Manastirea Antim construita pe vatra unei modeste bisericute de lemn - 1714 - 1715, este una din constructiile vechi ale Bucurestiului care are pe langa valoarea istorica si una artistica si arhitecturala. Ea are hramul: Tuturor Sfintilor.
Intre 1797 - 1861 a fost adapostita in incinta manastirii o scoala pentru formarea viitorilor preoti, aici desfasurandu-si activitatea profesori, carturari de seama: Anton Pann si ieromonahul Macarie, aceasta scoala numindu-se Seminarul Central din Bucuresti. In 1836 Manastirea Antim a fost locul de taina al lui Tudor Vladimirescu cu Episcopul Ilarion al Argesului (care are mormantul aici) si Gheorghe Lazar, profesor la colegiul “Sfantul Sava”. Aici a fost gandita proclamatia catre tara a lui Tudor Vladimirescu si tot aici calugarii manastirii au cusut steagul Revolutiei din 1821 cu chipurile Sfintei Treimi si ale Sfintilor Gheorghe si Teodor Tiron. In jurul anilor ’50 ai secolului nostru Manastirea Antim a adapostit sub arcada mistica a “Rugului Aprins” numeroase personalitati ale vietii bisericesti si culturale romanesti care au platit cu ani grei de temnita atasamentul lor la idealurile neamului romanesc si ale bisericii sale.
Intrarea in curtea ctitoriei invatatului Mitropolit Antim Ivireanul se face pe sub un portic turn - clopotnita, care in anul 1860 a suferit unele modificari prin adaugarea celor patru turnulete. Pridvorul bisericii este monumental, sprijinit pe zece coloane cu capiteluri sculptate in piatra. Pictura originala a suferit numerose restaurari de-a lungul vremii (intre 1860 - 1863 a pictat aici Petre Alexandrescu). Remarcabile din punct de vedere artistic sunt: rama de piatra sculptata cu motive florale si inscriptia in versuri grecesti, cele doua canaturi de stejar ale usii principale (sculptata de insusi Mitropolitul Antim), de asemenea ramele de piatra ale ferestrelor.
Intre biserica si clopotnita se afla casa parohiala, constrita in secolul al XIX-lea cu o fatada interesanta, in aceelasi rand cu ea aflandu-se paraclisul a carui poarta de intrare este impodobita cu frumoase sculpturi. Aripa din stanga este completata cu Palatul Sfantului Sinod. Acest ansamblu de locuinte a fost destinat de catre ctitor nu numai pentru adapostul calugarilor ci si pentru a functiona aici doua tipografii: una greceasca si alta romaneasca, din tiparul manastirii vazand lumina o carte: “Despre datorii” si un Octoih, in anul 1719 activitatea incetand.
Astazi, cu toate vitregiile vremurilor trecute, crestinii ortodoxi neclintiti de doua mii de ani din Puritatea Invataturii Mantuitorului Hristos si a Sfintilor Sai Ucenici si Apostoli, se aduna la Manastirea Antim in cuget curat, simtind un puternic indemn launtric sa cheme cu credinta, dragoste si recunostinta pe Intaiul lor Parinte Sufletesc.
Sursa: Sfanta Manastire Antim
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer