You are here

Muzeul Militar Național

Muzeul Militar Național este situat pe strada Mircea Vulcănescu nr. 125-127, în sectorul 1 al Capitalei.

A fost înființat la 22 aprilie 1914, ca secție militară în cadrul Muzeului Național al, la 18 decembrie 1923, în instituție de sine stătătoare.

Primele încercări de păstrare și conservare a unor piese cu caracter militar datează din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a emis un ordin conform căruia obiectele scoase din dotarea armatei urmau să fie adăpostite la Arsenalul Armatei. În 1893 a fost creat un muzeu al artileriei, după care, în anul 1914, s-a înființat o secțiune militară în cadrul Muzeului Național de Istorie. În 1919, Ministerul Agriculturii și Domeniilor ceda Ministerului de Război clădirea din Parcul Carol denumită Palatul Artelor, împreună cu alte două clădiri din apropiere, pentru a adăposti expozițiile și patrimoniul viitorului muzeu militar. În perioada următoare s-au intensificat eforturile de a aduna și îmbogăți colecțiile și patrimoniul muzeografic, dezvoltat pe baza donațiilor și a achizițiilor, dar și a capturilor de război.

La 18 decembrie 1923 a fost emis Înaltul Decret nr. 6064 prin care regele Ferdinand a legiferat înființarea, ca instituție distinctă, a Muzeului Militar Național. Primul director al muzeului a fost generalul Constantin Ștefănescu-Amza. Activitatea muzeului a fost temporar suspendată în urma puternicului incendiu din vara lui 1938. Activitatea muzeului avea să fie întreruptă pentru 20 de ani, în urma seismului din noiembrie 1940 și a declanșării celui de-al Doilea Război Mondial. Instituția a fost redeschisă publicului la 9 mai 1957, sub titulatura de Muzeul Militar Central, mai întâi în imobilul din Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 5-7, mai târziu în clădirea fostei Școli de infanterie și cavalerie din strada Izvor nr. 137.

În 1985, instituția s-a mutat în actualul sediu din strada Mircea Vulcănescu, fostă cazarmă a Regimentului de infanterie IV Ilfov nr. 21 și, mai târziu, sediul Comandamentului trupelor de grăniceri. După evenimentele din decembrie 1989, instituția a revenit la titulatura de Muzeul Militar Național. În prezent, patrimoniul Muzeului Militar Național ''Regele Ferdinand I'' este alcătuit din peste 300.000 de obiecte tridimensionale și materiale documentare, fiind valorificat în modalități diverse, atât în expoziții permanente și temporare ale muzeului și ale filialelor sale, cât și prin participarea la proiecte culturale comune cu instituții de profil militar sau civile, din țară și străinătate. Expozițiile sunt grupate în 11 categorii: istorie străveche, istorie veche, istorie medievală, istorie modernă, istorie contemporană, Sala Revoluției, uniforme militare românești, armament medieval, modern și contemporan, aviație și echipament aeronautic, trăsuri regale, harnașament și accesorii, artilerie și vehicule blindate.

Exponatele Muzeului Național Militar ''Regele Ferdinand I'' sunt împărțite, la rândul lor, în opt categorii: armament alb și de foc; ordine, medalii, plachete și insigne; uniforme românești și străine; drapele și stindarde; arheologie și numismatică; colecții de artă plastică și decorativă; specialități militare.

Cu o existență de peste opt decenii, colecția Ordine, medalii, plachete și insigne a Muzeului Național Militar este în prezent cea mai mare din România. Ea reunește peste 10.500 de piese, reprezentând circa 1.400 de tipologii, grade și clase din 53 de țări. Printre piesele de rezistență ale colecției se numără Medalia ''Pro virtute militari'', cea mai veche medalie românească, instituită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pentru a răsplăti meritele participanților la luptele din Dealul Spirii din 13 septembrie 1848, precum și Ordinul ''Unirii'' în grad de comandor, primul ordin național românesc instituit de Alexandru Ioan Cuza în 1864. În colecția de drapele și stindarde se află drapelul cu însemnele domnitorului Constantin Ipsilanti, datând de la începutul secolului al XIX-lea, primele drapele militare instituite de Mihai Sturdza în Moldova și Grigore Dimitrie Ghica în Țara Românească la 1834, apoi cele ale lui Barbu Știrbei, Grigore Alexandru Ghica, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I și numeroase drapele străine (otomane, austro-ungare etc.).

În curtea muzeului sunt expuse piese de artilerie și diverse tipuri de tehnică militară de infanterie și de aviație. La intrarea în curte, se află Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, operă a sculptorului Spiridon Georgescu. Anual, Muzeul Militar Național ''Regele Ferdinand I'' organizează expoziții temporare, fotoexpoziții, sesiuni de comunicări științifice. În 2013, muzeul a găzduit, printre altele, expoziția temporară ''Centenarul războiului balcanic, 1913-2013'', expoziția temporară ''M.N.M. prin ochii copiilor'' și salonul național de modelism militar. În 2014, la același muzeu au avut loc expoziția temporară ''100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial'' și un simpozion dedicat împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.

La 8 ianuarie 2014, președintele Traian Băsescu a semnat decretul de decorare a Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I" din București cu prilejul aniversării a 90 de ani de la înființare. Conform Legii 346 din 21 iulie 2006, Muzeul Militar Național funcționează în cadrul Ministerului Apărării și este instituție de interes național.

Sursa: AGERPRES

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Muzeul%20Militar%20National/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer