You are here

Biserica Învierii – Anglicana

Hramul: Învierea Mântuitorului

Este singurul lăcaş de cult anglican din Bucureşti, destinat comunităţii britanice.

Înainte de construirea bisericii actuale, comunitatea britanică a folosit pentru cultul anglican, încă din 1868 o încăpere modestă a sinagogii din Str.Olteni 45. La slujbele ţinute acolo participa şi familia regală a României, mai ales, prinţesa Maria de Saxa-Coburg-Gotha -nepoată a reginei Victoria I a Marii Britanii - soţia principelui moştenitor Ferdinand.

Planurile au fost întocmite de arh. V. Ştefănescu, alegându-se o variantă mai modestă cu faţadele placate cu cărămidă aparentă, apropiat arhitecturii specifice engleze. Lucrările de construcţie, s-au realizat între 1913-1914. După terminarea războiului, cu ajutorul donaţiilor Episcopului de Gibraltar şi ale Reginei Maria, construcţia a fost finisată şi dotată cu orgă şi mobilier comandate în Marea Britanie. Primul serviciu divin a avut loc în aprilie 1920. Funcţionarea a fost întreruptă între 1940 - 1944, (în timpul ocupaţiei trupelor germane) şi  mai rar folosită în timpul regimului totalitar.

Clădirea are dimensiuni modeste, cu o sală de 7 x 18,5 m completată cu funcţiuni anexe, împreună cu care ocupă întreg terenul de formă triunghiulară învecinat Grădinii Icoanei. Intrarea se face, pe latura de sud, la baza turnului înalt de 11 m, care precede nava. Sala şi corul, unite într-o singură încăpere dreptunghiulară, sunt acoperite cu o boltă poligonală. O navă laterală despărţită prin două arcade în arc frânt se află pe latura sudică alături de sacristie. Într-o nişă, se află orga.

În interior, pereţii sunt zugrăviţi simplu şi poartă câteva tablouri cu scene religioase. Plafoanele încăperilor principale sunt lambrisate în tăblii din lemn finisate în culoare maro. La exterior, faţadele sunt realizate din cărămidă aparentă, roşie. Ferestrele au ancadramente din piatră, încadrate în arcade oarbe frânte. Contraforturi, puţin evazate, dau verticalitate volumelor turnului şi corpului principal.

Stilistic, biserica face parte din creaţiile epocii victoriene, fiind realizat într-un stil gotic temperat.

Prin poziţia şi prin arhitectura sa, biserica anglicană constituie un unicat urbanistic remarcabil în oraşul Bucureşti.

Sursa: Monumentele istorice din Romania

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Biserica%20Invierii%20-%20Anglicana/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer