You are here

Sa facem cunostinta cu Neacsu Nicolae - YO3YZ

- Colaborator la revista Sport si Tehnica unde publica diverse articole tehnice dar intretinea si doua rubrici: QTC si Diplome pentru radioamatori.
- Foarte activ ca radioamator dar si polisportiv.
- A infiintat YO DX Club in 1960.

YO3CCC: Data si locul nasterii ?

YO3YZ: 31 iulie 1927, Bucuresti.

YO3CCC: Cum ati luat contact cu undele radio?

YO3YZ: Eram in liceu cand mi-am facut un generator de ton si am invatat telegrafie. De la trupele sovietice de ocupatie am reusit sa-mi procur doua lampi (RV12P2000) cu care am construit primul meu receptor cu reactie. Dupa terminarea receptorului prima receptie facuta a fost postul de radio BBC.

YO3CCC: Care a fost primul loc de munca dupa terminarea facultatii ?

YO3YZ: M-am angajat la Electromagnetica (EM) in 1954 si am fost repartizat la "Atelierul final de reparatii"; acesta era un atelier la capatul de banda unde se fabricau aparatele de radio EM541 si EM552. Cei de la controlul tehnic ne dadeau printr-un un geam aparatele defecte insotite de un biletel pe care scriau ce defecte au constatat iar noi trebuia sa remediem cele scrise de ei, dupa care le dadeam inapoi. Ei le verificau din nou si daca totul corespundea le dadeau la ambalaj de unde prin "Serviciul comercial" luau calea magazinelor. Dupa o perioada am fost numit seful "Atelierului de reparatii in garantie" al aparatelor de radio fabricate in EM, atelier ce era vis-a vis de fabrica. Aici aveam cativa baieti in subordine. Cu timpul am ajuns sa facem si reparatii cu plata, post-garantie. Dupa un timp, EM a facut un contract cu Fabrica Popular sa le reparam si aparatele de radio produse de ei atat in garantie cat si post-garantie. La intocmirea acestui contract, EM a introdus o clauza ca salariatii care asigura garantia cat si post-garantia aparatelor de radio produse de cele doua fabrici sa fie platiti doar de Fabrica Popular. Asta da afacere.

YO3CCC: Cum ati aflat despre radioamatori ?

YO3YZ: Cand aparatele au iesit din garantie si nu se mai fabricau am fost trecut la "Atelierul de proiectare al produselor electronice" al carui sef era ing. Mircea Barbulescu YO3AB. De la el am aflat ca este seful radioclubului YO3KBC al Uzinei Electromagnetica. M-am inscris si eu la YO3KBC si in urma unui examen am obtinut indicativul de receptie YO3-1422. Ulterior am dat examen de clasa a-III-a si am obtinut autorizatie de emisie si indicativul YO3YZ.

YO3CCC: Ce faceati la acest atelier de proiectare ?

YO3YZ: Faceam "orice" pentru a se putea verifica produsele fabricate de EM: banc de proba pentru verificarea capsulelor telefonice, dispozitiv pentru verificarea placilor de seleniu, dispozitiv pentru verificarea instalatiilor de curenti purtatori pentru centaralele telefonice, dispozitiv de verificare a releelor (timpul de zbor si rezistenta de contact intre cele doua contacte). Pentru ca nu aveam angajat si un inginer TCM-ist, faceam si proiectarea mecanica a dispozitivelor: desene de strungarie, desene parti mecanice, etc.

YO3CCC: Cum ati ajuns seful Radioclubului ?

YO3YZ: Mircea Barbulescu YO3AB a fost trimis prin tari straine la specializare si ulterior a devenit inginer sef si fondator al Fabricii de Calculatoare. Dupa plecarea lui la Fabrica de Calculatoare am ajuns seful statiei YO3KBC, ani de zile.

YO3CCC: Ce alti radioamatori ati cunoscut in aceea perioada?

YO3YZ: Constantinescu Mircea YO3CM, Banulescu Constantin YO3UM, YO3QD

YO3CCC: Cu ce va mai ocupati in cadrul YO3KBC?

YO3YZ: Am fost numit examinator de seful Directiei postale, Directia de comunicatii radio Viniciu Nicolescu YO3VN, si ma ocupam de examinarea celor din Bucuresti care solicitau certificat de emisie de clasa a-III-A.

YO3CCC: Ce puteti sa-mi spuneti legat de primul regulament al radioamatorilor ?

YO3YZ: Alaturi de Geroge Craiu YO3RF si Popescu Mihai YO3UZ am conceput primul Regulament al radioamatorilor din RPR care includea si traficul radio, codul Q, etc.

YO3CCC: Cand ati infiintat YO DX Club?

YO3YZ: A fost initiativa mea sa infiintam YO DX Club, initiativa pe care am prezentat-o biroului federal din care faceam si eu parte. In urma aprobarii, Josef Paolazzo YO3JP a luat legatura cu Fondul plastic si a facut toate machetele pentru diplome. A venit cu machetele si le-a prezentat intr-o sedinta a biroului federal care le-a aprobat cu observatiile de rigoare si au fost trimise la tiparit. Initiativa mea s-a bucurat de o imensa popularitate. Biroul federal a primit o invitatie de la televiziunea romana, sa vina cineva si sa prezinte aceasta initiativa. Eu am fost cel desemnat sa ma deplasez impreuna cu machetele diplomelor caci nu erau inca tiparite, cu o multime de QSL-uri si le-am prezentat la televiziunea romana la o ora de varf, ora 19. In urma reclamei facuta in afara tarii la toate marile birouri de QSLuri am inceput sa primim cereri de eliberare a diplomelor, incat nu pridideam sa le scriem.

YO3CCC: Ce colaborare ati avut cu revista Sport si Tehnica ?

YO3YZ: Am colaborat ani de zile cu aceasta revista unde publicam lunar Cronica DX dar si diferite scheme realizate si experimentate de mine.

YO3CCC: Povestiti-mi va rog despre manipulatorul electronic cu memorii pe care l-ati brevetat.

YO3YZ: Imediat cum au aparut circuitele integrate logice romanesti, am proiectat un manipulator electronic cu memorii pentru care am obtinut Brevet de inventie. Bugul a fost preluat de uzina EM si fabricat intr-un numar mare de exemplare, fiind solicitat de servicii de specialitate precum : marina, aviatie, posta, garzi patriotice, etc.

YO3CCC: Ce se mai fabrica la EM?

YO3YZ: La EM se mai fabricau si emitatoare-receptoare pentru armata. M-am ocupat si de aceste "produse". Trebuia verificata stabilitatea de frecventa, gamele de frecventa, daca frecventa masurata corespundea cu indicatia de pe scala mecanica, sensibilitatea. Si acum o sa-ti spun un lucru foarte interesant, cum se verifica rezistenta la socuri a acestor statii de emisie-receptie; erau aruncate de la etajul doi direct pe pamant in curte, dupa care se recuperau si se testau din nou.

YO3CCC: Foarte interesant mod de testare! Cat timp ati lucrat la EM?

YO3YZ: La EM am lucrat 33 de ani, intre 1954 si 1987 cand am iesit la pensie.

YO3CCC: Ce antene folositi in clipa de fata ?

YO3YZ: Sus pe terasa blocului folosesc doua antene: un Ground plane de la 10MHz la 30MHz si un dipol pentru 80m, 40m si 20m.

YO3CCC: Ce aparatura de emisie receptie ati folosit de la inceput si pana in prezent ?

YO3YZ: La inceput, ca receptor am folosit un montaj cu dubla schimbare de frecventa pe lampi, iar ca emitator foloseam o schema care avea ca lampa finala un GU50. Primul transceiver de fabrica a fost un HW101, urmatorul a fost un TS430 iar in momentul de fata un TS850.

YO3CCC: Ce alte activitati sportive ati mai avut ?

YO3YZ: Paralel cu activitatea de radioamatorism am desfasurat si o activitate sportiva, alergator pe distante medii si lungi. Am obtinut de doua ori titlul de Camipon balcanic la semi-maraton (21Km), multimplu camion national de alergare pe sosea; de ex. intre Galati si Braila, 25Km.

YO3CCC: Mai alergati si acum ?

YO3YZ: Ori de cate ori am ocazia.

YO3CCC: Ati mai avut pe cineva din familie radioamator?

YO3YZ: Sotia a fost radioamator de receptie.

YO3CCC: Am cautat in putinele numere ale revistei "Sport si Tehnica" (1970-1973) pe care le mai detin si am gasit cateva articole scrise de nea Nicu pe care le-am adaugat langa celelalte fotografii.

Interviul si fotografiile au fost realizate pe 14 ianuarie 2010.

Un album ocazionat de acest interviu se poate vedea aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Neacsu%20Nicolae%20YO3YZ/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer