Era posibil ca vremea potrivnică – frig, ghețuș, polei, promoroacă, chiciură, țurțuri, vânt – să fi dus la amânarea pentru februarie a primei serate culturale în Club A, din seria celor păstorite de Florin-Silviu Ursulescu, pe ideea: cine mai iese din casă pe așa o vreme ? Dar periodicitatea și tradiția au fost respectate: prima lună a anului, ianuarie, prima reuniune din 2017, cea cu numărul 53.
În cele din urmă, întâlnirea a fost chiar mai densă decât se prevăzuse: pe afiș erau 5 puncte de cert interes, dar în final au fost... 7 !
S-a început cu o surpriză: Radu Lupașcu (responsabilul valoroasei și complexei pagini de pe internet Arta sunetelor) a venit să-și prezinte ultima carte - Interviuri rock vol. 3 (seria Mitologii subiective), ediție de colecție, editura Arvin Press. Radu are peste 10 volume publicate, unele în colaborare cu Ioan Big, iar acesta cuprinde 21 de interviuri cu muzicieni (6 români și 15 străini). Va urma și o ediție comercială, de masă.
A urmat vechiul colaborator al seratelor – profesorul de muzică, compozitor, scriitor – Viorel Covaci. Ca de obicei a stârnit interesul cu o prelegere incitant intitulată Caragiale și femeile. De fapt, ca de obicei, a făcut incursiuni colaterale, în jurul temei, cu amănunte picante despre viața literară de acum un veac.
Alt pilon al reuniunilor este ziaristul și colecționarul Liviu Zamora, care fusese trecut pe afiș, în mod eronat, cu un portret Leonard Cohen (subiect epuizat data trecută). La curent cu toate noutățile discografice pe plan mondial, ne-a făcut o surpriză deosebită venind cu ultimul disc Rolling Stones, lansat cu doar câteva săpămâni înainte, după un deceniu de pauză - Blue and Lonesome. Sonorități blues, apăsate, reconfortante.
Mihai Croco Manea era anunțat cu două contribuții - și așa a și fost.
1. Cu colaboratorul Monel a garnisit peretele scenei cu afișe ilustrând activitatea marelui nostru coregraf Sergiu Anghel și grupului său de dans modern Orion. Cu ani în urmă, el făcea parte din grupul Adina Cezar, Raluca Ianegic și alții, care sub îndrumarea profesoarei Miriam Răducanu revoluționa dansul contemporan autohton.
2. Ne-a oferit vizionarea poemului coregrafic - Iarna – din ciclul Anotimpurile (Vivaldi), 12 minute, realizat de TVR în 1992, regia Doina Anastasiu, cu Beatrice Rancea, Doina Acsinte și un grup de studenți de la Academia de Teatru și Film (unde Sergiu Anghel este profesor).
Finalul a aparținut unui eveniment mult așteptat: re-lansarea volumului – Folk Pur și simplu – cuprinzând 20 de interviuri realizate de Teodora Ionescu (om de radio, colegă la Radio România cu FSU, poetă). Cartea a apărut la editura Editrex condusă de scriitorul, traducătorul, enciclopedistul Costin Grigoraș - care a făcut o scurtă prezentare. Lansarea trebuia pigmentată cu recitaluri folk: aici s-a ivit a doua apariție netrecută pe afiș, dar laudabilă, puștoaica Kethy (13 ani, elevă la Liceul de arte), deseori prezentă pe scena seratelor. Ea a interpretat piese din repertoriul de aur al folkului nostru, urmată de cunoscutul muzician Ștefan Mardale, tot cu trei cântece.
Suportul tehnic a fost asigurat ca de obicei de Bebe Astur, iar voia bună de tratația cu whisky oferită de Teodora Coca Ionescu. În sală s-au aflat, Mihai Forsea (care a filmat ca de obicei), membri ai cercului In Memoriam Cornel Chiriac, două surprize plăcute – compozitorul Dumitru Mitică Lupu și soția Ileana Șipoteanu (veniți de la magazinul Muzica la lansarea discului compozitorului Eugen Dolga din Chișinău).
Asistența a fost mai numeroasă ca în alte dăți: uite că vremea potrivnică nu a împiedicat desfășurarea seratei. Va urma reuniunea din februarie.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer