You are here

Muzeul National al Pompierilor – Foisorul de Foc

De cate ori am trecut pe langa acesta cladire impozanta, mereu am admirat-o, dar niciodata nu am banuit ca intr-o buna zi o sa am ocazia sa admir panorama orasului din turnul aflat la 42 de metri inatime. Si pe acesta cale doresc sa-i multumesc d-lui director Vasile Balan pentru realizarea acestui interviu.

Nini: Cand s-a deschis acest muzeu?

Dl. Balan: Muzeul Pompierilor a fost inaugurat la 16 septembrie 1963, ca sectie a Muzeului de Istorie a Municipiului Bucuresti functionand fara intrerupere pana astazi (exceptand perioadele scurte datorate unor lucrari), tematica fiind axata pe istoria pompierilor Capitalei. In anul 1971, la initiativa comandantului pompierilor, general de divizie Pamfil Tatu, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat transferarea sectiei „Istoria pompierilor bucuresteni” in structura Comandamentului Pompierilor. In urma avizului favorabil al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste din anul 1972, Comitetul Executiv al Consiliului Popular al Municipiului Bucuresti a aprobat transferul la M.A.I. - Comandamentul Pompierilor. In prezent, Muzeul National al Pompierilor se afla in subordinea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

 

Nini: Cand s-a construit Foisorul de Foc?

Dl. Balan: Foisorul de Foc a fost ridicat in anii 1890-1891 dupa demolarea a cunoscutului Turn al Coltei, in anul 1888. Proiectul constructiei a fost realizat de arhitectul-sef al capitalei, George Mandrea, autor si al altor planuri precum Piata Bibescu, Biserica Delea Veche sau Biserica Manastirii Sinaia. Necesitatea existentei acestei cladiri pleca de la problemele orasului privind doua aspecte: alimentarea cu apa si supravegherea din punctul de vedere al incendiilor. Astfel a a aparut cladirea, turn de apa si foisor de observare, cea mai inalta constructie din Bucuresti la aceea data, realizata din caramizi aplatizate si var hidraulic, avand la nivelul solului zidaria groasa de 3,20 m si diametrul exterior de 17 m. La partea superioara, in dreptul rezervorului, grosimea peretelui era de o cărămida doar, pentru reducerea sarcinii. Postul de veghe se afla situat la inaltimea de 42 m, iar rezervorul cilindric (de compensatie) cuprindea partea superioara a constructiei (etajele actuale 4, 5 şi 6), avea o capacitate de 750 m.c. si urma sa alimenteze imprejurimile cu apa prin cadere libera.

Nini: Cati ani si-a indeplinit rolul pentru care a fost construit?

Dl. Balan: Ca „observator al incendiilor”, Foisorul de Foc a functionat pana la instalarea telefonului in cladire, in anul 1910, dar ca rezervor de apa nu a putut fi utilizat întrucat pompele care urmau sa asigure umplerea bazinului nu aveau puterea necesară ridicarii apei la inaltimea acestuia. Postul de pompieri nr. 5-Foisor instalat in cladire in aprilie 1892 si-a desfasurat activitatea pana in anul 1936 cand se muta in noua cazarma „Regele Ferdinand I” construita in cartierul Obor.

            Dupa 1936, cladirea a avut diverse destinatii, iar in perioada 1961-1963 Foisorul de Foc este consolidat, restaurat si amenajat ca muzeu. In locul rezervorului de apa dezafectat au fost construite trei etaje, lanternoul din sticla, s-au realizat doua balcoane circulare la etajele 5 si 6 si o supanta (etajul 4). Scara de acces in spirala - initial facea legatura intre parter si etajul 3 - a fost prelungita pana la ultimul etaj. Tot atunci in  cladire a fost instalat si ascensorul.

Nini: Cine a avut initiativa realizarii acestui muzeu in Foisorul de Foc?

Dl. Balan: Ideea unui muzeu al pompierilor se concretizeaza incepand cu anul 1959 cand, generalul de divizie, Pamfil Tatu, comandantul pompierilor, sprijinit fiind de catre Primaria Capitalei si de unitatile de pompieri din tara propune Ministerului de Interne infiintarea Muzeului Pompierilor. Au fost demarate lucrarile de restaurare a cladirii, au fost constituite colectiile necesare si s-a amenajat expozitia permanenta din Foisorul de Foc. Inaugurarea acestuia a avut loc la 16 septembrie 1963.

Tematica muzeului a fost concretizata prin prezentarea reperelor importante din istoria pompierilor, a personalitatilor, a marilor incendii, modul de expunere evidentiind arhitectura interioară deosebita a cladirii, monument  istoric si de arhitectura.

Nini: Ce documente si exponate gazduieste acest muzeu?

Dl. Balan: Muzeul adaposteste expozitia permanenta in 7 sali de expunere, amenajate pe cele 7 nivele (p+6) din Foisor iar vizitarea se face incepand cu etajul 6 - la care se ajunge cu ascensorul - catre parter. Sunt expuse numeroase obiecte, documente, fotografii, care dau imaginea evolutiei organizarii in lupta cu focul, a tehnicii de interventie, a implicarii pompierilor militari in momentele de referinta ale istoriei nationale.

Colectiile muzeului sunt variate, printre cele mai valoroase fiind cele de tehnica: masini de interventie la foc (autopompe-cisterna, autoscari, autospeciale), motopompe, pompe manuale pentru stins incendii (diverse tipuri si modele), accesorii utilizate la interventii (de salvare, de protectie, de trecere apa, de taiere, de iluminat, etc.). O mare parte din aceste obiecte se afla in conservare in depozite intrucat nu pot fi expuse în Foisor datorita dimensiunilor mari de gabarit.

Alte bunuri culturale incluse in expozitia permanenta, printre care uniforme, drapele ale pompierilor militari si civili, machete, medalii, arme, plachete, cupe s.a. fac parte din colectii valoroase detinute de muzeu. De asemenea, fondul documentar contine carti, reviste, brosuri, registre istorice, brevete, albume, fotografii, clisee, documente diverse s.a. care atesta preocuparile in timp ale pompierilor, ale celor care au avut si au nobila misiune de a salva bunurile si vietile semenilor.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Un album cu fotografii ocazionat de acest interviu poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Muzeul%20National%20al%20Pompierilor%20Foisorul%20de%20Foc/index.html

Adresa: Bd. Ferdinand I, nr. 33, sector 2, Bucuresti (Foisorul de foc)

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer