Sandu YO3ND a primit titlul de "Maestru al sportului" si este "Arbitru de telegrafie-sala". Poseda o colectie impresionanta de diplome obtinute atat cu indicativul propriu cat si cu indicativul clubului Palatului copiilor unde este angajat de 36 de ani. Este posesor al unui "Brevet de inventie".
YO3CCC: Data si locul nasterii?
YO3ND: M-am nascut in 1947 pe 22 noiembrie la Craiova, dar dupa varsta de 5 ani m-am mutat cu familia la Corabia in judetul Olt, unde am terminat scoala generala si liceul.
YO3CCC: Cum ai luat legatura cu radio?
YO3ND: Eram in clasa a VI-a cand am auzit de la un coleg de clasa ca un baiat mai mare are un aparat facut de el cu care prinde Radio Sofia si nu are nevoie de alimentare. M-am dus sa-l vad si din acel moment mi-am propus sa fac si eu la fel. Baiatul respectiv a spart o bucatica din cristalul (galena) lui si mi-a dat-o mie. De aici a inceput nebunia cu sarme pe post de antene intinse prin duzii din curte si pe casa, dar a inceput si pasiunea mea pentru electronica. Un unchi, vazand pasiunea mea pentru radio mi-a facut cadou o carte despre electronica si astfel am inceput sa invat primele notiuni de electronica, lucru care m-a ajutat enorm la orele de fizica. Era vorba despre cartea "Practica radioreceptoarelor" scrisa de I.C. Boghitoiu.
YO3CCC: Sper ca nu ai ramas la stadiul de galena.
YO3ND: Nici vorba. Am trecut la etapa urmatoare. Primul receptor realizat de mine a fost unul cu reactie si am folosit un tub 6K7; pe vremea aceea nu existau semiconductoare pe toate drumurile, cum se gasesc in ziua de azi. Urmatorul receptor a fost o superheterodina.
YO3CCC: Cum ai invatat telegrafie?
YO3ND: Anii au trecut si in 1966 a venit vremea sa satisfac stagiul militar; aici am cerut sa fiu repartizat la transmisiuni, unde obligatoriu am invatat alfabetul Morse.
YO3CCC: Cand ai devenit radioamator?
YO3ND: Dupa armata am facut o scoala tehnica de electro-energetica - Iosif Ranghet. La terminarea scolii am revenit in Corabia unde am infiintat "Cercul de radio" de la "Casa Pionierilor", in 1970. Tot in 1970, in luna februarie, am reusit la examenul de radioamator si am primit indicativul YO3AWC iar in octombrie am luat clasa a-II-a. Cred ca tot prin '70 - '71 am participat pentru prima data la "Campionatul National de Telegrafie" (sala), unde am luat numai locul 4 la transmitere si 7 la receptie; erau cate 2 participanti din cele 40 de judete, iar pe atunci chiar ca se facea Morse... HI! A fost singura mea participare. In acel an YO4HW a castigat 3 din cele 4 titluri puse in joc.
YO3CCC: Cum ai ajuns la "Palatul Pionierilor" din Bucuresti?
YO3ND: Intre timp mi-am completat studiile ca sa pot preda in invatamant. In 1973 m-au remarcat cei de la "Consiliul National al Organizatiei Pionierilor" (CNOP), au facut toate demersurile si m-au adus la "Palatul Pionierilor" din Bucuresti la cercul de "Telecomunicatii". Imi aduc aminte, elev fiind, ca in cartea de limba franceza din clasa a-VI-a era o lectie care se intitula: "Ici YO3KPA", lectie in care se descria activitatea radioclubului YO3KPA. La vremea aceea nici prin cap nu imi trecea ca peste ani o sa ajung sa conduc acel club. Initial, YO3KPA era condus de Nicolae Batraneanu YO3CB, cel care a obtinut acest indicativ pentru clubul radio de la "Palatul pionierilor"; dupa cativa ani mi-a revenit mie onoarea dar si obligatia de a conduce acest club, cred ca prin '75 - '76.
YO3CCC: La ce concursuri ai inceput sa participi cu clubul?
YO3ND: In fiecare an am participat la concursurile de goniometrie si telegrafie organizate de CNOP dar lucram si in concursuri YO si internationale, insa fara pretentii.
YO3CCC: Stiu ca ai fost implicat in reteaua de urgenta dupa cutremurul din 4 martie 1977.
YO3ND: Am participat activ la reteaua de urgenta organizata "ad hoc" in acele momente. In noaptea respectiva am lucrat de acasa iar dimineata am plecat la YO3KPA. Imi aduc aminte ca am mers pe jos de la Podul Constanta (in aceea perioada locuiam in Cartierul Chitila) pana langa Opereta, unde era atunci YO3KPA. Am "fortat" usa sefei de cadre si i-am luat telefonul, ale carui fire le-am prelungit pana la statie. Am dat sute de telefoane mai ales la Politehnica, Universitate, Institul de Constructii si la persoane particulare. Erau rude ale studentilor straini din Romania, prieteni, care doreau sa afle daca cei pe care ii cautau au patit ceva.
YO3CCC: Ce poti sa-mi spui despre primele legaturi in RTTY?
YO3ND: In 1979, fiind prieten cu Nicoara Paulian YO3BEJ (ulterior YO3NP) am vazut la el primul decodor de RTTY si functionarea sa in legaturi radio; am fost asa de incantat incat mi-am propus sa-l fac si eu. Dupa ce l-am realizat, cativa ani am lucrat foarte intens in RTTY, chiar si in concursuri si in special BARTG.
YO3CCC: Cum ai ajuns sa colaborezi cu Televiziunea Romana?
YO3ND: In 1978 Televiziunea Romana a organizat un concurs intitulat "Maini de aur" in care copiii proiectau si realizau diferite montaje electronice care trebuiau sa si functioneze. Totul se desfasura in fata camerelor de luat vederi. Am avut onoarea sa fac parte din juriul acestui concurs, care a durat pana in 1985. Tot in aceea perioada si tot la Televiziunea Romana am fost consultant tehnic la serialul pentru copii, numit "Racheta alba".
YO3CCC: Stiu ca ai fost implicat in "popularizarea" pe calea undelor a trecerii flacarii olimpice pe teritoriul tarii noastre in drum spre Moscova cu ocazia "Jocurilor Olimpice" din 1980.
YO3ND: Asa este, ai perfecta dreptate. Am avut onoarea sa fiu numit de catre FRR sa insotesc Flacara Olimpica. Pentru asta am avut la dispozitie un transceiver FT277ZD si o antena verticala conceputa de mine, toate montate pe un autoturism romanesc de teren ARO 10. Din cate cunosc, a fost prima experienta de acest fel la nivel mondial. Din mersul masinii am lucrat in toate benzile clasice de unde scurte dar aparea o problema atunci cand schimbam banda de lucru, pentru ca trebuia sa schimb si priza la bobina de la antena, care se facea prin mutarea unui "crocodil". Pentru aceasta operatie trebuia sa iesim din coloana oficiala (masina mergea in paralel cu sportivul care purta flacara olimpica), dupa care soferul trebuia sa traga pe dreapta, sa cobor din masina si sa fac operatia cu schimbarea prizei, dupa care trebuia sa revenim la loc in coloana, ceea ce era destul de greu. Dupa cateva opriri de genul acesta, soferul a luat hotararea sa schimbe el priza din mersul masinii; cu mana dreapta tinea de volan, scotea capul pe geam si cu mana stanga schimba priza bobinei unde ii spuneam eu... HI! Alaturi de mine in masina, pe locul din fata, se afla Josef Paolazzo - YO3JP (secretarul FRR de atunci) care efectua legaturi radio in unde ultra scurte. Ce rau imi pare ca nu mai am nici-un QSL cu acel indicativ special: YO0OOO.
YO3CCC: O sa caut unul in colectia mea de QSL-uri, o sa-l scanez si o sa-l prezint alaturi de celelalte fotografii. Ce poti sa-mi spui despre eclipsa de soare din 11 august 1999?
YO3ND: Atunci am folosit indicativul special YR99E care a fost valabil numai in aceea zi. Am facut legaturi radio numai in SSTV transmitand in direct imagini cu eclipsa. Acest lucru a fost posibil prin aportul lui Ciprian Sufitchi YO3FWC (actual N2YO) care a conceput sistemul de interfata si a preluat imagini din camera de luat vederi montata pe telescopul "Palatului National al Copiilor" din Bucuresti. Ulterior am aflat ca numai trei tari din Europa au facut acest lucru: Franta, Ungaria si Romania. De altfel, de Ciprian ma leaga multe amintiri placute, mai ales concursurile, in care am facut echipa amandoi. Tot datorita lui Ciprian am reusit primele conexiuni cu transfer de date intre statii folosind pachet-radio.
YO3CCC: Ce locuri "fruntase" ai obtinut la diferite concursuri?
YO3ND: In 1983 am facut parte din echipa Romaniei, echipa care a castigat locul I in lume la concursul "WW WPX". In 1999 am obtinut titlul de "Campion international al Romaniei", am castigat "Cupa 1 Decembrie" in 2000, "Cupa Carasului" si altele. Ti-am enumerat numai cateva dar, fie cu indicativul meu personal, fie cu indicativul YO3KPA am castigat multe diplome si trofee (plachete, cupe, fanioane, etc.).
YO3CCC: Ce se "invata" la YO3KPA?
YO3ND: La club, pe langa cunostintele de electronica, cei care sunt pasionati pot invata si alfabetul Morse iar dupa obtinerea licentei de emisie pot deveni operatori la statie. Dintre cei care au devenit "hami" sub "bagheta" mea la YO3KPA ii pot aminti pe Dody Mainescu YO3MS, actual N2GM si Adrian Totu YO3HOT.
YO3CCC: Mai ai si alti radioamatori in familie?
YO3ND: In 1996 ambii mei copii au devenit radioamatori: Azaleea YO3AZA si Florin Daniel YO3GOD.
YO3CCC: Cand si de ce ti-ai schimbat indicativul? Si inca ceva, pentru ca am vrut de foarte mult timp sa te intreb, de unde si pana unde Sandy cand oficial in acte te cheama Nicolae?
YO3ND: Indicativul l-am schimbat in 1997 pentru simplul motiv ca actualul este mai usor de transmis in telegrafie iar Radu YO4HW (Dumnezeu sa-l odihneasca) a insistat sa-l schimb. Faptul ca toata familia imi spunea Sandu si apoi s-au molipsit si toti prietenii, m-a facut sa-mi insusesc acest nume, iar dupa ce am devenit radioamator l-am englezit un pic.
YO3CCC: Stiu ca la YO3KPA s-au format si au facut echipa si alti radioamatori, care azi sunt indicative consacrate; ce poti sa-mi spui despre ei?
YO3ND: Asa este, prin 1999-2000, au inceput sa vina Mihai YO3JOS si Andy YO3GRE (azi, YO3JR). Baieti talentati si cu mare pasiune pentru concursuri, au asimilat repede cele necesare pentru a fi un bun contest man. In anul urmator au aparut Tibi YO9GZU si Mircea YO3GDA (azi, YO3XX). Talent cu carul si pasiune pentru concursuri la fel. In scurt timp, echipa de la YO3KPA a devenit extrem de puternica si deja devenise un rival serios pentru echipele europene si americane. Ii respect si ii pretuiesc foarte mult pe acesti 4 tineri, care au dovedit o mare pasiune si talent in concursuri, iar gratie lor indicativul YP3A a devenit foarte cunoscut si respectat. Stiu ca Tibi si Andy au fost selectionati de un juriu international si au reprezentat Romania la WRTC (Florianopolis, in Brazilia), asta si datorita punctelor obtinute participand in concursuri de la YO3KPA. Este meritul lor in primul rand, eu am fost doar "dirijorul"... HI! Au venit apoi Stefania YO9GJY si Alex YO3HAE, talentati si ei; tot timpul aici se formau cei cu pasiune pentru concursuri iar cand se adunau toti era o atmosfera extrem de placuta. Ar fi nedrept sa nu-l amintesc si pe Florin Daniel YO3GOD, fiul meu, care s-a implicat tot timpul, facand parte din echipa. Un mare sprijin am primit de la un fost elev al YO3KPA: Adrian YO3HOT. A fost tot timpul alaturi de noi, participand ca operator sau ajutand tehnic echipa iar pentru asta ii datoram foarte mult. A fost o vreme cand alaturi de noi a fost si ne-a ajutat Calin YO3HKW. De la distanta, Dody N2GM ne-a ajutat si ne ajuta mereu. Alaturi de noi este acum si Adrian YO3GW care este omul nostru cu PC-urile si softul dar uneori opereaza si in concursuri. Dar vremea trece si fiecare isi urmeaza destinul; azi doar Mircea si cei doi Adrian (YO3HOT si YO3GW) mai activeaza la YO3KPA.
YO3CCC: Se poate spune ca la YO3KPA a fost o adevarata "scoala de operatori". Ce locuri bune ati obtinut in aceasta perioada de glorie?
YO3ND: Chiar ca a fost o scoala iar tinerii erau din ce in ce mai buni; uneori, fiind acasa, ii ascultam cum operau in concurs si eram mandru de ei, aveau deja "clasa" iar cand se lucra in CW ii recunosteam dupa stil... HI! Despre rezultate, ce sa zic? Sunt destule. Un rezulat foarte bun cred ca fost castigarea locului 1 la concursul ARI din 2005. Era pentru prima data cand o statie YO obtinea acest loc! La fel, locul 2 in lume in 2006 si locul 3 in 2003 la CQ WW in 21 MHz si respectiv 14 MHz. De fapt, la CQ WW, CQ WPX si ARRL am participat in fiecare an si am fost mereu in primii 10 din lume la categoria la care am participat. Avem locul 1 in lume si la IOTA Contest in 2006, locuri pe podium la "Russian DX Contest", "WAG Contest", REF, WAE etc.
YO3CCC: Sunt impresionat. In concursurile romanesti tot asa de bine v-ati descurcat?
YO3ND: Da, as zice chiar ca mai bine. Incepand cu 1999 am inceput sa castigam regulat titluri nationale; mai castigam noi si inainte dar cand si cand. Am castigat de 5 ori consecutiv YO DX-ul si in fiecare an cate un titlu national. Cel mai bun rezultat a fost in 2002, cand am castigat toate cele 3 titluri: cel de la YO DX si cele doua de la Campionatul National (CW si PH). Am castigat locul 1 si la multe alte concursuri nationale organizate de cluburi.
YO3CCC: Dar la "Cupa Elevului", ca e concursul vostru cu copiii?
YO3ND: Acest concurs este deja traditional si cred ca este deja la a-XXVIII-a editie. Avem si aici destule locuri pe podim iar 8 chiar cu locul 1.
YO3CCC: Nu cred ca puteati obtine atatea rezultate bune fara a avea si conditii tehnice favorabile. Care este dotarea de la YO3KPA? Dar, acasa ce folosesti?
YO3ND: Este adevarat, avem conditii bune comparativ cu alte statii de club dar numai eu stiu cu cate eforturi. Avem 2 transceivere FT277ZD, un TS850SAT si mai nou un FT2000. Antenele sunt: pentru 160 m un "inverted V", pentru 80 m - dipol, pentru 40 m avem doua verticale "full size" sinfazate iar pentru benzile de sus (14, 21 si 28 MHz) un TH7-DXX. Pentru UUS avem un Yagi cu 14 elemente dar il folosim foarte rar pentru ca noi iubim mai mult undele scurte. Acasa la mine am un dipol pentru 160 m, un dipol inclinat pentru 80 m, o verticala 14AVQ pentru 40 m iar pentru benzile de sus am un TH6-DXX; ca transceiver folosesc un TS850SAT.
YO3CCC: Ce alte titluri ai mai obtinut?
YO3ND: In 1983 am obtinut titlul de "Maestru al sportului" si titlul de "Arbitru de telegrafie-sala".
YO3CCC: Ti-a luat ceva vreme sa faci atatea dar sa si lucrezi in atatea concursuri.
YO3ND: Eeee, numai cand ma uit in loguri imi dau seama cat timp am folosit; am14 loguri pline. Imi aduc aminte ca am construit cateva emitatoare, transceivere, liniare, buguri, cam tot ce trebuie unui radioamator activ. Ca sa nu mai spun de amplificatoarele ce se folosesc acum la YO3KPA, ele sunt modificate si adaptate de mine. Pot spune ca o mare parte din viata mea s-a desfasurat la YO3KPA unde m-am identificat cu activitatea de aici si poate am neglijat uneori familia de dragul pasiunii. Am avut sansa de a avea o sotie intelegatoare, care mi-a inteles pasiunea. Din pacate sotia mea nu mai este iar disparitia ei este o nedreptate in plus pe lumea asta.
YO3CCC: Dumnezeu s-o odihneasca! La Palatul National al Copiilor, cum iti este, esti multumit?
YO3ND: Anul acesta am implinit 36 de ani de cand sunt aici. De 15 ani fac parte din Consiliul de administratie, sunt respectat si pretuit de colegi. Din 1992 am gradul 1 didactic si de 8 ani primesc si Gradatie de merit. De fapt, de peste 30 de ani am raspuns din partea MEC de buna desfasurare a concursurilor tehnice pentru elevii de la cercurile cluburilor, de concursurile de goniometrie si cele de telegrafie. Pe vremuri, ma ocupam si de expozitiile de creatie tehnica pentru pionieri si scolari, cele care se organizau la inceputul de an scolar. Ma ocupam si de cursurile de perfectionare (partea de specialitate), am facut multe in viata mea.
YO3CCC: Spune-mi, in ultima vreme cum te simti, am auzit ca ai facut un infarct.
YO3ND: Chiar pe 1 aprilie am facut acel infarct la serviciu. Tocmai venisem de la Ambasada Canadei cu viza pe pasaport si aveam biletele de avion deja cumparate. Asa ca am ratat intalnirea cu Iulica VE3AWW si Daniel VA3GNO; am ratat astfel si deplasarea la Dayton pe care o planuisem cu ei. Poate o facem in anul care vine daca sanatatea imi va permite. Acum am 4 stenturi si tare imi e teama c-o sa ajung si la operatie. Astia care sunt mai "inimosi" au mereu probleme cu inima.
YO3CCC: Stiu ca ai fost anul trecut in Canada. Cum a fost?
YO3ND: Am fost cu YO3GOD, fiul meu la fiica mea YO3AZA care locuieste in Montreal. Am fost de multe ori la Iulica VE2AWW si am lucrat din amplasamentul lui; el si Elena sunt o pereche deosebita si m-am simtit foarte bine la ei. Am cunoscut si cativa hami locali iar daca mai ajung pe acolo cred ca voi lucra si intr-un concurs in echipa cu ei. Am amintiri frumoase din VE si sper sa mai adaug si altele.
YO3CCC: Uite, ti-am adus cateva QSL-uri de la Radioclubul Municipal Bucuresti, iar unul pare mai deosebit.
YO3ND: Nini, m-ai facut fericit azi, este o tara noua pentru mine, VP6PR- insula Pitcairn, e mare surpriza ca a venit prin birou. Cu aceasta tara noua fac 322 de tari noi si impreuna cu cele vechi (5 la numar) ajung la 327, ceea ce e ceva... In ultimii 15 ani am inceput sa adun tari pentru DXCC, pentru ca initial nu ma preocupa asta.
YO3CCC: In atatia ani de electronica, ceva inventii ai facut?
YO3ND: Cred ca am facut mai multe dar am una singura brevetata: "Aparat pentru determinarea nivelului la lichide". Ideea sondelor este originala iar aparatul in sine este destul de simplu, numai patru amplificatoare de CC cu impedanta mare de intrare.
YO3CCC: Ce planuri de viitor ai acum?
YO3ND: Nu prea imi mai fac planuri ci incerc sa ma adaptez la noul meu statut de "cardiac" si o s-o las mai moale cu noptile pierdute si concursurile lungi. Mai am doi ani pana la pensie si imi doresc sa las YO3KPA pe maini bune care sa duca mai departe traditia.
YO3CCC: Da, sa se transmita in continuare QTC-ul tot de la YO3KPA...HI! Draga Sandy, iti multumesc pentru interviu si sper sa mai facem si altele.
YO3ND: Asa sa fie, multumesc si eu pentru rabdare si toate cele bune pentru toti ham-ii YO! 73!
Fotografiile de la Palatul National al Copiilor au fost facute pe 21 (seara) si 31 (dimineata) octombrie 2009; cele facute acasa la Sandy sunt facute pe 23 octombrie 2009.
Fotografiile le puteti gasi in acest album: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer