You are here

Sa facem cunostinta cu Soare Dumitru YO9DIA

Nu mai  stiu cand l-am cunoscut pe dl. Dem, dar mai mult ca sigur, la vreun Simpozion YO, unde ne-am intalnit de mai multe ori.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO9DIA: M-am nascut pe 14 februarie 1944 in comuna Comana din jud. Giurgiu.

YO3CCC: Cum ati aflat despre undele radio?

YO9DIA: In perioada cand eram in clasele elementare, adica clasele 1-2, mama mea avea un frate ce era in ultimele clase de liceu si care era pasionat de radio. El a fost cel care m-a indreptat catre facultatea de Electronica pe care am urmat-o mai tarziu. Acest unchi a construit intr-o vara cand era in vacanta un receptor de radio cu galena; l-am ajutat eu si bunicul meu (tatal lui, care in aceea perioada era padurar) sa intindem o antena in curtea casei din comuna. Prajinile folosite drept suport le-am luat din padure (cam 7-8 metri inaltime).

YO3CCC: A fost bine ca ati avut pe cineva in familie de la care ati avut ce sa invatati.

YO9DIA: Amintesc aici ca in comuna Comana, in “Al II-lea Razboi Mondial”, germanii construisera un radiolocator cu care urmareau avioanele. Tot in aceea perioada in balta Neajlovului, ce trece pe langa comuna, a cazut un avion american; pilotii s-au salvat cu parasutele (din matasea carora tinerele din Comana si-au facut bluze foarte frumoase).

YO3CCC: De unde se puteau procura piese electronice in aceea perioada?

YO9DIA: Din aceste doua “surse” tinerii din comuna, printre care si unchiul meu (ce era pe atunci elev la scoala elementara), si-au facut rost de piese electronice (casca pe care am folosit-o la acel receptor). Nu mai stiu de unde a facut rost unchiul meu de  o mica bucatica de “galena” adica piesa care asigura detectia semnalului audio din semnalul de radiofrecventa. Mai adaug ca nu aveam la dispozitie un condensator de acord astfel ca pe la vremea inserarii auzeam in casca toate posturile tari printre care imi amintesc radio Moscova si niste posturi in limba araba. Cand s-a terminat vacanta am mutat tot receptorul radio in satul Vlad Tepes unde locuiau parintii mei.

YO3CCC: Cand ati facut primul montaj electronic?

YO9DIA: Mai tarziu, prin clasele 5-7 m-am mutat impreuna cu parintii in Comana unde am adus la loc si receptorul. Aici am intalnit un vecin care era elev la un liceu militar care mi-a dat o dioda cu germaniu din prima generatie ce aparuse; tot de la el am aflat si am vazut primul tranzistor. Acest vecin mi-a dat o schema electronica a unui receptor cu un tranzistor pe care am inteles-o fara sa-mi dea nimeni vreo explicatie. Cam prin perioada primei clase de liceu am cumparat un tranzistor de la Bucuresti, imi amintesc ca era un transistor cu germaniu 2NU70 (era cehoslovac, am aflat mai tarziu) pentru care am convins-o pe mama mea pentru a-l plati sa-mi dea 100 lei, tatal meu avea pe atunci un salariu de aprox. 300 lei!

YO3CCC: Montajul a mers din “prima”?

YO9DIA: Aici mai apare o mica istorie: eu aveam schema de la vecin cu tranzistor rusesc tip PNP iar ce cumparasem eu era un NPN si cand l-am montat s-a incins si nu a vrut sa functioneze. Un coleg de la liceu mi-a dat informatia despre tipurile PNP-NPN si am schimbat sensul bateriei de alimentare si am avut noroc ca tranzistorul nu se arsese! Era prin anul 1957-1958.

YO3CCC: Ati mai facut si alte montaje?

YO9DIA: Pornind de la acest inceput, mai tarziu, am facut rost de o carte cu scheme de radio dupa care am construit receptoare cu 2, 3 si 4 tranzistoare.

YO3CCC: Despre radioamatori cum ati aflat?

YO9DIA: Devenind inginer, al treilea loc de serviciu a fost la Fabrica de Rulmenti din Alexandria unde am avut conditii de realizare a multora din aparatele pe care le-am realizat (peste 25); intr-o zi in fabrica a venit pentru a initia ideea de radioamatorism printre noi (eram 6-7 electronisti acolo) Florescu Florian YO9BVG care era seful radioclubului din Teleorman. El a fost cel care mi-a insuflat in minte radioamatorismul!

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator? Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?

YO9DIA: Cred ca era prin 1978-1979 cand m-am prezentat la examen si am obtinut indicativul de emisie YO9DIA; nu am fost receptor.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator? 

YO9DIA: Din momentul obtinerii indicativului mi-am propus sa nu lucrez decat cu un echipament Rx-Tx de constructie proprie pe care l-am proiectat si apoi l-am executat in totalitate manual in fabrica (placi imprimate si cutia din aluminiu). Dupa schema acestui prim exemplar am mai construit un exemplar pentru indicativul Fabricii de Rulmenti YO9KXD, iar o parte dintre colegi si-au realizat propriile echipamente; trecand anii am realizat apoi generatiile 2, 3 si 4 imbunatatite.                                                                                                          

YO3CCC: Ce antene ati avut la inceput?

YO9DIA: Mentionez aici ca in aceea perioada era director in fabrica un inginer care a dat dovada de multa intelegere si m-a lasat sa construiesc echipamentul si de asemenea ne-a permis sa luam din fabrica tevi pentru a construi antenele. Am avut montate in acea perioada un Long wire de 80 metri precum si antene verticale pentru benzile de 14, 21 si 28 MHz.

YO3CCC: Stiti telegrafie s-au lucrati numai in fonie?

YO9DIA: Lucrez numai in fonie, nu stiu telegrafie.

YO3CCC: Participati in concursuri?

YO9DIA: Am participat in primii 8-10 ani la concursuri internationale precum si la cele organizate in tara.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ati cunoscut?

YO9DIA: Au fost cei care participau ca si mine la simpozioanele organizate de FRR. Printre ei ii amintesc pe Vasile Ciobanita YO3APG, pe D-l Augustin YO7AQF, pe D-l Nini Vasilescu YO3CCC, apoi colegii din Teleorman.

YO3CCC: Ati lucrat in portabil in concursuri?

YO9DIA: Nu am lucrat in portabil.

YO3CCC: Sunteti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO9DIA: Nu sunt.

YO3CCC: Ce aparatura aveti in dotare (transceivere si antene) in clipa de fata?

YO9DIA: Acum am in dotare ultima varianta de echipament, de asemenea un amplificator de putere cu tub SRS 326.

YO3CCC: Cu ce antene vreti sa va mai dotati?

YO9DIA: Deocamdata nu am ceva in plan.

YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale?

YO9DIA: Nu imi plac!

YO3CCC: V-as ruga sa-mi povestiti despre realizarile d-voastra in domeniul amplificatoarelor de putere de RF, dar si despre alte genuri de montaje pe care le-ati realizat: transvertere, etc.

YO9DIA: Am amintit mai sus de amplificatorul de putere de 500 Watt cu SRS326.Mai pot aminti aici ca la ultima varianta de echipament am realizat doua montaje care sunt unicate in Romania: 

a.  Montaj de control automat digital al frecventei VFO in domeniul 1,8-30 MHz; acest montaj a fost publicat in unul din numerele revistei Radioamatorul;

b.  Montaj de control automat al nivelului de atac al RF din grila etajului final  cu tubul GU50 (nepublicat).

PS: Dupa anul 1990 nu am mai activat in emisie.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Soare%20Dumitru%20YO9DIA/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer