You are here

Clădirea și parcul Circului de Stat

Clădirea Circului de Stat, actualul sediul al Circului Globus din București, este situată pe bulevardul Lacul Tei, în sectorul 2. Construcția a fost terminată în anul 1960, fiind realizată după planurile arhitecților Nicolae Porumbescu, Constantin Rulea, Sanda Bercovici și Nicolae Pruncu. Beneficiarul lucrării a fost Primăria Capitalei.

Ansamblul urbanistic al complexului de clădiri ale circului este conceput pe două axe compoziționale ce formează două esplanade de acces, una pornind din șoseaua Ștefan cel Mare, iar cea de a doua — din intersecția bulevardului Lacul Tei cu strada Barbu Văcărescu. Esplanadele conduc către centrul de greutate al întregului ansamblu, sala de spectacol. Corpurile anexe, ce adăpostesc cabinele artiștilor, ateliere, depozite, sala de repetiție, administrația, grajdurile și menajeria, se subordonează compoziției centrale, sala de spectacole fiind concepută în așa fel încât să domine întregul ansamblu, din punct de vedere al amplasării în plan și al formei.

Amfiteatrul este acoperit cu o cupolă circulară cu diametrul de 60 m. Aceasta este realizată din beton armat, sub forma unei pânze ondulate ce imprimă construcției o linie unitară. Cupola se sprijină pe 16 stâlpi zvelți, între aceștia fiind amplasați pereți din sticlă care închid foaierul inelar al construcției. Deasupra intrării artiștilor în arenă este amplasată o platformă pe care este așezată orchestra. Pe cupola amplasată deasupra scenei circulare se află diferite instalații folosite de artiștii ''zburători''. Sala de spectacole, cu o capacitate de 2.500 de locuri, are o formă concentrică și este realizată în așa fel încât toată atenția să fie îndreptată spre arena circulară în care evoluează artiștii. Arena, care are diametrul de 13 m și înălțimea de 14 m, permite intrarea animalelor și din subsol.

Clădirea circului are instalații speciale și foarte variate, care asigură montarea unor spectacole de mare amploare și prezentarea unor numere pe apă sau pe gheață. Distribuția aerului în sală se face prin canale introduse în structura de rezistență prin stâlpii de susținere a cupolei, soluție aplicată în premieră la noi în țară. Construcția clădirii permite accesul publicului prin 8 puncte, șase superioare și două inferioare, toate comunicând cu garderoba și foaierul circului.

Clădirea Circului de Stat a fost declarată monument istoric în anul 2010.

***
Parcul Circul de Stat, în interiorul căruia este amplasat Circul de Stat, a fost amenajat în anul 1961, pe o suprafață 26 ha, după planurile arhitectului Valentin Donose. În mijlocul parcului se află ''Lacul cu izvoare naturale'', cu o formă aproape rotundă în plan și cu suprafața de 0,75 ha, pe malul căruia cresc lotuși (Nymphea lotus), floare declarată monument al naturii în anul 1931. Această plantă rară are un stagiu de vegetație care începe în zilele primăverii, se dezvoltă vertiginos acoperind apele lacului cu frunze mari și flori frumos colorate, creând în timpul verii un peisaj deosebit de atrăgător în parcul Circului.

În ceea ce privește fauna, lacul este un habitat potrivit pentru rațe sălbatice, o atracție a lacului fiind reprezentată și de broasca țestoasă de apă europeană (Emys orbicularis). Herpetofauna este reprezentată de trei specii de amfibieni și trei specii de reptile. Parcul mai este cunoscut și sub denumirea de ''Parcul Tonola'', fiind fost amenajat pe fosta ''groapă Tonola'', formată în urma excavării argilei pentru fabrica de cărămidă înființată, în 1865, de Max Tonola.

De la clădirea Circului spre lac pornesc peluze largi care permit circulația în jurul lacului. În interiorul parcului, aleile betonate îngăduie plimbări prin vegetația variată și bogată. Parcul este înfrumusețat cu sculpturi realizate în trunchiurile arborilor și arbuștilor de către artistul plastic C. Teodorescu.

Recent, a fost realizat un sistem de irigații pentru a întreține flora parcului, au fost plantați peste 20.000 de arbori și arbuști. Administrația lacuri, parcuri și agrement din București, administratorul parcului, a refăcut aleile și a modernizat întregul sistem de iluminat public din parc.

Sursa: AGERPRES

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Cladirea%20si%20parcul%20Circului%20de%20Stat/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer