Festivitatea organizată de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) a avut loc în 15 septembrie 2014, la Palatul Parlamentului, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la promulgarea Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de Măsuri si Greutăţi în România, de către domnitorul A. I. Cuza.
Au luat cuvântul:
• Prof. dr. ing. Fănel Iacobescu, director general BRML
• Acad. Tudor Sireteanu, preşedinte Comisia de Acustică a Academiei Române
• Prof. dr. acad. Alexandru Bogdan, director CSCBA (Centru Cercetare Biodiversitate Agrosilvică)
• Ing. Vitalie Dragancea, director general Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie din Republica Moldova
• Dr. ing. Mirella Buzoianu, director INM (Institutul Naţional de Metrologie)
• Prof. univ. dr. ing. Nicolae Drăgulănescu, UPB facultatea Electronică
• Prof. univ. dr. ing. Radu Munteanu, rector UTCN, membru ASTR
• Dr. ing. Dan Grigore Stoichiţoiu, preşedinte SRAC (Societatea Română pentru Asigurarea Calităţii)
• Dr. fiz. Andrei Săvulescu, preşedinte ASCED (Asociaţia pentru Calitate în Educaţie)
• Prof. dr. ing. Mihai Mihăiţă, preşedinte AGIR, ASTR
• Ec. Gelu Diaconu, preşedinte ANAF
• Ec. Olimpia Moica, director general AEM Timişoara
Dna director Mirella Buzoianu a citit mesajul dlui dr. ing. Aurel Millea, fost director al INM, adresat participanţilor (transmis prin e-mail).
Cu această ocazie, au fost distribuite diplome comemorative şi medalii unor personalităţi care au avut contribuţii semnificative la dezvoltarea metrologiei şi a tehnicii măsurării în România. Au fost rememorate principalele momente şi date de referinţă din cursul acestei evoluţii de un secol şi jumătate.
La 15 septembrie s-au împlinit 150 de ani de la promulgarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de Măsuri şi Greutăţi în România, şi de asemenea 125 de ani de la înfiinţarea Serviciului Central de Măsuri şi Greutăţi.
Concomitent s-a sărbătorit împlinirea a 60 de ani de la publicarea primului număr al revistei “Metrologia aplicată”, actuala revistă “Metrologie”.
Dezvoltarea metrologiei ca ştiinţă a măsurărilor şi aplicaţiilor sale în ţara noastră poartă pecetea caracteristică structurii statului în întreaga sa dezvoltare istorică.
Momentul de referinţă al metrologiei moderne româneşti l-a constituit promulgarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în urmă cu 150 de ani, la 15 septembrie 1864 (Ruginoasa, judeţul Iaşi), a Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de măsuri şi greutăţi în România. Pentru punerea în aplicare a Legii lui Cuza, a fost adoptat un „Regulament” a cărui generalizare s-a realizat, însă, 20 de ani mai târziu.
De numele lui Alexandru Ioan Cuza, primul principe domnitor al României moderne, este legat începutul organizării activităţii de metrologie în România. Din punct de vedere economic, aplicarea acestor măsuri legislative a asigurat realizarea marilor reforme economice şi sociale şi înscrierea României în rândul statelor semnatare ale Convenţiei Metrului, tratat diplomatic ale cărui baze au fost puse în anul 1875. În acest context, România a devenit, astfel, cel de-al 19-lea stat care a adoptat Convenţia Metrului, în 1883.
Pentru asigurarea aplicării legii, în anul 1876, a luat fiinţă un comitet special care a creat şi condiţiile ca, la 7 septembrie 1889, să se înfiinţeze Serviciul Central de Măsuri şi Greutăţi, care avea ca principală obligaţie păstrarea şi compararea diferitelor etaloane de măsuri şi greutăţi. Acest serviciu a funcţionat, sub diverse denumiri, până în anul 1951. După această dată, infrastructura instituţională de metrologie s-a modernizat şi îmbunătăţit continuu, pentru a asigura nevoia obiectivă de exactitate, uniformitate şi legalitate a tuturor măsurărilor efectuate pe teritoriul ţării noastre.
În efortul asigurării unei diseminări cât mai largi a informaţiilor relevante din domeniul metrologiei s-a înscris şi singura publicaţie de profil din România. Astfel, în august 1954, se publica primul număr al revistei Metrologie aplicată, actuala revistă Metrologie, care şi-a continuat neîntrerupt apariţia, având ca tematică ştiinţa măsurării şi aplicaţiile ei.
Aceste câteva evenimente aniversare din acest an au reprezentat momente esenţiale în organizarea şi dezvoltarea metrologiei româneşti, prin reglementări caracteristice unui stat modern şi competitiv economic.
Toate aceste împrejurări au ocazionat manifestările organizate în ziua de 15 septembrie 2014, la Palatul Parlamentului, Sala C. A. ROSETTI, începând cu ora 9:00.
Sursa: Biroul Român de Metrologie Legală
Suplimentar, a avut loc un concert de o ora si jumatate sustinut de Tudor Gheorghe si o vizita organizata la Palatul Parlamentului (optional).
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer