The Beatles a fost unul dintre grupurile a cărui muzică a fost foarte influentă pentru perioada rock. Alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie), trupa a avut ca țintă generațiile de tineri de după Al Doilea Război Mondial, în Anglia, SUA, etc.
Cu siguranță, The Beatles este unul dintre cele mai faimoase și de succes grupuri în istoria muzicii, totalizând peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.
Inițial, au devenit faimoși pentru ceea ce unii au etichetat drept muzică pop, lucrările lor de mai târziu adunând laude atât din partea criticilor, cât și din partea ascultătorilor, de o manieră inegalată în secolul XX. În cele din urmă, ei și-au dovedit nu doar talentul de muzicieni, dar au pășit cu succes granița spre cinematografie.
În 2004, revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. Aceeași revistă spunea că muzica inovativă a trupei The Beatles și impactul său cultural au ajutat la definirea anilor '60.
Începuturile
În 1954, John Lennon, elev la Quarry Bank High School, reunind câțiva dintre colegii de școală, formează grupul The Quarrymen. Paul McCartney l-a cunoscut pe John Lennon pe 6 iulie 1957 și a intrat în formația acestuia, după ce l-a impresionat pe John cu partitura unei versiuni proprii după un cântec la modă al lui Eddie Cochran. McCartney l-a recrutat, un an mai târziu, pe George Harrison, amicul său de școală în vârstă de numai 15 ani, care se făcea admirat pe atunci pentru deosebitele sale evoluții solistice la chitară. Trupa s-a despărțit pentru scurt timp după care s-a reunit. Grupul a trecut prin mai multe schimbări atât ca nume (odată cu venirea lui George formația a primit numele "Moondogs", apoi "John And The Moondogs", apoi "Silver Beatles"), cât și ca membri, devenind în cele din urmă, în 1960, The Beatles.
Numele formației a fost inspirat din numele formației lui Buddy Holly, Crickets (''Greierii''). S-a păstrat conceptul de ''insectă'' (beetle) și a fost combinat cu conceptul muzical de bătaie a măsurii (beat).
În acea perioadă, la baterie era Pete Best. Cântau într-un mic club numit Casbah; apoi au efectuat un turneu la Hamburg. În decembrie 1961, Brian Epstein a devenit impresarul lor.
În perioada aprilie — mai 1962, fiind angajați la "Star Club" din Hamburg, au cântat ocazional cu bateristul Ringo Starr (pe numele său adevărat Richard Starkey) din formația Rory Storm and the Hurricanes, iar câteva luni mai târziu, în august, Ringo a fost cooptat în trupă; înlocuindu-l pe Best, componența Beatles devine completă. În același an, George Martin, producător al casei Parlophone (membră a EMI), a acceptat, la insistențele lui Brian Epstein, o audiere a "Beatles"-ilor. A fost semnat imediat un prim contract.
Pe primele locuri în topurile britanice
La 5 octombrie 1962, formația și-a lansat discul de debut ''Love Me Do'' pe partea A și ''P.S. I Love You'' pe partea B. La 26 noiembrie 1963, Beatles a înregistrat al doilea disc, ''Please Please Me'', care a ajuns numărul doi în topul oficial al Marii Britanii.
În decursul anului 1963, discurile formației au ocupat locul întâi din topurile britanice. Numărul total al discurilor care se vânduseră în acest an, de două milioane și jumătate, constituia un record în istoria muzicală a Marii Britanii.
Al treilea single, ''From Me to You'', a apărut în aprilie 1963, iar în perioada mai-iunie, trupa a participat la un nou turneu, alături de Roy Orbison. În august a apărut single-ul ''She Loves You'' (tirajul precomandat: 500.000 exemplare).
Mania pentru Beatles a început în Anglia pe 13 octombrie 1963, cu o apariție televizată la London Palladium. Turneul în Suedia s-a soldat cu un imens succes. În noiembrie 1963, Beatles a cântat la Royal Command Performance, în același program cu Marlene Dietrich și Maurice Chevalier. La sfârșitul anului 1963, a apărut albumul ''With The Beatles'' (precomandă 1.000.000 de cereri). Un critic de la ziarul Sunday Times scria atunci: "sunt cei mai mari compozitori după Beethoven".
Beatlemania
În ianuarie 1964, au susținut concertul "Olympia", alături de Trini Lopez și Sylvie Vartan. Single-ul ''I Want to Hold Your Hand'' a ocupat locul I în topurile americane.
Beatlemania a explodat apoi în SUA, în urma a trei apariții ale trupei în "The Ed Sullivan Show", pe 9 februarie (73 milioane de telespectactori), 16 februarie și 23 februarie 1964. A urmat concertul de la "Coliseum", Washington, care a reușit să strângă 20.000 mii de spectatori.
The Beatles a devenit în scurt timp un fenomen mondial cu fani care-i adorau pe membrii trupei, cu adulații isterice din partea fanilor, dar și critici din partea comentatorilor culturali. O parte a criticii adresate trupei își avea originea în confuzia asupra surselor muzicii lor (o confuzie asemănătoare a planat și asupra lui Elvis Presley în 1956, criticile provenind de la persoane care nu cunoșteau tradiția muzicii blues, R&B și gospel pe care o cânta Elvis) iar o parte era generată de reacția neîncrezătoare cu privire la.... lungimea părului Beatles-ilor.
În 1964, ei au ocupat primele 5 poziții ale Hot 100 din revista Billboard, realizare care nu a mai fost repetată. În mai-iunie au urmat turnee în Europa și Australia, iar în iulie a avut loc premiera filmului'' A Hard Day's Night'' — single-ul cu acest titlu cucerind rapid locul I în clasamente. În august-septembrie au susținut primul mare turneu peste ocean (unde s-au întâlnit cu Bob Dylan), continuat cu turneul prin Anglia, show-ul televizat împreună cu The Yardbirds și apariția melodiei ''I Feel Fine/She's a Woman'' (locul I în topuri).
Membri ai Ordinului Imperiului Britanic
Un an mai târziu, cei patru au fost decorați de regina Elisabeta II cu Ordinul Imperiului Britanic pentru contribuții deosebite (redresarea balanței financiare a Angliei grație vânzării masive de discuri ale grupului). În același an, a început turnarea filmului ''Help!'', având premiera în luna iunie. În august-septembrie, au susținut un nou turneu peste ocean, în cadrul căruia, un concert cu 55.000 de spectatori a fost filmat de Brian Epstein.
În 1966 a avut loc un concert în Anglia organizat de publicația New Musical Express, urmat de turneul în R.F. Germania (unde au fost primiți triumfal la Hamburg), apoi turneul în Filipine (aici s-a înregistrat un record al numărului de spectatori — 100.000) și un concert în Japonia.
Lennon a afectat imaginea The Beatles, în anul următor, când a afirmat într-un interviu, în Australia, că trupa Beatles ar fi mai populară decât Iisus. Și-a cerut scuze pentru afirmație, după ce a fost criticat foarte dur de grupuri religioase, după ce albumele lor au fost interzise sau chiar arse în țări din America de Sud și după ce au primit amenințări cu moartea. Tot în 1966 a apărut melodia ''All You Need is Love'', devenită imnul tinerilor hippie.
Până în 1966, grupul efectuase trei turnee, înregistrase două discuri (cu câte 14 melodii) și realizase două filme — ''A Hard Day's Night'' și ''Help''. După concertul din Candlestick Park, din San Francisco, pe 29 august 1966 — considerat ultimul concert oficial—, la care au participat 25.000 de persoane, trupa a convenit să nu mai organizeze turnee și și-a concentrat forțele în studioul de înregistrări, noile compoziții și experimente muzicale ridicându-le reputația artistică în mod remarcabil, cei patru membri păstrându-și uriașa popularitate. Un an mai târziu au plecat în India. În 1967, a apărut albumul ''Sgt. Pepper's Lonely Heart'', apreciat în special în rândul tinerilor, iar în octombrie 1968 au înregistrat ''Give Peace a Chance''. Însă soarta financiară a grupului a luat o întorsătură nefavorabilă atunci când managerul lor, Brian Epstein, a murit pe 27 august 1967. După aceasta, membrii trupei și-au urmat interesele individuale și s-au întâlnit tot mai rar.
"La Candlestick Park s-a vorbit cu seriozitate că totul trebuie să se oprească. (...) Celebritatea și succesul nu ne mai entuziasmează. Suntem bătrâni. Trebuie să găsim altceva de făcut", mărturisea John Lennon pe blogul sau.
În patru ani, The Beatles a susținut 1.400 de concerte și a scos numeroase albume: ''Please Please Me'' (1963), ''With the Beatles'' (1963), ''A Hard Day's Night'' (1964), ''Beatles for Sale'' (1964), ''Help!'' (1965), ''Rubber Soul'' (1965), ''Revolver'' (1966), ''Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'' (1967), ''Magical Mystery Tour'' (1967), ''The Beatles'' (1968), ''Yellow Submarine'' (1969), ''Abbey Road'' (1969), ''Let It Be'' (1970).
Ultima lor apariție publică este în concertul inedit de pe acoperișul studiourilor Apple, din Londra, în 30 ianuarie 1969, concert care a apărut compilat în albumul "Let It Be". În iulie 1969, trupa s-a reunit pentru a înregistra albumul ''Abbey Road''.
Oficial, Beatles s-a destrămat în 1970 și orice speranță a unei reuniuni a fost distrusă când Lennon a fost asasinat de Mark David Chapman, în 1980. Totuși, o reuniune virtuală a avut loc în 1995, odată cu lansarea a două înregistrări ale lui Lennon, la care și-au adus contribuția și ceilalți trei membri Beatles. Au rezultat piesele "Free as a Bird" și ''Real Love". Au mai fost lansate, de asemenea, trei albume ce conțineau material care nu fusese pe alt album anterior, precum și un documentar, cunoscut sub numele ''The Beatles Anthology''. La 29 noiembrie 2001, a murit, la Los Angeles, George Harrison. Ceilalți doi foști Beatles-i, Paul Mc Cartney și Ringo Starr, s-au întâlnit, recent, pe scena premiilor Grammy.
Sursa: AGERPRES
Prin 1964, deci in urma cu 50 de ani, am trimis o scrisoare (in care am pus numai un plic autoadresat) in Anglia la “The Official Beatles FAN CLUB”, de unde am primit o fotografie cu autografele celor patru componenti ai formatiei Beatles: Paul, George, Ringo si John, impreuna cu o “carte de vizita”, cele pe care le-am pus in articol.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer