In urma cu mai multi ani am intrat in posesia unui QSL, avand ca indicativ YO3IPA, de la Eli YO3AS. Pentru ca am dorit sa aflu mai multe despre acest indicativ, am purtat o discutie cu QSL-managerul acestui indicativ.
YO3CCC: As dori sa aflu cat mai multe amanunte despre I.P.A. si de aceea te rog sa-mi povestesti cat mai multe.
YO3AS: Inca din primii ani de serviciu in Politia britanica, intr-un orasel din Lincolnshire, Arthur Troop a inteles ca relatiile de prietenie in domeniile de management sunt mult mai importante decat impunerea prin forta a unor puncte de vedere. Dupa sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand acesta a participa activ ca politist, s-a gandit sa infiinteze o organizatie politieneasca avand la baza relatiile de prietenie si intrautorare intre politistii din toata lumea. In acest sens, dupa sfarsitul razboiului, in anul 1949, prin intermediul publicatiilor politiste britanice a solicitat contacte cu politisti din diferite tari europene cu care sa corespondeze.
YO3CCC: Au fost politisti care au raspuns acestei solicitari?
YO3AS:Primii cu care a luat contact au fost politistii din Grecia, Germania si Ghana (Africa). Incurajat de acestia, Arthur Troop publica in “Police Rewiev” din 12 august 1949, un articol in care aduce argumente in favoarea infiintarii unei organizatii internationale a politistilor, articol semnat cu pseudonimul “AYTEE”.
YO3CCC: Cam putini au raspuns in prima faza.
YO3AS: Aceasta idee a fost foarte bine primita de politistii din diferite tari ale Europei (Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Suedia) si unele tari africane, care au incurajat formarea unei organizatii internationale a politistilor, avand sectii nationale si emiterea unor legitimatii pentru membri, similar pasaportului, de catre un secretariat international. De asemenea, era prevazuta adoptarea unei sigle internationale, plata unei cotizatii de catre toti membrii si tiparirea unei reviste proprii.
YO3CCC: Banuiesc ca prima sectie I.P.A. s-a infiintat in Marea Britanie.
YO3AS: La 1 ianuarie 1950 s-a infiintat I.P.A. - Sectia Marea Britanie, legitimatia de membru cu seria A1, revenindu-i domnului Arthur Troop, care impreuna cu Alfred Fisher erau secretarii acestei asociatii, ce nu avea inca un presedinte ales, fiind divizata in sapte regiuni. Dupa infiintarea sectiunii britanice, politistii din Olanda, Belgia, Norvegia, Danemarca si Franta au devenit membri ai acestei sectiuni pana la infiintarea unor sectiuni proprii.
YO3CCC: Prin ce se deosebeau politistii care faceau parte din I.P.A.?
YO3AS: Se simtea nevoia creerii unei insigne si a unui simbol national. Prima deviza a asociatiei a fost “SERVICE THROUGH FRIENDSHIP” (Servicii prin prietenie), considerata foarte potrivita scopurilor asociatiei, dar prezenta inconvenientul ca intelesul acesteia nu era cunoscut unui vorbitor de alta limba decat engleza. Astfel, s-a luat legatura cu Bob Hamilton din Glasgow – Scotia, expert in espenato – limba internationala – care a tradus textul in “SERVO PER AMIKECO”, de atunci acesta ramanand motto-ul oficial al asociatiei.
YO3CCC: De ce nu a cerut ajutorul celorlati politisti membri I.P.A. sa vina cu o idee pentru sigla?
YO3AS: Prin intermediul revistei “Police Rewiev”, Arthut Troop a solicitat politistilor sa trimita redactiei sugestii sau schite pentru crearea unei sigle I.P.A., insa nu a primit nici o oferta interesanta. Sigla a luat nastere tot cu ajutorul acestuia care, privindu-si caschta, a observat o stea, simbolul universului. Acesteia i-a incorporat si un glob si cuvintele “International Police Association” scrise in jurul acestuia si o unica panglica, in partea inferioara, avand scris motto-ul asociatiei “SERVO PER AMIKECO”. Pentru a o face mai impresionanta i-a adaugat lateral lauri, care reprezentau ideea de pace. Originalul a fost destul de naiv desenat, dar solicitand un specialist sa-l retuseze a primit o forma care ulterior a devenit emblema oficiala a I.P.A., inregistrata ca atare.
YO3CCC: Statutul I.P.A. cand a fost elaborat?
YO3AS: Un an mai tarziu a fost elaborat si statutul I.P.A., care in mare parte a ramas neschimbat pana azi.
Asa a inceput existenta Asociatiei Internationale a Politistilor, cea mai mare asociatie mondiala de acest gen, care in prezent are sectii nationale in 67 de tari.
YO3CCC: Romania cand a devenit membra I.P.A.?
YO3AS: Incepand cu anul 1992, apreciinduse necesitatea integrarii Politiei Romane in toate strcturile internationale, s-a luat hotararea infiintarii Sectiei nationale a I.P.A.
Constituirea I.P.A - Sectia Romana a avut loc la sediul I.G.P. la data de 31 august 1992, fiind inregistrata la judecatoria sectorului 2 prin sentinta civila nr. 79 din 03.12.1992.
Desi I.P.A. - Sectia Romana a inceput sa se implice in activitatea internationala inca din anul 1992, de-abia in 1996 au fost create conditiile afilierii la marea familie a politistilor. Recunoasterea sectiei noastre si implicit a activitatilor desfasurate a avut loc o data cu afilierea I.P.A. - Sectia Romana la 25 octombrie 1996, la Brisbane - Australia, in cadrul celei de-a 27-a Conferinte a Consiliului Executiv International.
Conferinta si-a tinut lucrarile pe parcursul a trei zile, la acestea participand delegati si observatori din partea sectiilor nationale a 47 de tari. Cu aceasta ocazie, I.P.A - Sectia Romana a primit Diploma de afiliere devenind astfel cel de-al 59-lea membru al asociatiei internationale.
In anul 1997 I.P.A. - Sectia Romana a participat cu drept de vot in conformitate cu prevederile Statutului si Regulamentului international.
YO3CCC: Care este activitatea interna a sectiei romane?
YO3AS: In ceea ce priveste activitatea interna a sectiei nationale, au fost infiintate Regiuni I.P.A. in fiecare judet, aparitia unei publicatii trimestriale “I.P.A. - Sectia Romana”, inscrierea de noi membri si dezvoltarea de “hobby”-uri comune politistilor.
YO3CCC: Cum a aparut indicativul YO3IPA?
YO3AS: In acest context, asa cum aproape in fiecare tara unde functioneaza I.P.A. si asociatii ale radioamatorilor politisti, in Romania un grup de radioamatori politisti au infiintat Asociatia Radioamatorilor Politisti din Romania primind indicativul de apel YO3IPA. Acasta asociatie este infiintata prin incheierea de sedinta pronuntata in camera de consiliu a Judecatoriei Sector 2 Bucuresti in dosarul nr. 172/PJ/2004 din 24.08.2004, avind C.I.F. 16940194 si afiliata la Asociatia Internationala a Radioamatorilor Politisti – Radio Club din Germania. Cele doua asociatii au initiat si organizeaza in fiecare an Concursul International de unde scurte I.P.A. ce se desfasoara de fiecare data in primul weekend din noiembrie si penultima zi de simbata din martie.
YO3CCC: Cam cati politisti radioamatori autorizati sunt in Romania?
YO3AS: In Romania, am fost 19 de membri cu drepturi depline (YO5CTZ este SK) si mai avem un numar de 18 radioamatori de emisie-receptie ale caror indicative le mentionez: YO3AS; YO3AAS; YO3ES; YO3HAS (membri fondatori), YO3AAP; YO4PD; YO7HUZ; YO6PIE; YO5OJC; YO9IBC; YO2LDK;YO2LOV; YO2MLA; YO2MLN; YO2MLB; YO6DBL; YO9XC; YO9BMB (membri cu drepturi depline ai Asociatiei Radioamatorilor Politisti – YO3IPA) desi in YO mai sint radioamatori politisti in activitate sau in rezerva care indeplinesc conditiile statutare, dar nu au aderat pina in prezent.
De asemenea, conform prevederilor din statutul asociatiei noastre avem si membri simpatizanti, respectiv radioamatori care nu indeplinesc conditiile pentru a deveni membri cu drepturi depline, dar care, in mod voluntar, sprijina activitatile YO3IPA, precum si membri onorifici, persone fizice si juridice care au sprijinit in mod exceptional si dezinteresat activitatile YO3IPA sau ale radioamatorismului, in general.
YO3CCC: Puteti primi in asociatia pe care o aveti si politisti radioamatori din tari care nu au asociatii nationale I.P.A.?
YO3AS: Politistii radioamatori din tarile unde nu sint infiintate asociatii ale radioamatorilor politisti si nici asociatii nationale I.P.A., la cerere pot deveni membri ai asociatiei noastre. Avem cereri din Serbia si Bahreim si in prezent ne aflam in derularea procedurilor de adeziune.
YO3CCC: ce poti sa-mi spui in incheiere?
YO3AS: Prietenie, dialog si cunostinte, sunt elementele indispensabile pentru o convietuire civilizata si care stau la baza relatiilor dintre politisti si bunele relatii dintre oameni.
Cele mai bune urari de succes si satisfactii tuturor radioamatorilor YO care indragesc acest nobil sport, de la I.P.A.
YO3AS, Comisar sef de politie (R), Conf. univ. dr. Eliodor Tanislav
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer