Păpușa Matrioșka se referă, de fapt, la un set de păpuși de mărimi din ce în ce mai mici, introduse una în alta, fabricate din lemn (de obicei din lemn de esență moale, precum mesteacăn sau tei) și care sunt viu colorate.
Se pare că această păpușă este o reproducere după o păpușă japoneză asemănătoare ce îl reprezenta pe Zeul Fukuruma. Pe de altă parte, rușii aveau ca obicei fabricarea de ouă de Paște viu colorate realizate din lemn și goale în interior pentru a putea include în ele ouă mai mici.
Se spune că la sfârșitul secolului XIX pictorul rus Serghei Maliutin a venit cu ideea de a realiza o jucărie nouă, anume o combinație între păpușa japoneză și oul de Paște rusesc. Maliutin l-a rugat pe Vasily Zvyozdochkin să cioplească după indicațiile sale un set de păpuși de lemn, după care le-a pictat în culori vii reprezentând o fetiță îmbrăcată în sarafan rusesc.
Păpușa Matrioșka a apărut astfel pentru prima dată în localitatea Abramtevo din Rusia, localitatea de origine a pictorului Serghei Maliutin, dar adevăratul centru de fabricare al acesteia a devenit Serghiev Posad.
După Expoziția Universală de la Paris din anul 1900, Matrioșka a cucerit Occidentul. La scurt timp, o comandă de aproximativ 150.000 de păpuși a ajuns la Serghiev Posad. În 1947, s-a deschis și o fabrică pentru păpușile Matrioșka.
Primul muzeu dedicat acestei păpuși s-a deschis la Moscova, în octombrie 2001. Clădirea muzeului adăpostește o colecție de aproximativ 14.000 de exemplare care arată cum Matrioșka și-a modificat stilul și design-ul de-a lungul anilor.
Sursa: AGERPRES
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer