You are here

Expoziții dedicate Primului Război Mondial

Două expoziții documentare dedicate centenarului Primului Război Mondial - "România 1914-1916" și "Omagiu căpitanului Conan" - au fost vernisate, joi 15 mai, la sediul Arhivelor Naționale ale României, oferind nu doar o reconstituire istorică și evenimențială a subiectului, cât mai ales rememorarea unei istorii comune și a unor experiențe militare care au influențat durabil conștiința europeană.

La acest dublu eveniment cultural, organizat împreună cu Institutul Francez din București, au fost prezenți reprezentanți diplomatici, reprezentanți ai Ministerul Afacerilor Interne, cercetători, istorici, profesori, arhiviști.

Reunind fotografii, ilustrate, afișe, documente administrative, memorii și jurnale, expoziția "România 1914-1916" prezintă efervescența vieții românești în anii neutralității: preocupările mondene ale protipendadei (curse de cai, plimbări cu barca, concerte, partide de vânătoare și călărie etc.).

De asemenea, se evidențiază virulența dezbaterilor dintre liberali și conservatori (antantofili și germanofili) cu privire la orientarea politicii externe românești, pregătirea intrării în război și inițiativele publice și private menite să susțină efortul militar al societății românești, degradarea produsă de război, dificultățile refugiului și propunerile mediilor politice privind combaterea defetismului și a influenței crescânde a ideilor bolșevice.

Expoziția documentară surprinde nu doar evoluția fenomenelor politice, ci evocă și o parte a personalităților care au contribuit decisiv la producerea lor: regele Carol I, regele Ferdinand, regina Maria, Ionel Brătianu, Nicolae Iorga, Take Ionescu, Alexandru Marghiloman, Alexandru Vaida-Voevod, Sabina Cantacuzino etc.

În paralel, Arhivele Naționale ale României vor găzdui expoziția "Omagiu căpitanului Conan", care valorifică numeroase documente istorice din fondurile și colecțiile deținute de instituția noastră și arhivele Bibliotecii Municipale din Dinan (Franța).

Având ca punct de reper un roman emblematic pentru istoria Marelui Război, scris de Roger Vercel și premiat cu Premiul Goncourt în 1934, expoziția relatează nu doar despre avatarurile acestui roman celebru, dar și despre Bucureștiul anilor 1918-1919, marcat de război și regimul de ocupație germană.

Sursa: AGERPRES

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Expozitii%20dedicate%20Primului%20Razboi%20Mondial/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer