You are here

Centrul Cultural "Mihai Eminescu"

Istoric

Centrul Cultural "Mihai Eminescu" este o instituţie publică de cultură, aflată sub autoritatea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2.

Temeliile acestui Centru au fost puse în anul 1939 când, la 10 octombrie, Fundaţia Culturală Regală Principele Carol înfiinţează "Căminul Cultural Orăşenesc Dichiu".
După abdicarea regelui Mihai I, Căminul Cultural a trecut în proprietatea statului, sub denumirea de Căminul Cultural "Mihai Eminescu", pentru ca, în anul 1955, să îşi schimbe denumirea în "Casa de Cultură Mihai Eminescu".
În perioada comunistă, Casa de Cultură "Mihai Eminescu" a fost spaţiul unde tinerii şi-au manifestat, liber de inhibiţiile şi restricţiile impuse de vremuri, spiritualitatea şi personalitatea, în cadrul multor manifestări culturale.
În toamna anului 2002, datorită potenţialului instituţiei, evenimentelor de mare amploare, cu sprijinului Consiliului Local, instituţia capătă noi valenţe şi îşi schimbă denumirea în Centrul Cultural "Mihai Eminescu", ca o asumare a unei responsabilităţi de gestionare corectă şi promovare pertinentă a actului cultural.

Sediul actual al instituţiei este situat în Parcul Naţional "Teatrul de Vară" construcţie realizată în 1953. Este un spaţiu amplu, dotat cu un amfiteatru în aer liber cu cca 3.000 de locuri, sală interioară de expoziţii şi o bibliotecă în aer liber. Complexul mai cuprinde o troiţă sfinţită, opera artistului popular Alexandru Perşa-Cuza şi o casă maramureşeană veche de două secole, adusă şi donată instituţiei de autorităţile locale din comuna Berbeşti, judeţul Maramureş.

Sursa: Centrul Cultural "Mihai Eminescu"  

"Teatrul de Vară" a fost inaugurat pe 1 august 1953, la doar cinci luni după începerea lucrarilor, cu ocazia Celui de-al III-lea Congres Mondial al Tineretului şi al celui de-al patrulea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor pentru Pace şi Prietenie. Deci, peste numai doua zile, se implinesc 61 de ani de la inaugurare.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Centrul%20Cultural%20Mihai%20Eminescu/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer