Hanul Solacolu, numit impropriu han, a fost de fapt o fabrică de produs paste din București. Este localizată de-a lungul Căii Moșilor, o stradă comercială care a fost folosită pentru a se face legătură între Târgul Dinlǎuntru al Bucureștiul și cea mai mare piață din oraș (piața Obor).
Arhitectura sa combină contururi tradiționale cu puține elemente occidentale. A fost construită în 1859 de frații Solacoglu, negustori din Monastir, Macedonia care s-au stabilit în Valahia. În acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul razboiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878, la care au participat și voluntari bulgari. Acest lucru este menționat pe o placă comemorativă amplasată aici de amabasada Bulgariei.
În anii 1990, administrația orașului a evacuat locuitorii ilegali ai hanului și s-a presupus că va începe procesul birocratic de refacere a clădirii, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În 2003, hanul a fost retrocedat urmașilor familiilor Solacolu, iar în 2007 au fost evocuați din han așa-zișii „chiriași.
Clădirea zace în zilele noastre într-o stare rea și de ruină, cu ușile și geamurile blocate de șiruri de metale, bare și plăci.
Alte hanuri vechi ce încă există în București sunt Hanul lui Manuc, Hanul Gabroveni și Hanul cu Tei.
Sursa: Wikipedia
Pe 30 iunie 2015, in timp ce faceam o plimbare pe jos pe Calea Mosilor, abia atunci am sesizat aceasta cladire, care sta sa cada, cu toate ca am trecut pe langa ea de foarte multe ori, dar numai din fuga tramvaiului. Mi-a atras atentia aceea placuta care se pune pe cladirile de patrimoniu si abia dupa ce am citit ce scrie pe ea, am realizat despre ce este vorba. Imediat i-am facut cat mai multe fotografii.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer