You are here

Avem nevoie de cultura

Joi, 17 septembrie 2015, de la ora 16.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) a avut loc prima dezbatere din seria „Avem nevoie de cultură“.  Au participa Doru Costea, avocat, Vintilă Mihăilescu, antropolog, directorul Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice, Universitatea București, Andreea Răsuceanu, scriitoare și critic literar, Claudia Șerbănuță, director al Bibliotecii Naționale și Radu Boroianu, președintele ICR. Moderator: Dragoș Ghițulete.

Președintele Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu, consideră că un viitor normal pentru România depinde de punerea în valoare a inteligenței și creativității românești.

"Încercăm să atragem atenția asupra acestei nevoi, care, pentru noi, este una structurală. Nu credem deloc într-un viitor normal pentru România, dacă nu este pusă inteligența, inventivitatea, creativitatea românească, probabil cea mai de preț valoare a noastră, la locul obligatoriu, în fruntea 'trebilor statului'", a afirmat Radu Boroianu, la prima dezbatere din seria "Avem nevoie de cultură", desfășurată joi la sediul Institutului Cultural Român.

El a susținut că tineretul este foarte interesat de cultură.

"Se poate observa la fiecare eveniment cultural, fie el științific sau artistic. E o afluență enormă de oameni. Și tineretul este foarte interesat. El nu mai face deosebirea care s-a făcut, atât de stupid, la un moment dat, la începuturile comunismului, între tehnică și cultură. Iată că noile tehnologii obligă aproape la deschiderea orizontului. Nu există om cu o minte avansată a secolului XXI, care să nu aibă nevoie și de un orizont larg cultural", a spus Boroianu.

Președintele ICR a atras atenția că "zona culturii este cu mult mai vastă" decât aceea a domeniilor umaniste, pledând pentru noțiunea de "creativitate" în locul aceleia de "cultură".

Radu Boroianu a subliniat că în societatea românească se pune acut "problema absenței instituționalului", acuzând o serie de "fracturi" care fac ca tânărul de la sat să nu aibă acces la valorile culturale.

"Valorile culturale se păstrează în măsura în care noi vrem să le păstrăm. (...) E nevoie ca, periodic, să ne reanalizăm identitatea noastră culturală", a spus directorul Bibliotecii Naționale, Claudia Șerbănuță, care a pledat pentru "susținerea morală și financiară" a culturii.

Scriitoarea Andreea Răsuceanu a apreciat că "trăim un moment foarte bun, foarte prielnic pentru cultură".

"Niciodată nu s-au desfășurat atâtea proiecte culturale, în sensul deschiderii spre Occident. Așa cum sunt și acelea de aici, de la ICR. (...) Conexiunea aceasta, faptul că poți lucra într-un grup de specialiști din toate domeniile este vitală", a spus scriitoarea, care este de părere că "avem un public tânăr foarte inteligent și selectiv".

Ea consideră că "orice tip de mesaj cultural trebuie să aibă și o trimitere în concret", opinând că "nu există o criză a lecturii" și nici "un vid al valorilor". Răsuceanu a pledat pentru "o mai mare atenție acordată valorilor emergente".

"Problema este de model, de ideal și de epocă istorică", a fost de părere antropologul Vintilă Mihăilescu, directorul Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice — Universitatea București.

În opinia acestuia, a ne considera inferiori modelului occidental de cultură este "o mare greșeală", la fel de eronată fiind și ideea de "recuperare" a decalajelor. "Ideea este să ne folosim mai atent și mai inteligent ceea ce avem. Avem o mare bogăție culturală pe care trebuie s-o punem în valoare", a susținut sociologul.

Potrivit ICR, participanții la dezbaterile din seria inițiată de Institutul Cultural Român vor răspunde, prin dialog, unei duble interogații: ce poate face cultura pentru fiecare dintre noi și ce putem face noi, ca societate, pentru cultură. Invitații vor fi fi personalități active în domenii diverse, discuțiile urmând să acopere un spectru larg, corespunzând unei înțelegeri cuprinzătoare a fenomenului cultural.

Sursa: AGERPRES

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Avem%20nevoie%20de%20cultura/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer