Dupa ce am plecat de la hotel, am mers cu autocarul sa luam ghida (era o doamna in varsta) care a mers cu noi in autocar pe tot traseul. S-a hotarat sa trecem in Bulgaria pe la punctul de frontiera Negru Voda si nu pe la Vama Veche, caci acesta din urma era foarte folosit. A fost o idee foarte buna pentru ca nu am stat decat foarte putin, numai pentru controlul actelor. Pe 30 decembrie 1979 a fost prima mea excursie in Bulgaria; de atunci si pana in prezent am fost de 10 ori. Am trecut frontiera in Bulgaria si dupa controlul actelor si aici, am coborat cu totii din autocare (erau vreo 4-5, nu mai tin minte, au trecut atatia ani) si am mers intr-o cladire din cadrul vamei bulgare, ca sa schimbam LEI romanesti pe LEVA bulgaresti. In mod normal, aveam dreptul sa schimbam, eu si sotia, numai 500 lei, dar am putut sa schimb 3.000 lei, fara nici o problema. Ne-am suit in autocare din nou si prima oprire s-a facut in centru orasului Tolbuhin; nu imi mai aduc aminte cat am avut la dispozitie sa ne plimbam. Apoi am fost dusi la Balcik, unde am vizitat Parcul Reginei Maria. Atunci, in cladirea unde avusese regina resedinta, functiona Casa Scriitorilor. Dupa ce am vizitat parcul am plecat iar la drum. Dupa ce am mers o bucata de drum pe sosea, ghida a facut semn soferului sa opreasca iar pe noi ne-a coborat din autocar. Noi am coborat si nu stiam ce s-a intamplat. Ghida s-a uitat la noi si apoi, ne-a spus:
- Abia acum pot sa va spun, bine ati venit in Bulgaria!
- De ce tocmai acum? am intrebat-o noi.
Atunci ghida ne-a aratat ca pe partea dreapta a soselei, unde coborasem noi din autocat, era un cub de piatra sau beton (nu mai tin minte), cu latura in jur de un metru, pe care scria: ROMANIA. Pana acolo fusese frontiera Romaniei cand Cadrilaterul era al nostru. Am rams foarte mirati ca bulgarii nu au distrus aceea borna de frontiera.
In continuare, am vizitat statiunea Albena iar apoi am fost dusi in statiunea Nisipurile de Aur unde ni s-a servit masa de pranz. Aici am putut cumpara cateva cartuse cu tigari straine: Kent, Marlboro etc., la niste preturi rezonabile. In continuare, excursia a continuat pana in orasul Varna unde am avut cel mai mult timp la dispozitie. Daca la noi pe litoral se umbla cu paltonul, aici puteai sa megi in haina dar cu un pulovar pe dedesubt. Cum am coborat din autocar, in centrul orasului Varna, am luat-o la pas grabit pe o strada pietonala unde erau tot felul de magazine, pana l-am gasit pe cel care ma interesa, un magazin de electrotehnice. Am intrat repede in magazin si am intrebat vanzatorul daca au aspiratoare sovietice Taifun. Acesta mi-a aratat un perete plin de sus pana jos cu cutii de aspiratoare. L-am rugat sa-mi aduca si mie unul. Vanzatorul mi-a adus unul in cutie sigilat si a vrut sa rupa sigiliul ca sa mi-l probeze. I-am facut semn ca nu este nevoie pentru ca ma grabesc. Mi-a facut actele, l-am achitat, l-am luat si am plecat repede cu el la autocar. L-am luat pe incredere, am venit acasa, l-am probat, mergea cum trebuie si acest aspirator sovietic Taifun l-am folosit timp de 15 ani pana cand intr-o zi i s-a ars motorul. In plus, am mai cumparat cateva amintiri, cateva sticle de 1 litru cu un suc foarte bun etc. In anul urmator, am urmat aceelasi traseu, am schimbat aceeasi suma de bani ca si anul anterior, cu singura diferenta ca de data aceeasta mi-am cumparat de la un magazin din orasul Tolbuhin 4 difuzoare de putere: doua de 30 W si doua de 40 W, la niste preturi foarte mici. Atunci, bulgarii fabricau difuzoare dupa licente Goodmans si EMI. Cand am ajuns la Eforie Nord la hotel mi-am facut o fotografie cu cele 4 difuzoare si cu o sticla de suc din Bulgaria. In 1979 nu am avut aparat foto, asa ca nu am nici o fotografie din aceasta excursie. Toate fotografiile sunt din 1980. Ultimele doua fotografii din album sunt doua vederi pe care le-am cumparat in 1980 si pe care le-am pastrat ca amintire.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer