Parcul Herăstrău este situat pe malul lacului omonim, în partea de nord a municipiului București, între Bulevardele Aviatorilor și Constantin Prezan (fostă Aleea Trandafirilor), Șoseaua Kiseleff, Șoseaua București-Ploiești, Șoseaua Băneasa și Șoseaua Nordului.
Este de fapt un mare complex de parcuri situat în jurul Lacului Herăstrău, printre componentele sale fiind: Expoflora-zona reprezentativă, Muzeul Satului, Parcul Herăstrău-Kisseleff, Parcul Herăstrău-Nord și Parcul Bordei.
Către sfârșitul secolului al XIX-lea, parcul de pe malul lacului Herăstrău a primit numele de Parcul Național, iar din anul 1948 se numește Parcul Herăstrău. Parcul s-a mai numit și Carol al II-lea.
Cel mai mare parc al Capitalei se întinde pe 187 ha și a fost amenajat în perioada anilor 1936-1939. Locul pe care se află astăzi era o zonă mlăștinoasă care a fost asanată în perioada 1930-1935. Amenajarea acestui parc a fost gândită de arhitecții Pinard și Rebhun, iar aleile au fost concepute de arhitectul Octav Dobrescu. Compoziția vegetală deosebită este opera arhitectului Fr. Rebhun. Parcul este acoperit de o vegetație arboricolă de sălcii, plopi, arțari, frasini și tei, un arbore caracteristic zonei fiind Albizia julibrissin (arborele de mătase).
În anul 1936, în incinta Parcului Herăstrău a luat ființă unul din primele muzee etnografice în aer liber din România și din lume: Muzeul Satului 'Dimitrie Gusti'. În anii '30, în Europa, existau doar două muzee în aer liber: Muzeul Skansen din Stockholm (Suedia, 1891) și Muzeul Bigdo din Lillehamer (Norvegia).
Parcul a fost dotat cu lucrările edilitare necesare: rețea de apă pentru băut și stropit, cu rețea pentru evacuarea apelor uzate și de ploaie, rețea de lumină electrică.
Malurile lacului Herăstrău, care are o suprafață de 74 ha, sunt îndiguite pentru prevenirea inundațiilor, înălțimea redusă a acestor diguri fiind contrabalansată de suprafața mare a lacului și asigurându-se, la nevoie, retenția unui volum mare de apă.
Ecluza lacului Herăstrău, construită în perioada 1933-1936, a fost redeschisă în luna septembrie 2007, după 70 de ani de la construire și mai bine de un an de reabilitare. Ecluza este amplasată pe malul stâng al Lacului Herăstrău și face legătura cu Lacul Floreasca. Alături de funcția de agrement, permițând călătoria cu vaporașul din lacul Herăstrău în lacul Floreasca și înapoi, ecluza este proiectată pentru a îndeplini și funcția de golire suplimentară a Lacului Herăstrău către Lacul Floreasca, atunci când ploile abundente ar duce la creșterea excesivă a nivelului apei.
Proiectul ecluzei inițiale aparține inginerului Dorin Pavel. Scopul secundar al proiectului, pe lângă plimbarea cu vaporașe de pe un lac pe altul, era ca ecluza să servească drept model, redus la scară, pentru viitoarele ecluze de pe canalul București-Oltenița, care era în fază de proiectare înainte de al Doilea Război Mondial. Inaugurarea ecluzei și a barajului s-a făcut în cursul sărbătorii 'Luna Bucureștilor' din anul 1939, în primul vaporaș care a trecut prin ecluză aflându-se și regele Carol al II-lea al României.
Lacul a fost amenajat pentru agrement, dar și pentru practicarea sporturilor nautice și navigației, fiind dotat cu un debarcader pentru vaporașe, bărci și hidrobiciclete. Lacul face parte din lanțul de lacuri antropice al râului Colentina.
Parcul Herăstrău este împărțit în două zone: una liniștită, rezervată pentru odihnă și cultură, unde se găsesc Palatul Elisabeta, un teatru de vară cu 2.800 de locuri, debarcadere, bănci, chioșcuri pentru lectură. O a doua zonă este cea destinată odihnei active, sportului și distracțiilor (situate dincolo de lac), unde se află terenuri și baze sportive, restaurante, dar și un parc de distracții pentru copii.
Parcul Herăstrău este unul dintre cele mai căutate locuri ale Capitalei, anual găzduind numeroase expoziții florale și chinologice. Astfel, dintre punctele de atracție ale parcului Herăstrău se disting: Zona Expoflora, organizată pe o suprafață de 15 ha, în care se realizează cu regularitate decoruri florale și Insula Trandafirilor, compusă din două axe, una care deschide perspectiva către Muzeul Satului și alta care face legătura cu restul parcului. Pe Insula Trandafirilor este plasat și Monumentul părinților fondatori ai Uniunii Europene, compus din busturile din bronz ale 12 oameni politici europeni, cu o contribuție esențială în constituirea Uniunii Europene. Concepția monumentului aparține arhitecților Cătălin Cazacu și Paul Valentin, iar execuția sculptorului Ionel Stoicescu.
La acestea se adaugă Grădina Japoneză, amenajată în anul 1998 cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România și a Fundației Comemorative a Expoziției Mondiale Japoneze. Parcul este reprezentat și de 'Aleea Cariatidelor' amplasată în anul 1939 și realizată de sculptorul Constantin Baraschi. Aleea este astăzi o reconstituire realizată de sculptorul Ionel Stoicescu, în anul 2005.
La intrarea în parc dinspre Piața Charles De Gaulle a fost dezvelită cu prilejul Sommet-ului Francofoniei de la București, din septembrie 2006, statuia generalului de Gaulle care are o înălțime de 4,7 metri și cântărește aproximativ cinci tone.
Din anul 1995 a fost amenajat un loc special pentru rolleri care se numește Skate Park, iar din 29 august 2009 una dintre aleile Parcului Herăstrău poartă numele regelui pop Michael Jackson, aceasta fiind inaugurată chiar în ziua în care artistul ar fi împlinit vârsta de 51 de ani. Din 1 iunie 2012, în zona Expoflora este deschisă expoziția acvaristică Reef Aquarium.
Sursa: AGERPRES
Cu toate că am fost în Parcul Herăstrau de foarte multe ori, acum a fost pentru prima dată când l-am ocolit in totalitate.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer