You are here

Despre activitatea mea in CB intre 1992 - 2002

Dupa 1990, mai multi prieteni radioamatori dar si ne-radioamatori, de la mine din cartier, lucrau in CB (Citizen Band). Am fost de mai multe ori pe la unii dintre ei si asa am vazut ce si cum se lucra in CB. Era un foarte bun si rapid mod de a ne contacta si pastra legatura.

Pentru mine, ocazia s-a ivit cand un vecin din bloc mi-a spus ca are de vanzare o statie de emisie in CB, dar ca este defecta. La cat cerea pe ea nici nu am mai stat de vorba si am achizitionat-o imediat. Dupa ce m-am vazut cu ea pe masa, l-am sunat imediat pe Octavian YO3FOF si i-am spus toata povestea. M-a asigurat ca se rezolva in cel mai scurt timp. A doua zi m-am dus cu statia la el acasa, a luat-o la serviciu (atunci lucra la I.E.M.I.), a dat-o pe mana cui trebuia si m-a facut fericit peste cateva zile. Asa am inceput si eu sa activez in cartier, caci mai la distanta inca nu puteam face legaturi din lipsa de antena; vobeam cu o antena improvizata. La indicatiile lui “Misu Ilioara” mi-am construit o antena in Lambda/4, cu 3 contragreutati; atat antena cat si contragreutatile aveau in jur de 2,7 m. Cei care activeaza in CB lucreaza in banda de 11 m (25,615 MHz – 27,991 MHz). Acum sa lamuresc ceva in legatura cu “indicativele” in CB. Daca la radioamatori, in urma unui examen primesti un indicativ pe care esti obligat sa-l folosesti atunci cand efectuezi legaturi radio, in CB, care este banda libera, unde poate oricine sa lucreza (insusi numele ii spune, “Banda Cetateanului”), fiecare si-a ales un indicativ dupa bunul lui plac. Foarte multe indicative le-am uitat, pentru ca de peste 13-14 ani nu am mai activat in CB, decat foarte rar, o data la nu mai stiu cativa ani. O sa va spun numai cateva indicative folosite de prietenii din cartier:

- “Misu Ilioara”: Misu este numele lui si si-a ales si Ilioara pentru ca locuia foarte aproape de o scoala de soferi de pe strada Ilioara – o scoala de soferi foarte renumita, inainte de 1989, in Bucuresti;

-  “Mihai Salajan”  - Mihai este numele lui, iar Salajan de la piata cu aceelasi nume din apropiere; la putin timp a devenit si radioamator si are indicativul YO3GGR.

Cand a fost ca sa-mi aleg si eu un indicativ, m-am consultat cu vecinul meu “Mihai Salajan” (de la el de la geam imi vedea antena) si el a venit cu ideea ca sa-mi iau indicativul “November 08”. De ce acest indicativ? l-am intrebat eu. Si el mi-a spus: N de la Nini (adica, numele meu) si 08 de la luna august (luna a opta din an) in care sunt nascut. Si asa a ramas, eu eram “November 08”. La noi in cartier (in Balta Alba) se folosea canalul 14 (27,125 MHz). Cat stateam in casa, statia era pornita pe receptie, dar cu squelch-ul cuplat, iar daca nu vorbea nimeni nu se auzea absolut nimic, ca si cand ar fi fost oprita. Daca facea cineva un apel se auzea perfect. Cativa ani, m-am folosit de aceasta statie reparata de Octavian YO3FOF – ii multumesc si pe aceasta cale. Statia era buna, dar avea putere mica (numai cativa wati) si numai cele 40 de canale de baza. O data cu trecerea anilor doream si eu sa am mai multe posibilitati de lucru in CB: putere mai mare si mai multe canale, mai multe moduri de lucru. Ocazia s-a ivita cand “Sorin unu mai” (Sorin era numele lui, iar pentru ca locuia pe B-dul 1 Mai, a adaugat si UNU MAI) – era si radioamator, YO3GJF – mi-a spus despre un prieten al lui care are de vanzare o statie President Grant, pentru CB. Nu am stat pe ganduri si am achizitionat-o imediat; acum aveam 20 W la emisie, 120 de canale si aveam si urmatoarele moduri de lucru: AM, FM si SSB.

Intr-o zi, cand am fost in vizita la “Misu Ilioara”, am vazut la el pe masa alaturi de aparatura de emisie, o cutie frumoasa din aluminiu si l-am intrebat de la ce provine. Mi-a spus ca este de la un amplificator de RF italian, defect; avea cei 4 finali arsi. Misu vroia sa recupereze din cutie putinele piese care nu erau defecte. L-am rugat ca sa-mi dea mie cutia asa cum se prezinta, ca sa o pastrez alaturi de aparatura mea de emisie, urmand ca sa-i dau eu tot ce era in cutie, avand piesele respective de la diverse dezmembrari. Imi placea foarte mult cum arata acel amplificator. Misu a fost de acord si la plecare am fost foarte bucuros de “achizitia” facuta. Din intamplare, avea si toata documentatia acestui montaj, pe care mi-a facut-o cadou. Timp de cateva luni, am privit mereu cu mare placere aceasta cutie, ori de cate ori eram la masa de comunicatii radio. Intr-o zi mi-a venit o idee. Ce ar fi sa folosesc niste finali de emisie de RF recuperati de la niste statii de emisie dezmembrate, pe care ii tineam intr-o cutie aruncata intr-un sertar. Daca tranzistorii se strica, nu este nicio problema, oricum ii tineam de pomana. Mi-am pus aceasta problema pentru ca tranzistorii mei erau total diferiti fata de cei utilizati in amplificator, care erau VMOS-uri. I-am pus repede pe niste radiatoare, nu-i puteam monta in cutie fiind alt model de capsula, i-am conectat prin niste sarme la amplificator si am facut primele probe. Amplificatorul original avea urmatoarele caracteristici: in intrare trebuia sa-i aplici intre 1 W si 10 W si scotea intre 10W si 100 W; amplifica de 10 ori. Statia mea avea la emisie 20 W si am riscat aplicand aceasta putere, dar spre surprinderea mea, cu acei tranzistori total diferiti, scotea vreo 70 W. De la 20 W la 70 W, era totusi ceva... Asa am facut o gramada de legaturi. Intr-o zi m-am laudat cu ceea ce am facut unui alt CB-ist, “Doru TN”, pe care il cunosteam.  

Doru era numele lui, iar TN si-a luat pentru ca locuia vis-a-vis de fosta fabrica Timpuri Noi; ulterior a devenit si el radioamator, dar spre rusinea mea i-am uitat indicativul.

Dupa ce m-a ascultat, Doru mi-a dat o idee geniala. Mi-a spus sa ma duc la magazinul Conex de pe str. Maica Domnului si sa cumpar 4 tranzistori IRF510, care sunt folositi in sursele de tensiune in comutatie si sunt foarte ieftini. Eu ma interesasem de tranzistorii originali dar i-am gasit la 10 $ bucata; cu banii astia cumparam un amplificator in stare de functiune. Dupa ce am terminat discutia cu Doru, am pus mana pe telefonul fix (atunci nu aveam mobil) si am sunat la Magazinul Conex, unde lucra dl. Ilie YO3CO, la redactia revistei Conex Club si care urma ca peste cateva ore sa-mi faca o vizita. L-am rugat ca la plecare sa-mi cumpere 4 tranzistori din magazin si cand vine ii dau banii. A venit dl. Ilie, mi-a adus cei 4 tranzistori si mi-a prezentat si bonul de achizitie. Cand m-am uitat pe bon am ramas placut surprins cat costa un tranzistor: 16.500 lei; nu se facuse denominarea, adica 1,65 lei in zilele noastre. A doua zi m-am pus pe treaba si am montat tranzistorii in cutie. Cu noii tranzistori, vazand cat de putin costa, am riscat si de aceasta data. Asa dupa cum am spus mai sus, in intrarea amplificatorului trebuia sa introduc maxim 10 W ca sa obtin 100 W la iesire. Initial, am vrut sa fac un atenuator de putere, pe care sa-l intercalez intre iesirea statiei de CB si intrarea amlificatorului de RF de putere, pentru a reduce puterea de la 20 W la numai 10 W, asa cum cerea fabricantul. Am zis: “Ce-o fi, o fi!” Am pus totul in functiune, intre timp imi cumparasem si un “power-metru/reflecto-metru" si am trecut pe emisie. Nu-mi venea sa cred ceea ce vad, scoteam nu mai putin de 140 W. Fata de cat scoteam cu ceilalti tranzistori puterea se dublase, iar de la cei 20 W cat scotea statia de emisie, cu finalul scoteam de 7 ori mai mult. Cand lucram in cartier, nu foloseam finalul. De el ma foloseam cand faceam legaturi la mare distanta in FM. Aici as aminti cateva amintiri placute. Intr-o dupa amiaza a venit la mine un coleg de serviciu cu care am stat de vorba la o cafea si luati de val am pierdut notiunea timpului. Cand s-a uitat la ceas a sarit in sus ca ars pentru ca trebuia sa ajunga de urgenta intr-un loc. M-a rugat sa dau un telefon la o firma de TAXI. Atunci, in loc sa pun mana pe telefonul fix si sa sun la dispecerat, am pornit statia de CB si m-am dus in canalul 10 (26,525 MHz) unde stiam ca era un dispecerat de TAXI. Am chemat dispecera, cea care in mod normal, dupa ce primea telefon de la cel care comanda un TAXI, lua legatura prin statie cu soferii de TAXI si le transmitea comanda. Am rugat-o sa-mi preia comanda, dispecera foarte amabila a luat legatura cu cel mai apropiat TAXI de zona unde locuiesc si in 10 minute a venit TAXI-ul in fata blocului. Colegul meu a ramas mut de uimire si nu-i venea sa creada ceea ce vedea ca se intampla, el ne-avand nicio legatura cu comunicatiile radio. A doua zi a povestit la toti colegii de serviciu, ce a patit cu o seara in urma.

O alta intamplare de care imi aduc aminte cu mare placere, s-a intamplat intr-o dupa masa. In timp ce butonam statia, am auzit doi taximetristi care nu se intelegeau intre ei. Pe mine ma avantaja inaltimea antenei si puterea la emisie. Antena era cam la nivelul etajului 12 (oare cati metri sunt pana acolo?), degajata, pe cand cea montata pe un TAXI, nu are nici 2 m inaltime. Unul dintre ei era ramas in pana pe la Spitalul Fundeni si avea nevoie de o roata de rezerva, dar celalalt nu-l intelegea. Atunci am intervenit eu si i-am comunicat celui care trebuia sa-si ajute colegul toate informatiile. Le-am spus sa ramana in continuare tot pe aceasta frecventa unde o sa raman si eu, iar daca o sa mai fie nevoie voi interveni in continuare. Mai departe totul a fost OK, colegul taximetristului a ajuns la destinatie, iar cel ramas in pana mi-a multumit pentru ajutor.

O alta intamplare draguta s-a intamplat intr-o iarna. O masina de deszapezire nu se intelegea cu dispeceratul si, de asemenea, am intervenit pentru a le asigura comunicatiile.

De asemenea, am primit si eu ajutor de la CB-isti. Intr-o zi m-am plans lui “Barosanu Popesti” ca am nevoie de un aparat de sudura. Trebuia sa inchid balconul de la bucatarie cu cornier, cum era la moda atunci, amicul Ilie YO3FOP s-a oferit sa faca treaba (tot el l-a “sudat” si pe cel de la sufragerie), dar intre timp aparatul de sudura al lui dl. Nelu YO3BAA i-a disparut intr-o noapte din curte. Fara aparat de sudura nu puteam face treaba. Cand vin a doua zi de la serviciu, gasesc in holul de la intrarea in casa o cutie mare, foarte bine lucrata, pe care era pusa o masca pentru sudat si o cutie cu electrozi. Am chemat-o repede pe sotie si am intrebat-o cine le-a adus. Sotia mi-a spus ca mai devreme a venit cineva care le-a adus si i-a spus ca-l cheama Costel. Imediat am facut legatura ca nu putea fi decat “Barosanu Popesti”. M-am dus “glont” la statie si l-am chemat pe “Barosanu Popesti”. Cum mi-a raspuns i-am zis: Bine mai “Barosane”, nu puteai sa vii si tu mai tarziu? sa fiu si eu acasa, ca sa te ajut sa cari ditamai cutioiul. Plus ca ai mai facut un drum din fata blocului, de la masina, pana la mine le etajul 7 ca sa aduci masca si cutia cu electrozi. La care “Barosanu”: A fost placerea mea si restul nu a mai contat. No comment.

In CB existau mai multe preferinte de lucru: sa stai pe banda normala si sa discuti cu prietenii, sa te duci o banda mai sus si sa faci legaturi la distanta in SSB sau sa te duci o banda mai jos decat cea normala (in primele 8 canale, intre 26,515 MHz si 26,605 MHz) si sa faci legaturi la mare distanta in FM. Eu aici ma duceam foarte des ca sa fac legaturi, mai ales ca atunci intre 1996 - 2002 (ma refer la anii cand am lucrat cu statia President Grant), era o propagare in CB de “zile mari”. Asa am lucrat in FM cam toata Europa dar am facut si o legatura la vreo 2000 de Km dupa Muntii Urali. Aici se lucra ca la radioamatori: se schimbau indicatvele, controalele, se comunica numele operatorului, aparatura cu care se opereaza, antena folosita etc. si apoi se facea schimb de QSL-uri. Singura problema era ca schimbul de carti de confirmare (QSL-uri) se facea numai prin posta si trebuia “sa bagi mana in buzunar” ca sa platesti plicurile si timbrele. Intre timp m-am facut membru al Clubului de CB Ecoul Carpatilor din Bucuresti si am primit indicativul 233EC140. Ce reprezenta acest indicativ:

233 este Romania (Romania este al 233-lea stat care a aderat la Citizen Band); EC de la clubul Ecoul Carpatilor; 140 – am fost al 140 membru inscris.

Dupa ce m-am inscris in acest club, am primit de la ei, gratis, o multime de QSL-uri.

De cate ori aveam timp liber mai treceam si prin cele 8 canale unde faceam DX-uri in FM. Intr-o zi m-am trezit cu postarita la usa ca sa-mi inmaneze un plic format mare care nu incapea in casuta postala din holul blocului. Plicul era de la “WHISKEY BRAVO INTERNATIONAL DX GROUP”. In plic am primit: diploma prin care am fost facut membru al acestui grup si am primit indicativul 233WB009, o guma de sters, un breloc pentru chei, 6 QSL-uri pe care sa le folosesc cu indicativul primit de la ei, 5 pliante mici, 3 pliante mari si o brosura unde sunt trecuti toti membrii acestui club, din toata lumea. Am scanat pagina unde sunt trecuti membrii din Romania. La vremea respectiva eram pe locul 2; primul membru era cineva din Ploiesti. Tot din aceea brosura am scanat si paginile unde se prezinta: alfabetul fonetic, taria semnalului, Codul Q cel mai uzual, audibilitatea. Tot de acolo am scanat si cele doua pagini unde sunt prezentate cele 7 benzi din CB a cate 40 de canale fiecare (in total 280 de canale). Unele statii de emisie mai au si acele canale A care sunt in numar de 28. Tot in album am prezentat si cateva plicuri pe care le-am primit din Anglia si Franta, dar si QSL-urile primite in ele.            

In 2002 am cumparat de la Mihai YO3GGR o statie RANGER 2970. Era o statie americana, care, initial mergea de la 28 la 30MHz, toate modurile de lucru: AM, FM si SSB. Ca putere, scotea 140 W. Daca se umbla in interiorul cutiei  si se schimba pozitia unui “calaret”, atunci functiona de la 25,500 MHz pana la 32 MHz, deci si in CB, unde avea urmatoarea posibilitate: ori iti afisa canalul, ori frecventa. A foast prima mea statie de emisie-receptie de fabrica, care, din pacate, avea numai banda de radioamatori de 10 m (28 MHz - 30 MHz). De cum m-am vazut cu ea pe masa, m-am pus pe facut tari si QSL-uri.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Activitatea%20mea%20in%20CB%20intre%201992%20si%202002/index.html

Filmuletul pe care l-am facut cand a venit dl. Ilie YO3CO in vizita la mine, ocazie cu care mi-a adus tranzistorii pentru amplificatorul final, poate fi vazut aici: https://www.youtube.com/watch?v=FmcHqnr22ik

Filmuletul Discutie intre CB-isti in noaptea de "Revelion 1999" poate fi vazut aici: https://www.youtube.com/watch?v=-Yp9SkZnMcg

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer