You are here

Povesti interesante despre IPRS-Baneasa, povestite de dl. Bodea Danut

In urma cu ceva timp, am avut o placere deosebita ca sa pot sa stau de vorba cu 6 persoane: dl. Radu Cotet, d-na Magda Gheorghita, dl. Bodea Danut, d-na Staicu Liliana, dl. Popa Eugen si dl. Maris Badescu, toti fosti salariati la Intreprinderea de Piese Radio si Semiconductori – Baneasa, sau mai pe scurt IPRS-Baneasa. Interviul cu dl. Radu Cotet l-am prezentat in urma cu putin timp. De data aceasta va prezint interviul realizat cu dl. Bodea Danut.

Nini: Ce facultate ati absolvit?

Dl. Bodea: Am absolvit sectia de ingineri fizicieni, facultatea Electronica si Telecomunicatii din cadrul Institului Politehnic din Bucuresti in anul 1971, an in care am fost angajat la I.P.R.S.-Baneasa, prin repartitie guvernamentala.

Nini: Cati ani din viata i-ati petrecut la I.P.R.S.-Baneasa?

Dl. Bodea: Din cei 50 de ani de la terminarea si de la absolvirea (se numea la acea vreme “examen de maturitate”) Liceului Ion Luca Caragiale din Bucuresti peste 30 de ani  i-am petrecut la I.P.R.S.-Baneasa.

Nini: Care a fost prima impresie dupa ce ati ajuns la locul de munca?

Dl. Bodea: Contactul cu noua situatie, trebuie sa recunosc, a fost dur: lume noua, reguli noi, intrebari si asteptari de tot felul din partea  sefilor si noilor colegi, dar si din partea mea.

Am gasit un colectiv foarte tanar,calificari si meserii dintre cele mai  diverse ingineri, tehnicieni, maistri si muncitori, pondere feminina majoritara.

Am inceput in sectia de diode si tiristoare cu siliciu, sectia 2300 sau C-uri, sectie noua, infiintata in anul 1969.

Nini: In “C”-uri?

Dl. Bodea: In “C”-uri. 

Nini: Cat de repede v-ati acomodat cu locul de munca?

Dl. Bodea: Am intrat repede in paine, la locul de munca ”atelierul de diode de mica si medie putere”, cu un sef  adevarat sef. Sever si dur. Aprecia rapid subalternii si ii ”incarca” la cat puteau duce, ii controla si ii aprecia numai dupa rezultate.

Nini: Ce sarcini ati primit spre rezolvare?

Dl. Bodea: Asa ca imediat am primit ”puhoi” de treburi: caracterizarea diodelor zener de mica putere, probele de fiabilitate pentru toate produsele sectiei 2300, intocmirea normelor interne de produs si omologarea tipurilor noi de componente, ore la cursurile de calificare pentru muncitori etc.

O etapa de acomodare pe care cu incapatanare, perseverenta si mai ales cu colaborarea unor sefi si unor colegi, dar nu fara ”hopuri”.

Nini: V-ati descurcat?

Dl. Bodea: Chiar le-am facut pe toate !

Nini: Ce ati facut in continuare?

Dl. Bodea: A urmat participarea directa la punerea in functiune (anul 1971) a licentei  SILEC/Franta pentru diode in plastic de mica si medie putere, a diodelor auto si ulterior a diodelor de mare putere.

Nini: V-ati descurcat?

Dl. Bodea: Efortul colegilor, calitatea lor tehnica, cunostintele si inteligenta romaneasca, au facut ca licenta sa fie fructificata la maximum, asa ca s-a reusit producerea de tipuri noi de diode in plastic (F126 si mai tarziu DO41, diode redresoare, diode rapide DRR, BA-uri., etc), diode auto RAG, RA120, RA220 pentru alternatoare auto, diode de mare putere TU pentru redresoarele locomotivelor electrice.

Nini: La ce alte lucrari ati mai participat?

Dl. Bodea: Am participat direct la proiectarea si realizarea puntilor auto pentru tractoare, autoturisme, autobuze, tancuri, s.a.m.d., la service in RSFJ pentru locomotivele CO-CO cu diode I.P.R.S.-Baneasa (care au inlocuit diodele ASEA/Suedia), exportate de Electroputere Craiova, la diversificarea si imbunatatirea calitatii echipamentelor auto in colaborare cu intreprinderea Electroprecizia-Sacele.

Sigur am uitat cate ceva, dar sunt sigur ca omisiunile vor fi ”acoperite” de alti “iperesisti” dintre cei ”contemporani” cu mine in sectia 2300; si sunt destui!

Asta a fost pana in 1977. Un inceput de 6 ani! Primul!

Nini: Ce a urmat dupa “C”-uri?

Dl. Bodea: Armata! Doar sase luni; am colaborat strans cu I.P.R.S.-ul in toata aceasta perioada.

Nini: Si dupa armata?

Dl. Bodea: M-am transferat cu greu la serviciul numit EMC (export-marketing-cooperare) si apoi SEICEI (serviciul export-import-cooperare economica-internationala). Șef adjunct.

Este o schimbare majora: de la o suta si ceva de salariati in ”grija”, de la lucrul in trei schimburi la doar 10 salariati (cu tot cu ”sefu”) cu un nivel de calificare foarte ridicat, program fix (teoretic!) si costum!

Nini: Cum ati privit aceasta schimbare?

Dl. Bodea: Domeniu cu totul nou, absolut fascinant prin oferta concreta. Cu totul alte coordonate, apropiate, zic eu, abilitatilor si dorintelor mele.

Am fost din nou incapatanat si m-am ”inhamat” la munca. Imediat.

Nini: Ce preocupari aveati aici? 

Dl. Bodea: Principalul obiectiv era estimarea necesarului de componente pentru toate marile intreprinderi si domenii industriale din Romania: Electronica si Tehnoton, Electroputere, Automatica, F.C.E., Electrotehnica, Conect, Electroprecizia, F.E.A., Semanatoarea, actionari pentru siderurgie si metalurgie, componente pentru transporturi C.F.R., componente pentru armata, etc.

Nini: Ce sarcini de serviciu aveati aici?

Dl. Bodea: Colectarea si sistematizarea datelor din toate domeniile, analiza facuta de catre fiecare sectie de fabricatie conduceau la elaborarea posibilitatilor IPRS Baneasa pentru fiecare domeniu cat si a ofertei pentru intern si export.

Munca noastra, a 4 ingineri, de informare si consultanta tehnica, vizarea FT pentru propunerile de import numai pentru ce nu se putea fabrica la I.P.R.S.-Baneasa a condus la asigurarea a 80% din necesarul intern, componente active si pasive.

Cu colegii din serviciu si cu cei din sectii am reusit!

Nini: Exportul de componente prezenta importanta?

Dl. Bodea: Desi productia I.P.R.S.-Baneasa era dedicata in principal asigurarii necesarului intern, exportul era un alt obiectiv important. 

Pana in 1990 exportul orientat catre tarile socialiste era cam de 20 milioane rbl./anual, in ordinea (valoare in ruble): Bulgaria, RDG, Cehoslovacia, Polonia, R.P.D. Coreana, Ungaria, Cuba. Nu am reusit sa exportam nimic in URSS!

Pe relatia vest ordinea (valoare in $ SUA): SUA, Germania, Italia, Japonia, Belgia, Israel.

Nini: Care erau asa numitele efecte directe imediate?

Dl. Bodea: Efectele directe imediate erau obtinerea de valuta (ruble, dolari, marci R.F.G. etc.), respectarea obligatiilor ce reveneau Romaniei conform cu acordurile la care era parte (CAER, Interelectro etc.)

Nini: A fost benefica aceea “harjoneala” cu alte firme constructoare de componente electronice?

Dl. Bodea: “Confruntarea” tehnica permanenta cu alti fabricanti de componente, in special cu cei din tarile socialiste cu tehnologii ”mai la zi” (R.D.G., Cehoslovacia, Polonia) si cu partenerii vestici a condus pe termen scurt si mediu la rezolvarea unor probleme tehnologice, la proiectarea de noi componente .

Nini: Ce ati facut dupa 1989?

Dl. Bodea: Dupa anul 1990, ca sef serviciu export import, am initiat si realizat, cu sprijinul unor directori de fabrici si a unor persoane din conducerea executiva a companiei S.C. BANEASA S.A. schimbarea.

Nini: Ce alte masuri ati mai luat?

Dl. Bodea: I.P.R.S.-Baneasa a renuntat la exportul si importul care se facea numai prin firmele de stat Electronum, Electroexport, Dunarea, etc. si dupa anul 1991 a trecut la export-importul in nume propriu.

Nini: S-a cunoscut ceva in bine?

Dl. Bodea: Rezultate imediate: scaderea  importanta a valorii importurilor de materii si materiale pentru productie si mai ales cresterea spectaculoasa  a exportului pana la cca. 3 milioane de $ SUA in: SUA, Singapore, Hong-Kong, Germania, Filipine, Anglia, Canada.

Nini: Ce licente noi s-au achizitinat?  

Dl. Bodea: In perioada de dupa anul 1997 am asistat de la distanta punerea in functiune a licentelor ITT/RFG (diode varicap + tranzistoare), AEG/RFG (diode si tiristoare de mare putere), SOLITRON/SUA (tranzistoare de mare putere), japoneza pentru condensatoare CKD etc., care au devenit garantia calitatii si au creeat o oferta valabila si pentru export.

Trebuie remarcate eforturile deosebite facute de catre inginerii din toate sectiile / fabricile pentru exploatarea la parametri a licentelor si chiar a imbunatatirii lor.

Nini: Puteti enumera cateva dintre realizari?

Dl. Bodea: Mai jos doar cateva realizari tehnico / economice remarcabile sunt:

- tipurile noi de diode in capsule DO4 / DO5 / DO8 / DO13 / DO21 / MP3 / TO3 (redresoare, zener, avalansa controlata, supresoare, schottky etc.) – au fost vandute sute de mii de bucati / an;

- tipurile noi de tranzistoare in capsule TO3 / TO92 / TO18 / SOT32 / TO220 – au fost vandute milioane de bucati / an;

- circuite integrate in capsule DO35 / MP48 / TABS / TO116 / MP117 – au fost vandute milioane de bucati / an;

- condensatoare CKD – au fost vandute milioane de bucati / an;

- o gama foarte larga de punti redresoare auto, pentru diferite tipuri de autoturisme, marci din toata lumea – au fost vandute mii de bucati / an;

Nini: Ce satisfactii aveti?

Dl. Bodea: Am spus cele de mai sus pentru a fi bine inteleasa satisfactia mea de a fi initiator si participant direct la toata activitate speciala de export.

Important este ca am reusit, impreuna cu colaboratorii mei, sa intram in ”familia” restransa a producatorilor / exportatorilor de component electronice. Am reusit cu diferiti clienti, foarte pretentiosi din toate punctele de vedere sa se largim fantastic de mult gama de fabricatie si cantitatea exportata.

In unele cazuri am ”tras” si tara dupa.

Nu o sa va mai spun despre toate provocarile privind negocierile, contactele cu oameni diferiti ca educatie si mentalitate, nici despre locurile pe care am avut sansa sa le vad si nici despre zilele cu mai ”mult de 24 de ore”.

Nini: Ce ne mai puteti spune?

Dl. Bodea: Nu pot sa las de-o parte modul destept, inteligent si vizionar in care a fost gandita organizarea si conducerea intregii afaceri, cum era intreprinderea I.P.R.S.-Baneasa, ulterior devenita S.C. Baneasa S.A., sectiile de fabricatie fiind pregatite sa se transforme in fabrici, fara personalitate juridica; numai Baneasa era asa, dar practic conducere, productie, financiar, aprovizionare, tot, erau independente. Foarte interesant!

Lucrul asta a dus mult inainte, a creat oportunitati pentru o evolutie umana, individuala, fiecare fiind pus in situatii noi si obligat sa invete. Daca nu…….!

Lucru dovedit dupa anul 1992.

A fost una dintre intreprinderile de varf cu cele mai bune realizari din domeniul atat de delicat al productiei de component. Este parerea mea si nu numai a mea.

Dar oamenii, calitatea lor, relationarea existenta, comunicarea permanenta, spiritul de echipa sunt ”secretul” numelui I.P.R.S.-BANEASA / S.C. BANEASA S.A., un nume care si astazi este respectat. Din pacate a ramas doar numele.

Asta a fost pana in 2004 cand am plecat.

Un alt inceput de 27 ani! Al doilea!

Nini: Gata! Numai atat?

Dl. Bodea: Nu! Vreau sa le multumesc celor cu care m-am intersectat in drumul meu la Baneasa pentru ca mi-au influentat intr-un fel sau altul “traiectoria”, nu le amintesc numele, dar vreau sa stie ca indiferent cum m-au tratat, bine sau rau, m-au ajutat sa ma inteleg cu mine, sa accept pe fiecare asa cum este.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Povesti%20interesante%20despre%20IPRS-Baneasa/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer