceu. Apoi a dat examen si a fost admis in clasa a X-a, in septambrie 1966, la Liceul Militar “Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc, din Bucovina.
Tot timpul era pasionat de electronica si de muzica, canta la acordeon, vioara sau chitara. II placea sa scrie versuri.
Dupa terminarea liceului a urmat Scoala militara de ofiteri de la Brasov, arma radiolocatie – electronica aplicata.
Apoi a urmat cursurile Academiei militare tehnice din Bucuresti, Facultatea de Electronica, intre 1976-1981.
Dupa absolvirea facultatii s-a intors la Timisoara. Ajuns sef de atelier mobil, a parcurs tara in lung si-n lat pentru a intretine statiile de radiolocatie din unitatile militare si a le mentine in buna stare de functionare.
Ulterior a revenit la Academia Militara ca inginer in sectia de cercetare.
Dupa 1989, cand a avut loc restructurarea armatei a fost trecut in rezerva, dar a continuat sa duca o viata activa.
La inceput a infiintat o firma de reparatii radio si TV, iar ulterior a înfiinţat o firmă avand ca activitate domeniul echipamentelor radio:
http://www.matra-systems.ro/comunicatii/
La sediul firmei din Cartierul Ferentari, unde firma isi are sediul si in momentul de fata, am fost de foarte multe ori dupa 1999. Pentru ca la serviciul pe care il aveam atunci lucram si sambata si duminica si de sarbatori, aveam zile libere si in timpul saptamanii. In perioada aceea aici, la Ilie YO3BBW, lucra si Doru YO3BZF. In unele zile libere din timpul saptamanii ma duceam sa stau de vorba atat cu Doru cat si cu Ilie.
Cu Ilie YO3BBW si cu sotia lui, d-na Mioara, m-am intalnit la mai multe simpozioane: in 2006 la Ploiesti, in 2009 la Targu Jiu si in 2011 la Suior.
In 2006 am fost la simpozionul de la Ploiesti, iar la plecare am facut un echipaj de 4 persoane, el cu sotia si eu cu sotia; ne-a luat cu masina, dar nu am mers catre Bucuresti, ne-a dus la un prieten de-al lui cu care fusese coleg de serviciu si care, dupa ce iesise la pensie isi facuse o pensiune la Moeciu. Duminica pe la pranz am ajuns acolo si am fost primiti exceptional de bine. Ne simteam ca intre neamuri. Au vrut ca sa ne opresca acolo peste noapte, dar nu a putut Ilie sa ramana avand niste treburi de rezolvat in ziua urmatoare, luni. La plecare catre Bucuresti, ne-am abatut un pic din drum ca sa vizitam salina Slanic Prahova, dar pentru ca era duminica, dupa masa aceasta era inchisa.
Incepand cu 2010 a inceput sa vina si el la intalnirile organizate de radioamatorii din Ramnicu Valcea, care aveau loc de Sf. Ilie (de ziua lui) la campingul Arutela, al Manastirii Turnu. In 2012 a venit acolo cu unul dintre baieti si cu sotia acestuia. Eram acolo in 2013, toata lumea il astepta ca sa apara, cand a venit Nicu YO7HUZ si ne-a dat vestea cea trista, ca Ilie a trecut la cele vesnice.
Dupa o grea suferinta, Ilie Matra a trecut in lumea celor drepti pe 20 iulie 2013, de ziua numelui, Sf. Ilie.
A trait 63 de ani. Sa-i fie tarana usoara!
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/In%
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer