Exponatul lunii mai, la Muzeul Naţional de Istorie a României
"L’Arbre Généalogique de tous les Etates de l’Europe et de leurs Souverains, 1889. Dédié aux Souverains actuels"/"Arborele genealogic al tuturor statelor Europei şi al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali" va face parte, în luna mai, din amplul proiect expoziţional devenit, deja, tradiţional, “Exponatul lunii”.
Joi, 8 mai 2014, la ora 13.00, a avut loc conferinţa de presă dedicată evenimentului, fiind urmată de vernisajul microexpoziţiei, care s-a desfăşura începând cu ora 13.30, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, Sala Lapidarium, în prezenţa domnului prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, Decan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi membru al Consiliului Consultativ al Fundaţiei Dignitas, domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, a unui reprezentant al Ministerului Educaţiei Naţionale și a doamnei dr. Diana Mandache, curatorul microexpoziţiei şi cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României.
Excepţionalul obiect de patrimoniu, primit în custodie de la Fundaţia Dignitas, ce va fi expus timp de o lună la Muzeul Naţional de Istorie a României, a aparţinut Regelui Carol I al României.
Arborele genealogic a fost realizat în 1889 de către românul Ion (Jon) C. Gârleanu, aşa cum intenţionat a dorit să-şi precizeze naţionalitatea pe tipăritură. A fost publicat la Viena şi oferit cadou Regelui Carol, după cum rezultă din inscripţia cu litere aurite de pe tubul protector. Tipăritura este amplasată într-un cilindru din lemn îmbrăcat în piele cu cifrul regelui Carol I, având dedicaţia: Majestăţii Sale CAROL I, Regele României. Arborele genealogic a fost tipărit de editura H. Engel & Fils, Imprimerie J. R. de la Cour, Vienne.
Această inedită genealogie prezintă statele Europei printr-o succintă înşiruire de evenimente istorice importante, precum şi pe şefii de stat ai acestora, care s-au succedat de-a lungul istoriei, până la începutul anului 1889. Pe această cale, Ion C. Gârleanu a încercat să realizeze o originală istorie a Europei şi a liderilor ei. Dar scopul principal al publicării în 1889 a arborelui genealogic al şefilor de stat europeni era acela de a celebra împlinirea vârstei de 50 ani de către regele Carol I şi de a arăta că, prin suveranul său, Regatul României avea o strânsă legătură cu istoria europeană, dominată, la aceea dată, de imperii, regate, principate şi ducate.
Microexpoziţia este deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 8 mai – 8 iunie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00. În această perioadă, Fundaţia Dignitas va organiza, în cadrul microexpoziţiei, lecţii interactive de istorie, în parteneriat cu şcoli şi licee din Bucureşti.
Sursa: Muzeul Naţional de Istorie a României
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:
http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer