Nu mai stiu cand l-am cunoscut pe Dan YO3GH, dar de fiecare data cand il vad imi vine in minte o intamplare petrecuta prin 1993-1994. Contabilul de la serviciul pe care il aveam atunci, a cumparat un televizor de la firma Freedom Star, fara ca sa-l probeze in magazin; se grabea si l-a luat pe incredere. Cand a ajuns acasa a constatat ca nu functioneaza. Televizorul era sigilat si in garantie.
A doua zi ni s-a plans, mie si colegului meu, de ceea ce a patit. Pentru ca era un om deosebit, dar si pentru ca de la varsta de 9 ani avea piciorul drept amputat mai sus de genunchi, imediat ne-am oferit ca sa-l ajutam. M-am dus cu colegul meu de serviciu cu masina pe care o avea atunci, un Oltcit, acasa la nea Fanica, am luat televizorul impreuna cu actele insotitoare si ne-am dus la un service al firmei Freedom Star de la Piata Iancului. Le-am explicat tehnicienilor care era situatia si au inceput sa vina cu tot felul de argumente, printre care si acela ca televizorul ar fi fost trantit etc. Orice le povesteam, ei veneau cu contra argumente. Cand am vazut ca nu gasesc intelegere, le-am spus: - Atunci, o sa-l sun pe dl. Dan Baciu si o sa-i spun ce am patit. Raspunsul lor a fost: - Il cunosteti pe dl. Dan? A urmat raspunsul meu: - Cum sa nu-l cunosc, este prietenul meu. Imediat s-au pus pe treaba, au desfacut televizorul si au remediat imediat defectul, care, bineinteles ca nu avea nicio legatura cu ce au spus ei initial. M-am bucurat nespus pentru ca am putut sa-l ajut pe acel om necajit de soarta.
YO3CCC: Data si locul nasterii?
YO3GH: Buna Nini, este o placere deosebita sa te revad si sa facem acest interviu, multumesc. M-am nascut in Bucuresti pe 06 iunie 1959, deci o sa implinesc 56 de ani anul acesta.
YO3CCC: Cum ai aflat despre undele radio?
YO3GH: Totul a inceput din familie, mama era inginer in domeniu, deci pasionata de electronica. Imi amintesc, atunci cand eram elev, cum depana ea televizorul Cosmos 3. Ce era mai interesant era faptul ca in casa la noi venea destul de des (se defecta mereu TV-ul) si Mihai Tanciu YO3CV (“pictorul”, Hi!) care era coleg de serviciu cu mama si o ajuta cu sfaturi in depanare; mai tarziu a avut rol in formarea mea ca radioamator. Imi aduc aminte cum ducea mama “lampile” la masurat la magazinul Electrotehnica de pe B-dul Magheru. Deci, microbul este de la mama. Insa, un rol important l-a avut profesorul de fizica din scoala generala nr. 193 din Drumul Taberei care avea un cerc de fizica si radio pe care il frecventam. Am invatat multe, atunci, despre componentele radio; chiar am castigat in 1974 medalia de aur cu cativa colegi (parca 6 eram) la un concurs Minitehnicus – am fost foarte mandru, mai ales ca premiul primit de fiecare a fost un aparat de radio Cora! Am experimentat toate tipurile de montaje radio si electronice de tipul celor aparute prin revistele din anii 70, receptoare radio simple, automatizari, etc. si probabil ca viitorul meu a fost scris din aceea perioada. Pasiunea pentru fizica si domeniul electricitatii mi-a consolidat-o dl. Profesor Angelescu de la Liceul 33 din Drumul Taberei (radioamator cu indicativul YO3ATI) si in plus pot sa spun ca perioada armatei, in 1979 (am facut 9 luni, dupa ce am fost admis la facultate, la o unitate de radiolocatie) si-a pus amprenta pe meseria si hobby-ul meu. Apoi, am urmat facultatea Automatica si Calculatoare, specializarea Microprocesoare si am lucrat de la inceput in domeniul radiocomunicatiilor, incepand cu anul 1984, in cercetare. De fapt, prima repartitie (era o repatitie dubla in aceea perioada) a fost Romlux Targoviste si a doua ICSITE Bucuresti.
YO3CCC: Cat ai stat la Romlux?
YO3GH: La Romlux am stat 2 saptamani incepand cu 15 septembrie 1984 (am primit un proiect sa modific montajul electronic de comanda, sa schimb tranzistoarele cu Ge cu cele cu Si, la linia de tuburi fluorescente). Nu am mai facut acest proiect pentru ca am fost chemat la ICSITE in noiembrie 1984 cand ministerul a decis ca sa fie reimprospatata masa de cercetatori in toate institutele din tara – diferenta intre ultima generatie si a mea era de 8 ani.
YO3CCC: Cum ai aflat de radioamatori?
YO3GH: Am aflat de existenta radioamatorilor din revistele de atunci: Tehnium, Racheta Cutezatorilor, Almanah Tehnium, dar si de la nea Misu YO3CV care m-a dus la Radioclubul din str. Dr. Staicovici. Acolo am cunoscut multi oameni adevarati cu care am ramas prieten toata viata (YO3APG era unul dintre ei) si am cunoscut toata elita noastra: YO3LX, YO3APJ, YO3CCC, YO3AC, YO3RK, YO3CR, YO3JJ, YO3ZM, YO3JW. Acolo l-am cunoscut si pe Mihai YO3CTK cu care m-am reintalnit la locul de munca dupa repartizare, in anul 1984 (eram aceeasi promotie de ingineri) la Institutul de Cercetari pentru Electronica ICSITE Bucuresti.
YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?
YO3GH: Desi faceam receptii inca din 1976 (foarte multe au fost in 1977, dupa tragedia din 1977, cutremurul din martie 77), am devenit radioamator de receptie cu indicativ si autorizatie, mai tarziu in anul 1984, autorizatie cu nr. 1026, indicativ YO3-200522/B. Apoi am dat examenul pentru certificatul de emisie in anul 1985 si am obtinut certificatul cu nr. 2037 categoria incepator US. Prin 1995 am activat si in CB chiar daca aveam indicativ de radioamator – eram Dan 33 sau Dan din Crangasi . Alte vremuri, alta educatie in banda CB, cand IGR-ul se implica si in aceste autorizatii, desi era banda libera si atunci.
YO3CCC: Ai avut de la inceput indicativul YO3GH?
YO3GH: Ehe, aici este o discutie interesanta. Dupa examen, in 1985, am facut cerere pentru indicativ, am cerut indicativul YO3ID. Imi doream acest indicativ ca ceva similar cu YO3DI, vecinul meu Ducu din Dr. Taberei, cu care discutam mereu despre transceiver-ul UW3DI – constructie, depanare, modernizare, un vecin deosebit cu care am avut multe discutii si dezbateri pe teme radio. Alocarea unui indicativ dura cam un an, iar daca era vorba de unul cu 2 litere atunci 2 ani in urma analizei activitatii in domeniu. Initial am primit indicativul YO3FFD la 10 aprilie 1986, urmand ca peste 2 ani sa primesc un indicative cu 2 litere; eu speram indicativul YO3ID, perioada in care s-au analizat realizarile in domeniu radioacomunicatiilor in care lucram – am depus documente care dovedeau contributii in cercetare stiintifica in radiocomunicatii si recomandarile unor radioamatori. Acest lucru s-a intamplat pe data de 10 aprilie 1988, cu notificare de la DRTv. Dar apoi am primit alta instiintare prin telefon (parca intr-o saptamana) ca s-a facut o eroare pentru ca indicativul YO3ID era alocat sau retinut pentru alt radioamator din tara, nu mai stiu exact. Cert este ca mi s-a alocat tot cu data de 10 aprilie 1988 indicativul YO3GH pe care il am si astazi. In anul 1991 am dat examen pentru clasa a II-a, clasa pe care o am si in prezent. Si numele mi-a ramas “ghehashul”, asa cum mi-a spus prima data in 1988 nea Lulu YO3LX si asa mi-a ramas porecla.
YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?
YO3GH: M-au pasionat mereu constructiile radio, impletind munca de la job cu hobby-ul. Am construit receptoare de toate tipurile: sincrodina, heterodine, cu 2 schimbari de frecvente. Imi aduc aminte ca la emisie prima data am utilizat un transceiver conceput de mine in 80 m si 40 m de tip DSB, cu tranzistoare. Am construit si receptoare cu tuburi de tip 0V1, cu EF80 si EL84, cu ce se gasea in aceea perioada. In general constructiile cu tuburi imi complicau existenta din cauza elementelor mecanice necesare finalizarii. Am lucrat si cu UW3DI, refacut impreuna cu Ducu YO3DI.
YO3CCC: Cu ce antene ai emis la inceput?
YO3GH: E, aici e o problema. Am stat mereu la etaje inferioare, la etajul 1 sau 2 si montarea antenelor pe bloc era o problema mereu pentru mine. Am lucrat initial cu un LW de 41 m intins de la geamul apartamentului la blocul de vis-à-vis. Am continuat cu antena tip W3DZZ si apoi cu verticale home-made.
YO3CCC: Stii telegrafie s-au lucrezi numai in fonie?
YO3GH: Da stiu si telegrafie, Am lucrat imediat in telegrafie, dupa ce am obtinut indicativul, prin anii 80 si 90 destul de mult, insa in ultimul timp lucrez mai rar CW. Am considerat fonia mai umana, mai aproape de oameni, un mod mai cald de comunicare, desi CW are farmecul si locul lui in radiocomunicatii. Imi aduc aminte ca Tina YO3FRI si YO3APG m-au batut la cap prin ‘90 sa dau exament pentru clasa a II-a, cat mai stiu CW.
YO3CCC: Unde, cum si cand ai invatat telegrafie?
YO3GH: In armata am invatat CW, in 1979, de la niste militari din unitate; unitatea avea si radiotelegrafie si radiolocatie ca si specializari.
YO3CCC: Participi in concursuri?
YO3GH: Am participat in anii 90, dar nu pot spune ca ma pasioneaza mult. Ma consider un constructor, mai degraba depanez sau construiesc, fac cateva legaturi pentru verificarea aparaturii. Cred ca sunt multi pe care i-am ajutat cu depanarea diverselor echipamente (da, in timpul liber insa).
YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?
YO3GH: Da aici este mai mult de spus. Primii radioamatori pe care i-am cunoscut au fost nenea Misu YO3CV, Ducu YO3DI, Mihai YO3CTK, Vasile YO3APG, Serban Naicu YO3SB si Florica YO3SF, cu care am avut cateva proiecte in 90 referitor la statii portabile. Dar pot spune ca am cunoscut radioamatori de toate varstele, in toate locurile posibile si interesant, multi si la fiecare loc de munca. La un remember rapid pot sa ii amintesc pe (sper sa nu se supere cei pe care nu ii amintesc aici, memoria): in cartierul Aviatiei i-am cunoscut pe Nicu YO3FBD, Tina YO3FRI, Cristi YO3FWL, Jim YO3FGT sau Mihai YO3FWR (IEMI, un foarte bun constructor) si Aurel YO3CDN (Drumul Taberei atunci, profesionist in trafic) cu care am avut momente superbe in cateva proiecte. Apoi in ICSITE am fost coleg cu Gabi YO3FGR (actual VA3FGR), Targa Corneliu YO3CWE, Mihai YO3CTK, Paul YO3FBI si multi alti ingineri, proiectanti si cercetatori de la care am invatat foarte multe. Insa repet, este interesant ca in toate locurile de munca am intalnit radioamatori – de exemplu la Orange am cunoscut multi radioamatori: Theodor Bratulescu YO3COX, Dragos YO3GCF, Mihai YO3GCL, Serban YO3HII, Ovidiu YO3CBO, da si la Ericsson, acum, sunt coleg cu cativa radioamatori cu care lucrez in domeniul radiocomunicatiilor: Cristi YO3FFF, Corin YO3GNE, Mircea YO3MIO, Vlad YO3IHG.
Tin legatura pe e-mail sau telefonic cu mai multi radioamatori cu care mai discut sau primesc noutati in electronica sau ne mai ajutam cu unele componente, montaje, etc.: Dan YO3GGX, Cristi YO3GWM, Morel 4X1AD, Cezar YO3FHM, Nini YO3CCC, Adi YO3HJV, Florentin YO9CHO, Florentin YO3FEW, Marian YO3DIU, Ely YO3AS, Ely Jr. YO3AAS, YO4AUL, YO4BII, YO7CKQ, YO7MG, YO9FNJ, YO9IBC, YO4HSP. Urmaresc toate stirile si site-urile noastre: radioamator.ro, elforum, unde sunt multi radioamatori cu alisuri diferite sau blog-urile hamilor – YO3IHG, YO3IIU etc. si pe Facebook - Radioamatori YO, deci citesc tot. Am mai participat si la unele targuri in YO3, unde intalnesc cu placere multi OMs pe care nu i-am mai vazut de mult.
YO3CCC: Din ce amplasament ai lucrat in portabil in concursuri pe UUS sau in US?
YO3GH: Nu am lucrat in concursuri in portabil insa lucrez in portabil pentru trafic radio. Cel mai mult ma pasioneaza zona Paraul Rece – Predeal sau pe litoral Mamaia – Constanta. Am un Go Packet cu FT 857 si unul cu FT817, gata pentru aceste excursii.
YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?
YO3GH: Da, am o colectie de diplome care se obtin pe baza de QSL-uri, in general toate cele emise de FRR si 4 cutii cu QSL-uri din diverse tari. Desi raspund si pe eQSL sunt mai interesante cele pe hartie, parerea mea.
YO3CCC: Ce aparatura ai in dotare (transceivere si antene) in clipa de fata?
YO3GH: Am avut echipamente home-made, apoi am trecut la Volna (Gilache YO3BHQ stie, Hi!), iar acum am in dotare urmatoarele echipamente (se pot vedea la QRZ.COM): Yaesu FT-857D, LDG Z100 AT, power supply Proxel AV-830M, vertical 7M antenna si 1:9 UnUn, power/SWR meter HR/VHF/UHF, home-made artificial ground, home-made CW decoder, home-made APRS tracker, manual HF antenna tuner, Yaesu FT-90R, Kenwood TK 705D si 805D, J-pole antennas pentru VHF si UHF.
Pentru portabil: man-pack cu Yaesu FT 817, home-made antenna tuner, 3 m long. vertical antenna pentru pedestrian mobile traffic sau climbing mountains on top la backpack, 12 V / 7 Ah battery (medium size) + 12 V LiPo battery / 2500 mA (small size - fits the battery space inside FT817), Proxel Pro X1 vertical antenna sau 6,4 m LW antenna cu 1:9 UnUn pentru conditii stationare in excursii pe munte, Yaesu FT 50R, Kenwood TH K2 , Alinco DJ 41C, MAAS AHT 4 UV pentru trafic local 2 m / 70 cm via repetoare in excursii / drumetii.
YO3CCC: Cu ce antene vreti sa te mai dotezi?
YO3GH: Imi doresc: Cushcraft R-9 sau A-3S, in cazul in care reusesc negocierea montarii lor pe terasa blocului. Hi!
YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale? Daca da, de ce?
YO3GH: Da imi plac, poate pentru ca a fost un nou mod de comunicare in afara de CW si fonie, deja arhicunoscute. Am inceput in packet cu modem TCM3105; imi aduc aminte cu placere de testele cu Petre YO3CTW, faceam experimente prin 1994-1995 cu Baycom ca software (Hi!) . Am continuat cu RTTY iar acum am cam lucrat sau testat toate modurile digitale: AMTOR (FEC si ARQ), PACTOR, GTOR sau mai noi: BPSK31, MFSK16, MT63, FSK441, la fel am testat si SSTV-ul. Acum folosesc o interfata tip “YO3GGX” si MixW sau HRD ca software, cu un mini-laptop dedicat.
YO3CCC: Te-as ruga sa-mi povestesti cu lux de amanunte realizarile tale, in domeniu, de pe la locurile de munca.
YO3GH: Am avut sansa sa lucrez la sfarsitul facultatii in ICSTE, din 1984 ca cercetator stiintific in colective de profesionisti. Practic, am impletit munca de la job cu pasiunea de radioamator. Aici, am lucrat 9 ani, o perioada in laboratorul Microunde si apoi dupa 1990 intr-un laborator UUS. Am participat la diferite proiecte colective finalizate in prototipuri pentru armata sau civilie, care intrau in productie la IEMI sau Electronica Industriala. Am capatat experienta in proiectarea digitala cu MSI, LSI, VLSI circuits si experienta in assembly language programming. In aceea perioada proiectele au fost in zona digital signal processing in telecommunication si digital communications / satellite tracking systems. Proiectele au fost: Microcomputer pentru TRANSIT satellite navigation receiver, Micro-controllers for digital signal processing (I8080 / I8085 family), Antenna Controller for a satellite tracking equipment used for polar orbiting metrological satellites, Tracking software protocol for NOAA Antenna Controller, Digital communications and digital signal processing for GPS systems (using i8051 family), Micro-system for NAVSAT GPS (using 80C451 micro-controller), Firmware in assembly language (i8051) for NAVSAT GPS micro-controller system (display & keyboards control), Software for serial communications in BASIC, 8-bit microprocessors assembly language, “C“ language, Panel - micro-controller for satellite TV receivers (based on 8-bit microprocessor). Trebuie sa mentionez ca am fost intr-un voyage pentru un test, imbarcat pe mineralierul Bechet (am certificat de botex la Ecuator!) pentru testarea unor echipamente de navigatie prin sateliti - Satellite Navigation Receiver TRANSIT - voyage in BRASIL – Vittoria - 1987 si impreuna cu o echipa din ICSITE am implementat un proiect in Coreea de Nord - Satellite tracking equipment used for polar orbiting meteorological satellites (Pyong Yang 1989, 1990).
Apoi in laboratorul VHF/UHF Radio Stations Laboratory am participat in cateva colective la proiectele: Micro-system (with i8031) for VHF/UHF marine transceiver, Remote control panel (with i8031) for VHF/UHF marine transceiver, Development system with microprocessor (i8031) for testing subway equipment and marine transceiver si Data acquisition system for textile domain (cu radio modem).
In aceasta perioada, pe baza celor invatate la job am experimentat home-made ca si radioamator toate tipurile de receptoare si un transceiver DSB, conceptie proprie. Impreuna cu Gabi YO3FGR (VA3FGR) am finalizat un proiect pentru 144 - 146 MHz, Control for PLL synthesis cu micro-controller. E drept, mi-au permis si conditiile de la munca unde existau echipamente de masura Tektronix, Rohde & Schwarz iar finalul proiectelor home-made era intr-adevar profi. Aceasta perioada de 9 ani din cariera mea a fost cea mai benefica din punct de vedere constructii. Au urmat apoi cariere de management in Freedom Star (dezvoltare in YO a unui service), Radio Data Systems, Orange Romania, Huawei si in present Ericsson. Cariera se poate citi la: https://www.linkedin.com/profile/view?id=9645554 .
Am continuat sa fac diverse proiecte pentru interfete programari radio, final 2 m, sinteza 2 m, care sunt pe site-ul meu la http://yo3gh.00freehost.com/tabel7.html , pagina care face parte din http://yo3gh.00freehost.com/ (site din anul 2001, care mai trebuie reactualizat sau poate refacut cu metode moderne cu site builders modern, nu direct in cod, asa cum a fost facut in 2001; Hi!). M-a pasionat mereu istoria radioului, am restaurat multe radiouri cu tuburi sau tranzistoare, doresc sa se pastreze istoria in electronica, am o colectie inscrisa pe pagina Pro Radio Antic: http://www.proradioantic.ro/index.php?x=colectie&id_colectie=50
YO3CCC: Ce articole si carti ai scris?
YO3GH: Am cateva articole in:
- revista "Radioamatorul YO", 1989-1995;
- revista "RADIO" condusa de YO3SB 1995 (Control for PLL synthesis cu micro-controller);
- pe site-uri de radioamatorism (2005 – 2007).
Comunicari stiintifice: Differential GPS fix-computing for navigation, Constanta 1993, Algorithm for tracking in NOAA system, Professional Electronics Achievements, ICE 1990, Antenna Controller for polar orbiting system NOAA, Professional Electronics Achievements, ICE 1988 – 1989, Supervisor for interdependent tasks , Bucharest ICE 1990, Satellite Navigation Receiver, Professional Electronics Achievements, ICE 1987, Digital Integrated Circuits - lectures, Bucharest 1988, Frequency Synthesizer for 144 - 146 MHz band (control panel with I8035 microprocessor), Frequency Synthesizers Sympo, may 1994 Bucharest (Radio-amateurs Romanian Federation and Electronics Research Institute - Bucharest), Radio paging system - MBS 66 - 73 MHz (data acquisitions) Electronics Research Institute - Nov. 1995
Ultimele 6 fotografii din album sunt facute de mine la divese intalniri.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer