You are here

Evocarea sculptorului Spiridon Georgescu (1887-1974), Monumente comemorative bucureștene

Joi, 4 mai, începând cu ora 18:30, Casa de cultură „Friedrich Schiller” a organizat un nou eveniment cultural în parteneriat cu Asociația Istoria Artei:

Evocarea sculptorului Spiridon Georgescu (1887-1974), Oana Marinache, președintele Asociației Istoria Artei

Născut în urmă cu 130 de ani, tânărul va urma cursurile Școlii de Arte și Meserii iar apoi va ajunge de mai multe ori în Italia, unde va studia cu diferiți profesori. Participant activ la Primul Război Mondial, după 1919 se va specializa în monumente comemorative de for public. Le amintim pe cele din București: Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, Monumentul Infanteristului, Monumentul Eroilor din Arma Geniului (Leul), Monumentul eroilor căzuți în cele două războaie mondiale din comuna Dudești-Cioplea

Monumente comemorative bucureștene, Cristian Scarlat, președintele Asociației Stindard

„Dacă monumentele comemorative de for public au o vizibilitate asigurată prin amplasarea lor în locuri cu un trafic ridicat, însemnele comemorative ridicate în cimitire sau curțile bisericilor ori diferitelor instituții rămân de multe ori în anonimat, iar conservarea și protejarea acestora fiind – de cele mai multe ori – măsuri ”amânate” decenii de-a rândul. Realitate cu atât mai sensibilă pentru Capitală, cu cât aceste monumente, fără a avea anvergura simbolică a Arcului de Triumf, fac parte din structura identitară a unei comunități – administrative, religioase sau etnice –, ca și din istoria locală a unei ”lumi” ce dispare, treptat, devorată de noua țesătură urbană a metropolei.
Câteva monumente de acest tip au ca autori sculptori cunoscuți, precum O. Späthe, O.Han, Ionescu-Varo, E.W. Becker, T. Burcă ș.a. Altele sunt simple însemne cu o estetică discutabilă, dar cu o încărcătură simbolică indiscutabilă, totuși, prin evenimentul evocat – Războiul de Întregire –, prin comemorarea nominală a celor morți, acestea ar trebui să rămână drept ”file” ale unei virtuale Cărți de Aur a Orașului.
Faptul că astăzi vorbim despre aceste mărturii ale trecutului ar putea fi un prim pas spre reașezarea lor la locul cuvenit în cultura noastră comemorativă.”(Cristian Scarlat)

Evenimentul face parte din proiectul cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Evenimentul s-a desfășura în limba română.

Sursa: Casa de cultură „Friedrich Schiller”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Evocarea%20sculptorului%20Spiridon%20Georgescu/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer