You are here

"In Memoriam" George Pintilie YO3AVE

Seria acestor interviuri am vrut sa o incep cu unul dintre cei doi buni prieteni ai mei: Ilie Mihaescu YO3CO si George Pintilie YO3AVE. In privinta lui George Pintilie soarta mi-a fost potrivnica. Totusi, pentru ca imi doream nespus de mult acest lucru, am tinut cu tot dinadinsul sa port o discutie cu sotia dansului pentru a afla lucruri mai putin cunoscute despre cel care a fost George Pintilie. Dansul a insemnat enorm de mult pentru generatia mea, a celor care sunt mai in varsta dar si mai tineri decat mine prin nenumaratele articolele publicate in revistele: "Sport si Tehnica", "Tehnium", "Conex Club", in toate almanahurile "Tehnium" cat si in cartile pe care le-a scris. Rar gaseai o revista "Tehnium" in care sa nu fie si un articol semnat de George Pintilie. In colectia personala am gasit un QSL completat de dl. George prin care confirma prima noastra legatura radio efectuata in urma cu peste 30 ani (29 aprilie 1979).

Nini: Cand si unde s-a nascut dl. George?

D-na Pintilie: S-a nascut pe 23 aprilie 1931 la Bazargic in Bulgaria de astazi, iar la varsta de 9 ani a fost stramutat impreuna cu familia in Romania si s-au stabilit la Constanta. Aici, a urmat scoala primara si apoi liceul Mircea cel Batran. In 1950 a intrat la Institutul Politehnic din Bucuresti. In 1951, dupa anul intai de facultate, au fost alesi cei mai buni studenti si au fost trimisi la Institutul Politahnic din Kiev, specialitatea "Radio-Electronica". Printre ei s-a numarat si George; a terminat in 1955.

Nini: Unde si cand l-ati cunoscut pe viitorul d-voastra sot?

D-na Pintilie: Pe George l-am cunoscut in 1954 in Kiev, unde era impreuna cu un grup de studenti straini. Ne-am cunoscut in toamna iar dupa o jumatate de an ne-am casatorit, in luna mai. In Romania am venit in octombrie 1955. Aici am urmat "Facultatea de limba rusa" din cadrul "Institutului de limbi slave - Maxim Gorki" de pe strada Pitar Mosi din Bucuresti.

Nini: Aveti copii?

D-na Pintilie: Un singur copil, Irina, nascuta in 1961, de la care am doua nepoate.

Nini: Unde ati lucrat?

D-na Pintilie: Dupa terminarea facultatii, in 1963 m-am angajat la Institutul de Proiectari si Cercetari pentru Automatizari (IPA) de unde am iesit la pensie in 1990.

Nini: Dl. George unde a lucrat dupa terminarea facultatii si revenirea in tara?

D-na Pintilie: Dupa ce a revenit in tara, pentru o perioada, George a lucrat la "Radio" iar apoi a fost co-optat in colectivul care avea ca sarcina proiectarea televiziunii din Bucuresti. Apoi a devenit "Sef de tura" la televiziunea de pe strada Molier. De aici s-a transferat la "Ministerul Constructiilor de Masini", unde a ajuns "Secretar sef - CAER". In 1968, dupa invazia din Cehoslovacia a fost dat afara de aici din cauza ca avea rude in strainatate dar si din cauza cetateniei sotiei. S-a angajat la "Combinatul Poligrafic Casa Scanteii" (CPCS) unde a lucrat pana a iesit la pensie.

Nini: Sa inteleg ca aici la CPCS a fost foarte apreciat, dovada fiind numeroasele diplome de merit pe care mi le-ati prezentat.

D-na Pintilie: Da, asa este. Tot de acolo o sa va arat si brevetele cu "inovatiile" pe care le-a facut la locul sau de munca.

Nini: Cum s-a complacut dl. George ca pensionar, dansul fiind un om foarte activ?

D-na Pintilie: Dupa iesirea la pensie nu a stat nici un pic acasa; a lucrat in mai multe locuri dar cel mai mult la firma Conex de pe strada Maica Domnului.

Nini: Stiu ca a fost implicat in revolutia din decembrie 1989.

D-na Pintilie: A participat la revolutie alaturi de unii colegi de serviciu de la CPCS; 7 zile nu a dat pe acasa, nici macar de Craciun. S-a ales cu un "Certificat de participant la revolutie" dar nu s-a dus niciodata ca sa beneficieze de vreun drept.

Nini: Stiu ca in tinerete era un impatimit al concursurilor pe unde ultra scurte si ca a participat de foarte multe ori din portabil de pe munte.

D-na Pintilie: Cand era tanar a participat de multe ori in aceste concursuri si de cateva ori si-a luat si fata cu el. De fiecare data cand se intorcea imi povestea totul cu lux de amanunte. Se bucura exact ca un copil pentru fiecare loc castigat si implicit pentru fiecare diploma obtinuta. Toti peretii din camera unde isi avea aparatura de comunicatii radio erau tapetati cu diplome, fanioane si medalii.

Nini: Cand a decedat?

D-na Pintilie: In urma unei boli necrutatoare, dupa un an de suferinta, a decedat pe 2 august 2009.

Nini: Dumnezeu sa-l odihnesca!

 

Si pe acesta cale tin sa-i multumesc inca o data d-nei Pintilie pentru actele, diplomele, QSL-urile, fotografiile si toate materialele pe care mi le-a pus la dispozitie dar si pentru amabilitatea deosebita cu care am fost primit la acest interviu. La prima vizita la d-na Pintilie (atunci cand a avut loc interviul) am fotografiat tot materialul pus la dispozitie; ajuns acasa am constatat ca nu au iesit asa cum imi plac mie sa fie, adica perfecte si din acest motiv am luat iar legatura telefonic cu d-na Pintilie rugand-o sa-mi dea materialul sa-l scanez; a urmat inca o vizita sa le iau si inca una sa le duc inapoi. Am scanat si cateva QSL-uri; nu pe cele obtinute prin reflexii pe meteor scatter si nici pe cele lucrate prin Oscar 6 (si, Slava Domnului ca as fi avut destule), ci pe cateva care mi s-au parut mai semnificative pentru cel care a fost YO3AVE. Daca o sa cititi ce scrie pe ele o sa intelegeti de ce.

Interviul a avut loc pe 28 octombrie 2009.

Mai multe imagini se gasesc in albumul urmator: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/In%20amintirea%20lui%20George%20Pintilie%20YO3AVE/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer