You are here

Irak între conflict și reconstrucție

Fundația Europeană Titulescu, împreună cu Middle East Political and Economic Institute (MEPEI) și Fundația EURISC a organizat miercuri, 22 Martie 2017, ora 16:00 dezbaterea: „IRAK ÎNTRE CONFLICT ȘI RECONSTRUCȚIE”

Cu alocuțiuni din partea:
Dr. Liviu MUREȘAN, președintele Fundației EURISC
Drd. Flavius CABA-MARIA, președintele MEPEI
Drd. Răzvan MUNTEANU, manager de program MEPEI
Alexandru GEORGESCU, analist strategic, Fundația EURISC

Moderator: Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE

Relatiile diplomatice dintre Romania si Irak au fost stabilite la data de 14 august 1958.

Relatiile comerciale romano-irakiene au cunoscut o dinamica importanta. Comisia Mixta guvernamentala romano-irakiana de Comert si Cooperare Economica si Tehnica si-a desfasurat lucrarile incepand cu anul 1975. Dupa o perioada in care au fost puse bazele unor fluxuri comerciale importante, in perioada 1980-1990, Irakul a detinut primul loc la exportul romanesc de produse speciale, autovehicule, confectii si furnituri militare, textile si incaltaminte, echipamente industriale si aparatura electronica si altele. Principalele marfuri importate din Irak au fost: titei, sulf, fluorura de aluminiu, acumulatori auto si curmale.

Ca urmare a primei crize din Golf si a sistemului de sanctiuni propus in baza Rezolutiilor Consiliului de Securitate ONU, au fost sistate atat livrarile reciproce de marfuri, cat si lucrarile in curs de executare in Irak de catre agentii economici romani. Perioada anilor 1990 anuleaza practic volumul de schimburi comerciale. Dupa schimbarea de regim in 2003 s-a asteptat ca Irakul sa se poata dezvolta conform potentialului sau. Insa numeroase impedimente socio-politice incetinesc progresul irakian. In 2013 s-au demarat procedurile pentru reluarea lucrarilor Comisiei Mixte la Bucuresti, in contextul aniversarii a 55 ani de relatii diplomatice dintre Romania si Irak.

Irakul constituie inca un mediu plin de provocari.

Conform statisticilor OPEC, Irakul detine locul patru in lume la rezerve dovedite de petrol si locul 12 in ceea ce priveste rezervele de gaze, multe dintre aceste rezerve fiind de gaz natural asociat cu petrol. Cu toate acestea industria de petrol si gaze din Irak nu se dezvolta conform indicatorilor, deoarece dupa 26 ani de sanctiuni si conflicte, posibilitatile privind dezvoltarea productiei efective de petrol au fost reduse. Intre 1980 si 2003, milioane de barili de petrol nu au mai fost exportate. Perioada 2003-2016 regaseste productia irakiana intr-o faza de platou. Irakul continua sa fie sub-explorat si are o productie stagnanta, din cauza conditiilor politico-sociale precare.

Dezbaterea a acordat prioritate primei si cele mai importante probleme a Irakului, si anume mediul de securitate. S-a realizat o relativa imbunatatire comparativ cu 2014, intrucat autointitulatul Stat Islamic/Daesh si-a redus substantial controlul asupra zonelor ocupate din Irak. Insa economia irakiana a trebuit sa concentreze din nou eforturi in aparatul de aparare in detrimentul exploatarii vastelor resurse de petrol si gaze, din care se pot obtine venituri ce pot fi reinvestite in economia nationala.

Guvernul federal inca se confrunta cu lupte interne din motive etnice si confesionale, in timp ce aparatul de securitate al statului s-a fragilizat, fapt demonstrat inscusiv in lupta contra Daesh, care a depins mult de actiunile intreprinse de diferite militii. Regiunea Kurdistan si provinciile Sulaymaniyah, Irbil si Dahuk, reprezinta un aspect aparte in istoria contemporana irakiana, demonstrand mai multa stabilitate post-2003. Insa pe fondul unui pret scazut al petrolului pe plan international si aceasta regiune a avut de infruntat probleme de natura economica.

In ciuda problemelor enumerate, Irakul poate constitui un spatiu al oportunitatilor. De exemplu, se impune extinderea infrastructurii critice - o optimizare a retelei de transport de petrol si gaz. Tara are nevoie nu numai de modernizarea infrastructurii, ci si de constructia de locuinte, de investitii in serviciile publice si are nevoie de bunuri care nu se mai regasesc pe piata irakiana dupa o perioada lunga de conflicte si un regim de sanctiuni.

Dezbaterea s-a incheiat printr-un raspuns dat problemelor semnalate, cat si prin incercarea de a oferi perspective asupra optimizarii potentialului detinut de Irak.     

Evenimentul a avut loc la Casa Titulescu.

Sursa: Fundația Europeană Titulescu

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Irak%20intre%20conflict%20si%20reconstructie/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer