Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în perioada 24 martie – 23 aprilie 2017, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, un lot de podoabe preistorice deosebite, recent intrate în colecțiile sale – Podoabe din tezaurul de la Sarasău. Vernisajul micro-expoziţiei a avut loc vineri, 24 martie a.c., începând cu ora 12.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Sala Lapidarium.
Cele unsprezece podoabe preistorice din aur prezentate în această expoziție sunt cunoscute în literatura de specialitate ca provenind din tezaurul de la Sarasău (magh. Szarvasszó, jud. Maramureș), acesta fiind o descoperire întâmplătoare efectuată în primăvara anului 1847. De remarcat faptul că pe teritoriul localității amintite au fost identificate de-a lungul timpului mai multe așezări, dar și un număr însemnat de piese de metal (depozite de bronzuri, piese izolate de bronz, dar și tezaurul de piese din aur) datând din epoca bronzului; de asemenea, aici au fost efectuate o serie de cercetări în diverse puncte de interes arheologic, respectiv au fost întreprinse recunoașteri de teren pentru stabilirea locului descoperirii tezaurului amintit.
Din păcate, încă de la momentul descoperirii tezaurului de la Sarasău, piesele din componența sa au fost împărțite între numeroșii localnici care au participat la dezgroparea acestuia, documentele vremii menționând că numai de la primul descoperitor au fost confiscate atunci de către autorități circa 4,5 Kg piese aur. În prezent se mai păstrează doar două loturi de obiecte din această descoperire, respectiv cele din așa-numita colecție Mihályi, achiziționate la finalul anului 2016 de către Muzeul Național de Istorie a României cu fonduri asigurate de Ministerul Culturii și cele aflate, de la jumătatea secolului al XIX-lea, în colecțiile Muzeului Național Maghiar din Budapesta.
Lotul de obiecte aflat actualmente în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României cuprinde următoarele obiecte preistorice din aur: șapte aplice discoidale (discuri spiralice) bogat ornamentate; trei verigi cu capete deschise, decorate cu mici nervuri circulare și două sute treizeci și nouă de mici mărgele semisferice și bitronconice.
În legătură cu aceste podoabe preistorice din metal prețios au fost realizate în cursul ultimelor luni investigații pluridisciplinare, în cadrul Secției Investigații Fizico-Chimice a Muzeului Național de Istorie a României, dar și în laboratoarele de specialitate ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000, rezultatele preliminare ale acestora fiind prezentate în micro-expoziția anunțată. Acestea oferă date noi privind proveniența metalului din care au fost produse aceste obiecte, dar și despre tehnica lor de realizare.
Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 24 martie - 23 aprilie 2017 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 - 17.00, în zilele de 24 și 25 martie, respectiv 10.00 – 18.00, în intervalul 26 martie – 23 aprilie 2017.
Sursa: Muzeul Naţional de Istorie a României
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer