Pe Vali YO3BIZ l-am cunoscut prin 1978 cand mergeam martea la Radioclubul din str. dr. Staicovici. Serviciile noastre (locurile de munca) erau foarte apropiate, la vreo 200 m in linie dreapta. Dupa 1986 cand m-am mutat in cartierul Balta Alba, am devenit vecini; locuim destul de aproape unul de celalalt. Imi aduc aminte, era prin 1990 (sper sa nu gresesc) cand a avut loc un cutremur destul de mare pe la ora pranzului. Am plecat de la serviciu, m-am intalnit cu Vali (vorbisem in prealabil la telefon) si impreuna am mers pana acasa pe jos, pentru ca dupa aceel cutremur nu am avut curajul sa luam nici un mijloc de transport in comun, nici din subteran (metrou) nici de sprafata (autobuz sau troleibuz). Nu stiu cati kilometri am mers pe jos, dar mai mult ca sigur ca au fost destul de multi.
YO3CCC: Data si locul nasterii?
YO3BIZ: Sa incepem cu inceputul: 29 septembrie 1948, in raionul Tudor Vladimirescu, Bucuresti, la spitalul de pe Soseaua Pantelimon, vis-a-vis de actualul spital Sf. Pantelimon. La aceea vreme alta era configuratia zonei.
YO3CCC: Unde ti-ai petrecut copilaria?
YO3BIZ: Copilaria am petrecut-o, din spusele celor batrani, in zona Pantelimon, Socului, Stadionul 23 August, uneori si in provincie, unde au lucrat parintii.
Dupa varsta de cinci ani ne-am mutat cu locuinta in str. Socului unde am ramas pana la 22 de ani. Scoala elementara (clasele I - VII), liceul (clasele VIII - XI), scoala tehnica, au fost toate grupate intre strazile: Savu Marin - Pescarusului - B-dul Muncii. Exceptie a fost perioada intre 18 si 20 de ani cand am fost militar in termen la marina.
YO3CCC: Ce pasiuni ai avut in copilarie?
YO3BIZ: Din clasa a I-a si pana la terminarea liceului am practicat fotbalul, iar ca hobby colectionam timbre.
Fotbal am jucat la Scoala Sportiva nr. 2, FRB, Steaua 23 August, IOR, pana in toamna lui 1966 cand am plecat in armata. Intre anii 1968 – 1970 am urmat cursurile scolii tehnice de proiectanti, lasand deoparte alte activitati.
Uite, acum imi dau seama ca atunci am fost dedicat numai scolii…..bai sa fie, ce greseala. Hi!
YO3CCC: Ai mai avut si alte pasiuni?
YO3BIZ: Dupa absolvirea scolii tehnice si angajarea in proiectare au revenit pasiunile extraserviciu: fotbalul in primul rand, colectii de te miri ce (machete de avioane, brichete, pachete de tigari) si pentru ca am primit un aparat foto la o competitive de fotbal, am demarat actiunea laborator foto.
YO3CCC: Cum ai aflat despre undele radio?
YO3BIZ: Uite o intrebare buna, pentru ca prin scoala nu ma prea pasiona aceasta problema, iar in aceea perioada si aparatele de radio erau ca si cum n-ar fi. Imi aduc aminte ca prin clasele primare a fost un val de montare in casele oamenilor a aparatelor de radioficare: un difuzor cu potentiometru de volum.
Iti dai seama cu ce “vechitura” stai de vorba?
YO3CCC: Prin 1958 – 1960 si noi aveam asa ceva in casa, asa ca le stiu foarte bine. Ba, mai mult si in clipa de fata mai pastez un asemenea exemplar.
YO3BIZ: De undele radio sau mai bine zis cu undele radio, am facut cunostinta in scoala de telegrafisti de bord 1966 - 1968, perioada mea de armata in cadrul marinei militare, unde dupa un curs de doua luni am devenit telegrafist de bord cu examen de clasa a III-a si ulterior a II-a, categorie cu care am urcat la bordul navei.
YO3CCC: De unde ai aflat despre radioamatori?
YO3BIZ: De radioamatori am aflat in armata (pe vapor) unde aveam un coleg radiotelegrafist ce mai lucra si el asa pe blat in benzile de radioamatori; nu are rost sa-i dezvalui numele si indicativul.
YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?
YO3BIZ: Am devenit radioamator in 1973, pe cand lucram la ELECTROUZIN, avand coleg de birou pe Costica YO3CCB, care la cafeluta de dimineata afland ca stiu telegrafie m-a invitat sa devin radioamator.
Zis si facut in cateva zile am devenit receptor cu indicativul YO3-2046/B.
YO3CCC: Acest indicativ, YO3BIZ, l-ai avut de la inceput?
YO3BIZ: Indicativul actual este obtinut de la inceput si nu am de gand sa-l schimb.
YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut in vizitele tale pe la Radioclub?
YO3BIZ: Radioclubul era la aceea vreme in parcul cu platani iar sef de “trib” era Paolazzo YO3JP; aici am facut cunostinta cu o serie de hami, printre care Pit YO3JW, Iosif Paduraru YO3JJ, Socol YO3BAP, Ilie YO3BWZ, Trifu YO3BAL si multi altii.
Partea interesanta era reuniunea dupa club, pe care o petreceam la beraria Gambrinus de langa Cismigiu. Ce vremuri...
Dupa mutarea radioclubului din aceel amplasament parca totul s-a schimbat.
Eu unul am mai rarit mersul la club, pana la de loc. In anii 1990, dupa schimbarea regimului si a raririi comenzilor in cadrul serviciului (proiectant in cadrul IPCM), mai faceam cate o vizita pe la club, ca sa nu ma plictisesc langa planseta.
YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?
YO3BIZ: Primul receptor a fost unul construit din doua sau trei tuburi, refolosiri din dezmembrari.
Primul emitator l-am construit impreuna cu Costica YO3CCB, tot pe tuburi, pentru trei benzi: 3,5 MHz, 7 MHz, 28 MHz.
Cum am incropit aceel emitator am facut primele acorduri si-mi aduc aminte ca lucram pe balcon care era prevazut cu neon pentru iluminare, astfel ca la QSO-uri se aprindea si neonul. La fel ca si receptorul, emitatorul era din componente refolosite. Aveam cateva televizoare si radiouri dezafectate, multe carti radioamatoricesti ce aveau scheme pentru incepatori si erau foarte bune.
Bineinteles ca dupa ce am obtinut clasa a II-a, am inceput constructia altor receptoare, emitatoare si trecerea la un transceiver home-made, un A412, cu: trei quarturi, filtru home-made iar ca etaj final am construit cred ca trei bucati cu tuburi (GU50, GU29); am lucrand ceva timp cu unul, apoi l-am demolat, am facut altul si tot asa.
Pot spune ca la toate constructiile pe care le-am realizat am cerut ajutorul altor radioamatori si aici ii pot enumera pe: YO3BAP, YO3APO, YO3CCB, YO3BWZ.
YO3CCC: Ce antene ai avut la inceput?
YO3BIZ: Ca antena am avut un dipol pe bloc; locuind la etajul 10, am receptionat foarte repede cele 500 QSO-uri cerute pentru a da examen de emitator, asa ca la prima sesiune am spus prezent. In septembrie 1974 aveam clasa a III-a, iar in anul urmator clasa a II-a.
YO3CCC: Ce aparatura ai in dotare in momentul de fata (transceivere, antene etc.)?
YO3BIZ: Acum posed doua transceivere industriale: MF-090, TS 130SE, dar si un A412 home-made.
Ca antene am folosit autoconstruite, incepand cu dipol, verticale mono, multiband, iar acum tot home-made pe suport de undita.
Foarte mult timp am lucrat in QRP si am obtinut diploma WAC; de fapt nici acum nu depasesc 100 W.
YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale?
YO3BIZ: Sunt telegrafist 100%, pot spune asa pentru ca legaturile in SSB se pot numara lesne. Nu ma pasioneaza lucrul in alte moduri, pentru ca ma consider un telegrafist si am o deosebita placere sa simt cheia de transmis, dar si urechile ciulite.
Am lucrat in banda de 2 m numai pentru a obtine diploma, in rest strabat undele scurte de jos in sus si invers, in fiecare zi.
YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?
YO3BIZ: Sunt pasionat si de QSL-uri dar si de diplome, mai ales cele pe care nu dai bani.
Am fost intr-un timp si arbitru radio, am clasificare sportiva clasa a II-a, iar pana in prezent am 87 tari confirmate, prin e-qsl, plus cele pe hartie pe care inca nu am avut curiozitatea sa le cataloghez.
YO3CCC: In concursuri lucrezi?
YO3BIZ: Lucrez in concursuri deseori de placere, nu ma pot bate cu cei cu kW. De cele mai multe ori trimit log control.
De-a lungul timpului am facut multe vizite la Vali acasa, dar atunci nu aveam aparat foto ca acum si nu am nicio poza ca amintire de la acele vizite. In schimb, in ultimii ani nu am scapat ocazia ca sa-l fotografiez:
pozele nr. 28 – 30 (3 buc.) – le-am facut pe 25 mai 2014;
pozele nr. 21 – 34 (4 buc.) – le-am facut pe 30 martie 2015;
pozele nr. 35 – 46 (12 buc.) – le-am facut pe 5 ianuarie 2017.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer