You are here

Sa facem cunostinta cu Stancu Ion YO9PC

Despre dl. Nelu YO9PC auzisem multe lucruri interesante si am vrut sa aflu mai multe despre activitatea dansului ca radioamator. In plus, a fost primul radioamator din judetul Teleorman care a lucrat in banda de 6 m.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO9PC: M-am nascut pe 2 noiembrie 1939 in orasul Rosiorii de Vede.

YO3CCC: Cum si cand ati aflat despre undele radio?

 YO9PC: Despre undele radio am aflat in clasa a VII-a de la un pilot care stia telegrafie. Am invatat singur sa trasmit si sa receptionez semnale morse; am fost autodidact, mai retras, dar insistent totusi. Liceul l-am facut la Rosiori, apoi am fost laborant de fizica-chimie la liceul din Rosiori, iar aici l-am cunoscut pe Angelescu Iulian YO3ATI (SK), care era profesor de fizica; cu el ne antrenam la transmisii si receptii in CW. In aceeasi perioada a venit in orasul nostru si Oniga Nicolae YO9HF (SK) pilot militar pensionat medical. El a condus “Cercul radio” de la “Casa pionierilor” din oras.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator?

YO9PC: Toti trei am fost la examen in 1960 si asa am devenit radioamatori autorizati.

YO3CCC: Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?

YO9PC: Am trecut direct la emisie, fara a face stagiul de radioamator receptor.

YO3CCC: Ati avut de la inceput indicativul YO9PC?

YO9PC: Am avut de la inceput indicativul: YO9PC.

In armata am fost inrolat mai tarziu, nu la 20 de ani cum se obisnuia. Eu stiind deja morse am lucrat la transmisiuni, bineinteles dupa un curs scurt pentru a ma familiarza cu aparatura si coduri etc., specifice.
La unitate l-am cunoscut pe Diti, Dietmar Schmidt YO7VS (SK) si de la el m-am molipsit de a face QSO-uri pe 50 MHz.
Colegi de armata mi-au fost: Badoiu Mircea YO9AGI si Stoica Ilie YO3BWZ - foarte buni  telegrafisti.
                                                              

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator?

YO9PC: Am debutat in activitatea de radioamator cu aparatura HM, cu tuburi, simple, transverterele erau populare printre radioamatori, asa ca si eu abordam cate o banda noua cu ele. Am lucrat mai multi ani ca depanator radio-Tv, la coperativa de profil din oras.

YO3CCC: Ce antene ati avut cand ati inceput sa lucrati in benzile de radioamatori?

YO9PC: Am avut noroc la inceputul activitatii de radioamator, sa stau la curte, iar antenele mele au fost filare. Pentru banda de 6 m am facut un Yagi cu 5 elemente, cu care am avut rezultate f.f.f. bune, iar aparatura, bineinteles, tot home-made facute fara frecventmetre digitale, generatoare industriale, numai cu grid-dip-metru, un AVO-metru si armonicile unor cuarturi cunoscute.

YO3CCC: Care a fost modul de lucru pe care l-ati indragit de la inceput?

YO9PC: Am lucrat numai in telegrafie, mi-a placut de mic copil, din clasa a VII-a.

YO3CCC: Ati participat in concursuri?

YO9PC: Am participat la mai multe concursuri in unde scurte si ultrascurte, acestea fiind mentionate in buletinele informative YO ale vremii.

YO3CCC: Din ce locatii ati lucrat in concursuri?

YO9PC: In portabil am fost in mai multe locatii: Semenic, Babele, Parang, bineinteles tot cu aparate si antene home-made. In Parang am fost cu sotia la un concurs UKW. Tot cu aceasta ocazie, la cateva sute de metri pe un alt "varf", in alt cort erau: Paul YO9BCI si Aron YO9BRT, tot din Rosiorii de Vede si ei. bineinteles tot cu aparatura si antena Yagi home-made. Dimineata, dupa concurs, am iesit din cort si ne faceam semne cu mana; tin minte ca era o vreme deosebit de frumoasa, fara vant, la inaltimea aceea se intampla mai rar asa ceva.

YO3CCC: Sunteti pasionat de diplome si QSL-uri

YO9PC: In legatura cu diplomele si QSL-urile nu pot spune ca sunt pasionat, dar ca oricarui radioamator, bineinteles imi plac, mai ales QSL-urile care veneau fara dolari la schimb... ca acuma. Biroul de QSL-uri lucra din plin, probabil nu erau limitari severe de buget. QSL-urile le pastrez in niste albume ca cele pentru fotografii.

YO3CCC: Cu ce antene vreti sa va mai dotati?                                                     

YO9PC: De multi ani stau la bloc, cu antenele stau rau, poate daca se incalzeste vremea voi reusi sa instalez un LW. Am un Yagi plasat defavorabil la etajul 2, la balcon, intre blocuri si numai cateva repetoare pot fi accesate cu Baufengul de 5 W. In urma cu cativa ani YO3ATI mi-a donat un transceiver FT101Z in stare perfecta, de la primirea lui, mai fac receptii cu el, sunt incantat acuma, astept noua antena filara cu speranta si incredere.                                                        

YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale?

YO9PC: Nu am avut calculator, asa ca modul digital si SSTV, tinind cont si de varsta inaintata nu m-au atras, din pacate.

YO3CCC: V-a placut sa auto-construiti aparatura de emisie?  

YO9PC: La casa pionierilor din oras, unde din 1959 era prof. Oniga Nicolae

YO9HF, statia colectiva YO9KPC, am participat trup si suflet la punerea in functie a unui emitator home-made de 200 W, tras in benzile de 80 - 40 - 20 - 15 - 10 m, care lucra numai in CW si AM; SSB-ul inca nu era abordat de amatori.

YO3CCC: Pe unde ati mai lucrat?

YO9PC: Am lucrat multi ani la posta, ca tehnician, la intretinerea si repararea statiilor de amplificare care se gaseau in comune, care alimentau cu semnal de la postul Radio Bucuresti difuzoarele celor abonati.
De la posta am iesit la pensie la limita de varsta.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Stancu%20Ion%20YO9PC/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer