You are here

In Memoriam - Iosef Paolazzo YO3JP

Pe Iosef Paolazzo YO3JP l-am cunoscut prin 1977 cand am inceput sa frecventez Radioclubul Bucuresti aflat atunci in Parcul cu Platani (str. Dr. Staicovici). Am fost impresionat de felul lui de a vorbi, de a se purta cu radioamatorii, de prestanta pe care o avea. Dupa 1986 cand m-am mutat in cartierul Balta Alba am devenit vecini de cartier, el locuind in aeelasi bloc cu Sandy YO3ND.

S-a nascut pe 19 iulie 1928 la Galati.

Activitatea profesionala si-a desfasurat-o incepand cu anul 1943, cand s-a angajat la Compania AEG-Telefunken - aici l-a cunoscut pe Gheorghe Ionescu (nea Gica) YO3RB, dupa care a lucrat la cateva firme particulare de radio, pana in 1949 cand a fost incorporat la Regimentul 3 Radio din Deva, unde l-a avut comandant pe lt. Ion Ionica (viitorul YO8AHO), viitorul sef de mai tarziu al Radioclubului Neamt.

Dupa terminarea stagiului militar a ramas in continuare in cadrul unei unitati a M.Ap.N. pana la 15 decembrie 1959, cand a fost transferat la AVSAP in functia de instructor radio si apoi sef al Radioclubului Central, care atunci se afla pe B-dul Basarabia (Muncii); ulterior a devenit secretar de federatie.

Sediul era impresionant, era si un gestionar care avea in grija lucrurile vechi si reformate. Despre un buget, un plan de dezvoltare, un consiliu de conducere, nici vorba!

In cadrul AVSAP erau in evidenta cca. 240 emitatori-receptori autorizati din toata tara si ceva mai mult de 800 receptori, toti ducandu-si activitatea in cele 16 radiocluburi regionale, fiecare radioclub avand un instructor salariat permanent. Dintre acesti colaboratori ii putem aminti pe domnii: N. Murarescu YO8ME  (BC), I. Marin YO6QT (BV), D. Rusu YO5TC (CJ), I. Veres YO6GJ (MS), O. Iovanut YO2ABW (TM), G. Pantelimon YO2BBB (HD), R. Bratu YO4HW (CT), Serbanoiu (AG), Pop (BH), Oveza (DJ), Dobrescu (GL), Alexa (MM), Stroe (PH), Dascalu (SV), Patas (AR).

Membrii radioclubului din Bucuresti care i-au oferit cu generozitate prietenia: M. Tanciu YO3CV, P. Cristian YO3ZR, O. Olaru YO3UD, I. Mihaescu YO3CO, T. Ghicadia YO3GM, S. Fenyo YO3JW, G. Dragulescu YO3FU, R. Radulescu YO3RG, T. Razor YO3RT, V. Capraru YO3AAJ, D. Potop YO3AID, N. Draguleanu YO3CZ, V. Ciobanita YO3APG, B. Bantgaf YO3AQ, C. Vasilescu YO8AZ, G. Pintilie YO3AVE, I. Tampa YO3BJL, I. Pantea YO3RI, C. Pavelescu YO3GK, L. Macoveanu YO3RD, A. Mityko YO3JF, M. Popescu YO3PI, V. Ilias YO3CR, G. Perachis YO3ZV, N. Codarnai YO3ZM, I. Soare YO3AAQ, Col. S. Marfievici, Col. I. Vidrascu.

Dintre toti acestia, multi i-au fost colaboratori apropiati, deoarece impreuna cu altii din tara faceau parte din organismele federatiei: Comitetul si Biroul federal, organe alese pentru conducerea activitatii radioamatorilor. De altfel, in functia de presedinte al federatiei s-au succedat domnii: Gral C. Pauca, Ghe. Balaes si regretatul Gral Ghe. Enciu YO3EG.

Dl. Paolazzo a avut o fructuoasa colaborare cu vicepresedintele federatiei, cel ce a fost George Craiu YO3RF. De asemenea, a avut o activitate prodigioasa cu regretatul Andrei Giurgea YO3AC, cel care pe langa alte activitati voluntare a preluat de la dl. Paolazzo - pentru cca. 20 de ani - transmiterea saptamanala a emisiunii de QTC.

Printre cei mai buni colaboratori i-a avut pe: Nicu Neacsu YO3YZ, care alaturi de E. Barcan (ex YO3AX) a pus in ordine activitatea Biroului YO de diplome si QSL-uri dar si V. Capraru YO3AAJ, care organizand un cerc de radioamatori la Scoala nr. 175 din Capitala, a intemeiat o pepiniera de radiotelegrafisti de clasa si multipli campioni.

In activitatea interna a federatiei si RCC de un real folos i-a fost prezenta lui H. Hincu YO3YO, care in principal s-a ocupat de pregatirea loturilor sportive si de unele probleme tehnice. Alaturi de dl. Hancu, dl. I. Andeescu s-a ocupat de problemele materiale, de gestiunea bunurilor tot mai abundente.

O problema majora aparuta la inceputul anilor ’60 a fost mutarea sediului federatiei la noul sediu din str. Dr. Staicovici, loc central, ce s-a impus prin modul in care a fost gospodarit si care oferea loc de recreere si odihna membrilor RCC. La amenajarea noului local o contributie hotaratoare a avut arhitectul G. Filipeanu YO3FX. Aceasta actiune a fost sprijinita nemijlocit de presedintele UCFS Aurel Duma si adjunctul sau Gr. V. Vochita. Depasind aceasta situatie dificila s-a inceput organizarea activitatii dupa tipicul activitatii sportive, radioamatorismul incadrandu-se in marea familie a federatiilor sportive, s-a elaborat statutul si regulamentul de organizare si functionare, calendarul sportiv, bugetul si planul de dezvoltare pe urmatorii ani.

Organizatoric, s-a constituit Comitetul federal cu 49 membri precum si Biroul federal cu 15 membri, Colegiile centrale de antrenori si de arbitri, comisiile centrale de specialitate. Toate aceste organisme erau alese o data la 4 ani in sedinte plenare ale federatiei, prilej de bilant si noi hotarari. Pana la inceputul anilor ’60 activitatea era numai in unde scurte si ocazional in telegrafia de sala, ultima constand mai ales in participarea la unele concursuri internationale organizate de tarile vecine. In vederea sustinerii aspiratiilor tinerilor radioamatori a fost hotarata inscrierea in calendarul competitional a patru activitati de baza: US, UUS, radiotelegrafie de sala si radiogoniometria de amator. Noile activitati au fost primite cu interes de radioamatorii tineri cat si de cei in varsta.

Acestor activitati li s-a adaugat apoi si creatia tehnica. S-au creeat astfel conditii pentru atribuirea clasificarilor sportive. Cei mai buni radioamatori au inceput sa participe la competitiile organizate de IARU dupa ce federatia a revenit in marea familie a acestei organizatii mondiale.

Pe masura rezultatelor obtinute la activitatile mai sus citate, sportivii cat si antrenorii lor au fost recompensati cu diplome, medalii si premii in bani sau cu materiale specifice activitatii lor. Functie de valoarea rezultatelor, sportivilor le-au fost acordate titlurile de “Maestru al Sportului” sau “Maestru International al Sportului”. O preocupare speciala pentru dl. Paolazzo a constituit-o asigurarea dezvoltarii radioamatorismului in perspectiva anilor ce vor veni, iar ulterior asigurarea suplimentara a unor sume proprii de venit. In acest sens a obligat fiecare radioclub judetean sa organizeze cursuri pentru pregatirea noilor radioamatori, cu plata, fondurile astfel realizate asigurand si plata lectorilor.

Dl. Paolazzo a avut 30 de ani de activitate ca secretar general al Federatiei Romane de Radioamatorism. Tot sub conducerea sa, pe langa toate cele amintite mai retin atentia urmatoarele actiuni:

- liberalizarea circulatiei cartilor de confirmare QSL in tara si strainatate, permitandu-se publicarea propriei adrese si primirea corespondentei la domiciliu;

- aparitia Decretului 135/1962 in baza caruia, radiocluburile, beneficiind de transferuri gratuite de aparatura si materiale radio, asigurarea sediilor, pazei, curatenia si alte servicii.

Un domeniu important pentru radioamatori a fost stabilirea relatiilor internationale. La restabilirea relatiilor cu IARU, de exemplu, o contributie majora a avut-o conducerea SRJ (YU). Reluarea acestor relatii, a facut posibila vizitarea tarii noastre de catre importante personalitati pe plan mondial, cum ar fi dl. Noel B. Eaton VE3CJ si Victor C. Clark W4KFC, presedintele si respectiv vicepresedintele IARU. In acest cadru favorabil s-au imbunatatit conditiile de reciprocitate. A devenit o realitate si dorinta noastra de a emite un numar de 20 diplome YO, a caror regulamente au fost trimise in toata lumea, asigurandu-se o sursa importanta de cupoane IRC. Asa s-a putut asigura radioamatorilor nostri conditiile de plata a diplomelor solicitate de ei din strainatate. La tiparirea diplomelor s-a evidentiat graficianul N. Constantinescu, iar la tiparire C. Vasilescu YO8AZ (ulterior YO3AZ).    

In aceeasi perioada au aparut si conditiile pentru importul unui important numar de statii FT-250, cu care au fost dotate radiocluburile judetene si s-a asigurat o baza tehnica corespunzatoare Radioclubului Central. Urmarind sistematic o schema minima de dotare a fiecarui radioclub judetean cu aparatura de laborator radio, au fost importate generatoare de semnal de US, UUS, undametre cu absorbtie, instrumente de masura universale, radiotelefoane etc. Odata cu dezvoltarea tehnica tot mai accentuata, se simtea nevoia unor surse de documentare si informare specifice. Pe langa revista editata initial de AVSAP si alti colaboratori, concomitent cu revista “Sport si Tehnica” a aparut si Tehnium aflata multi ani sub conducerea lui Ilie Mihaescu YO3CO. Alaturi de aceste reviste s-a considerat util sa se redacteze si sa se difuzeze un “Buletin informativ al F.R.R.” din care au aparut 14 numere insumand 2489 pagini scrise cu contributia unui numeros corp de colaboratori dintre care poate fi citat ziaristul Victor Constantinescu YO3BOE.  

In ideea de a face publica activitatea radioamatorilor in tara si in lume, precum si a intari colaborarea cu institutiile judetene ale sportului, dl. Paolazzo a organizat o “Caravana radio YO” dotata cu o statie radio montata pe un ARO, cu care s-a parcurs traseul flacarii Olimpice de la Giurgiu la Albita spre Moscova si apoi tot de la Giurgiu la Bocsa in drum spre Munchen. S-a folosit indicativul special YO0OOO pentru a se regasi cele cinci cercuri olimpice. Operatorul statiei prof. Nicolae Dinca YO3AWC (acum YO3ND), a efectuat mii de legaturi, atat de la mijlocul podului de peste Dunare, de la o inaltime de peste 50 m deasupra luciului apelor, cat si pe parcursul a catorva mii de kilometri. S-a folosit un FT-250 cu o antena verticala. Isi aducea aminte cu placere de noptile petrecute cu tinerii colaboratori ai dansului - operatorii la YO3KAA: Fl. Wener YO3RH, Bebe YO3RG, Pit YO3JW, Marian YO3RW, Tavi YO3RK, Ghita YO3FU, Radu YO4HW si altii. In deplasarile impuse de UUS, a calatorit cu Dan YO3AID si cu Adrian YO3SK la Varful Omu, la Babele sau in alte amplasamente bune. Intr-un campionat de-al nostru a efectuat o interesanta escapada lucrand de la bordul unui avion sportiv de antrenament, folosind o statie de tip “Berta”. Numeroasele organizari de concursuri de poliatlon radio sau de “Vanatoare de vulpi” i-au condus pasii nu numai prin padurile din preajma capitalei dar si in numeroase alte localitati si zone. Era o placere pentru el sa lucreze cu Raduta YO9WL din Campina, care a fost unul din primii cautatori de “vulpi” cat si un mare constructor de aparatura specifica. De asemenea, isi aducea aminte de “nea Craciun” YO9HM din Breaza, care la cei 45 de ani ai sai, fugea in paduri alaturi de tineri. Atunci cand timpul ii permitea, ca radioamator a fost autorizat la 01.03.1972, isi construia diferite aparate la indemnul pretiosilor sai colaboratori: George Pintilie YO3AVE, Dan Potop YO3AID, Dumitru Blujdescu YO3AL si multi altii. Astfel si-a realizat un Grid-Dip-metru (150 kHz - 150 MHz), un masurator de unde stationare, un voltmetru electronic, o punte de masurare a impedantelor unor linii de alimentare a antenelor, etc. Toate acestea foloseau un miliampermetru cu scala mare ce permitea montarea tuturor componentelor in jurul acestuia. Vechea statie tip YO3AVE care la slujit 20 de ani, a trecut-o in rezerva, ea fiind inlocuita de un FT-470, statie pe care a primit-o de la AA2LF. Cu aceasta statie a avut bucuria de a mentine legatura cu lumea noastra pana la adanci batraneti. De cate ori avea ocazia, dl. Paolazzo amintea cateva activitati deosebite. In aceasta activitate, de un real folos este reteaua de retranslatoare montata dupa 1990 de federatie cu sprijinul nemijlocit al unor inimosi oameni din diferite zone ale tarii. Cresterea insemnata a vitezei de receptie la telegrafia de sala s-a datorat atat insusirii scrisului intr-un fel stenografic, dar mai ales perfectionarii aparaturi de concurs. Intai s-a construit o rigla de masurare a impulsurilor de pe banda telegrafica. Apoi, Vlad Petreanu YO3DCA, a construit un generator electronic de formare a grupelor de cate 5 semne aleatoare insumand 50 impulsuri PARIS. Instalatia a fost brevetata de M.Ap.N. si a fost construita apoi in serie. In aceelasi timp, Lix YO3NP (ex. YO3BEJ), a realizat un calculator electronic ce permitea atat prelucrarea radiogramelor de concurs si antrenament cat si intocmirea clasamentelor.

Si activitatea de radiogoniometrie s-a bucurat de importante perfectionari. Dl. Paolazzo a construit un ceas de punctaj electronic, pentru masurarea timpului realizat de concurenti. Apoi, in colaborare cu Dan Vasilica VE3MCL (ex. YO3AQJ) s-au construit automatele care porneau si opreau ciclurile de functionare a radioemitatoarele si transmiteau indicativul de apel.

Desigur, 30 de ani de activitate intr-un domeniu reprezinta o viata de om. A lucrat cu multa pasiune incercand sa realizeze obiective indraznete. Un singur vis nu i s-a realizat. Nu a reusit sa ramana in sediul ce la avut in Parcul cu Platani (str. Dr. Staicovici), pe care-l vedeau multi ca fiind unul dintre cele mai frumoase si functionale din lume. Acesta a fost demolat in 1985 cand s-a construit Casa Poporului (Palatul Parlamentului).

Va coordona activitatea de radioamatorism YO pana in iulie 1989 cand va iesi la pensie. A fost un om ordonat, bun organizator si exigent. S-a trecut de la AVSAP la UCFS, s-au infiintat radiocluburi judetene, au aparut campionatele de radiogoniometrie, creatie tehnica, unde ultrascurte, a luat fiinta YO DX Clubul; s-a infiintat extraordinarul concurs care a fost Cupa Dunarii, etc. Au fost si multe momente grele, legate de situatia anilor ’80, mutarea sediului, etc. Dl. Paolazzo a stiut sa le depaseasca si putem aprecia azi obiectiv ca, radioamatorismul la noi, a cunoscut o continua dezvoltare.

S-a stins din viata in ziua de 7 aprilie 2002. O sa-i purtam o vesnica recunostinta!     

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/In%20Memoriam%20-%20Iosef%20Paolazzo%20YO3JP/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer