You are here

Sa facem cunostinta cu Batraneanu Nicolae - YO3CB

 

Inchipuiti-va cum ar fi sa va reintalniti cu cineva dupa 42 de ani. Exact asa ceva mi s-a intamplat mie pe data de 13 mai 2010 cand m-am reintalnit cu fostul meu profesor de pe vremea cand frecventam Cercul de electronica aplicata de la Palatul pionierilor, care atunci isi desfasura activitatile in cadrul Palatului Cotroceni. Coincidenta sau nu, m-am reintalnit cu dl. Nicolae Batraneanu cu foarte putin timp inainte (2 saptamani) de a se implini 60 de ani de la infiintarea Palatului pionierilor (1 iunie 1950 - 1 iunie 2010). Am luat cu mine cartea scrisa de dansul, Cercul de radio pionieresc, cumparata de mine de la librarie in urma cu 39 de ani (cartea a aparut in 1971) si m-am prezentat la dansul acasa la ora stabilita. Emotii cu greu stapanite de ambele parti. Uneori, cand cautam cate o carte in biblioteca mea cu carti tehnice privirea imi cadea pe cea scrisa de dl. Nicu si mereu ma intrebam: Oare ce o mai face autorul acestei carti?

YO3CCC: Dl. Nicu, acum ca ne-am reintalnit dupa atatia ani, eu zic sa o luam cu inceputul. Ce ne puteti spune despre inceputurile Palatului pionierilor? Cum ati ajuns aici, dar mai ales ce v-a atras catre activitatea tehnica in randurile pionierilor?

YO3CB: As putea spune ca Palatul pionerilor, imi este cunoscut inainte ca el sa ia fiinta. Am facut parte din brigazile de tineri care au muncit voluntar la amenajarea lui. Poate ca atunci, in anul 1949, s-a nascut in sufletul meu dorinta de a lucra acolo. Ea s-a indeplinit doi ani mai tarziu, in anul 1951. Eram tehnician la telegraful central din Palatul CFR, vis-a-vis de Gara de Nord. Conducerea Ministerului de Telecomunicatii de atunci mi-a propus sa organizez cercul de telecomunicatii de la Palatul Pionerilor, lucru pe care l-am acceptat cu placere. Din anul 1951 am fost angajat in functia de conducator al Cercului de telecomunicatii.

YO3CCC: La inceput, ce inzestrare aveau cele doua cercuri?

YO3CB: Cele doua cercuri (Cercul de radio si Cercul de telecomunicatii) au fost infiintate in anul 1950 si functionau intr-o incapere comuna, avad un singur profesor. In anul 1951 au fost separate, lucrand o perioada indenpendente. Conducand Cercul de telecomunicatii si Clubul de radio amatori aproape de la infiintarea lor, din anul 1951, am intampinat numeroase greutati. Am fost ajutat cu materiale de catre organizatiile de partid ale unor intreprinderi si asa am reusit sa construim cateva aparate Morse al caror schelet era din lemn si cateva radioreceptoare cu galena. Inzestrarea nu era prea stralucita. Cercul era foarte slab utilat cu aparatura, aveam doar doua teleimprimatoare, doua aparate Morse si cateva telefoane, asa cum de altfel se vede si din fotografiile pe care ti le pun la dispozitie. Din anul 1952, printr-o munca asidua am reusit sa inzestrez cele 2 cercuri cu aparatura necesara.

YO3CCC: Ce puteti sa-mi spuneti despre cele doua cercuri (Radio si Comunicatii) pe care le conduceati?

YO3CB: Cele doua cercuri (Cercul de Radio si Cercul de Telecomunicatii) aveau drept scop formarea si educarea copiilor cu un larg orizont cultural si stiintific, cu o inalta tinuta cetateneasca, capabili sa contribuie in mod activ la creearea valorilor materiale ale societatii noastre in pas cu progresul mondial. Setea de cunoastere cu care copii cerceteaza lumea inconjuratoare, receptivitatea lor fata de tot ceea ce este nou, sunt premize pentru transmiterea unui bogat continut de idei si pentru formarea unui ansamblu de priceperi si deprinderi. Exercitand o influenta informativa asupra copiilor, Cercul de radio si Cercul de telecomunicatii, reprezinta o veriga esentiala in munca educativa extradidactica. Aceste cercuri au menirea sa largeasca si sa consolideze cunostintele primite in scoala, sa stimuleze gandirea, sa formeze spiritul de observatie, sa trezeasca interesul pentru stiinta si tehnica, sa dezvolte imaginatia creatoare, sa indrume talentele si inclinatiile copiilor, sa formeze deprinderi practice, constructive, ca element important al legarii teoriei de practica, primul pas in viitoarea orientare profesionala.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator?

YO3CB: Imi amintesc ca prin anul 1956 mergeam la sediul Radioclubului orasului Bucuresti, care se afla in strada Brezoianu. Acolo m-am inscris la cursurile de radioamatori pe care le-am frecventat. Dupa o perioada de pregatire am reusit la examenul de radioamatori si am primit indicativul de emisie-receptie YO3CB clasa a III-a, iar in 1988 pe cel de clasa a II-a.

YO3CCC: Ce puteti sa-mi spuneti despre activitatea de radioamatori din cadrul cercului de radioelectronica?

YO3CB: In programul tematic al cercului, au fost introduse teme care se refereau la notiunile despre radioamatorism. La inceput, elevii isi insuseau notiuni din domeniul electricitatii, radiotehnicii, radioconstructiilor si radiotelegrafie. Cei care erau pasionati de radioamatorism invatau radiotelegrafia, codul Q, codul de prescurtari, alfabetul fonetic si insusirea notiunilor din regulamentul de radioamatori.

YO3CCC: Cand ati infiintat statia de radioreceptie colectiva a Palatului?

YO3CB: In anul 1956. Imi amintesc cu placere momentul cand am transferat de la Agentia Romana de Presa mai multe receptoare de trafic de tipul LAMBDA si PHILIPS. Dupa obtinerea acestor receptoare de trafic, am intocmit dosarul catre MPT (Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor) pentru obtinerea autorizatiei de statie de receptie colectiva, primind indicativul YO3-053. Dupa obtinerea baremului de QSL-uri receptionate am trecut la faza a doua, de obtinere a autorizatiei de emisie-receptie.

YO3CCC: Cum ati stabilit indicativul YO3KPA?

YO3CB: In dosarul intocmit catre MPT pentru obtinerea autorizatiei de emisie-receptie pentru clubul de radioamator de la Palatul Pionerilor am mentionat si indicativul YO3KPA.

YO3CCC: Ce semnificatie are acest indicativ pentru club?

YO3CB: Se stie ca indicativul statiilor de emisie-receptie colective de club, este compus la sufix din 3 litere si incepe obligatoriu cu litera K, apoi litera P care reprezinta Palatul pionerilor iar litera A, prima statie de emisie-receptie pentru copii. As vrea sa mentionez faptul ca statia de emisie-receptie cu indicativul YO3KPA era de categoria a II-a. Copii sub varsta de 18 ani nu aveau dreptul sa opereze la acesta statie. Pentru ca elevii pana la varsta de 18 ani sa poata lucra la statie am cerut de la MPT o derogare pe care am obtinut-o. In acest sens am obtinut o noua autorizatie de emisie-receptie pentru categoria a III-a si am primit indicativul YO3KAT. Cu acest indicativ copii lucrau in banda de 80m (3,5 MHz); pe aceasta frecventa, elevii participau la diferite concursuri in fonie cu Cluburile de radioamatori din Casele de Pioneri din tara. De asemenea se desfasurau concursuri de sah pe calea undelor.

YO3CCC: Ce rezultate ati obtinut in cadrul concursurilor cu statia de emisie YO3KPA?

YO3CB: Asa cum am mai spus, rezultatele obtinute de operatorii statiei pot fi considerate bune. De la infiintarea statiei YO3KPA din anul 1957 si pana in 1975 s-au stabilit un numar de peste 10.000 de legaturi bilaterale cu radioamatori de pe toate continentele. Imi amintesc ca prima legatura (QSO) a fost stabilita la data de 21 martie 1957 la ora 8:10 GMT, cu statia YO5KAI din orasul Cluj. In decursul aniilor 1957-1975, statia a participat la peste 20 de concursuri interne si internationale. Mentionez participarea la concursul YO cand s-a clasat pe locul 1, cucerind astfel titlul de campioana la categoria statii colective; la concursul CQ DX 1961 s-au realizat 437 de legaturi, toalizand un numar de 83.709 puncte, iar la concursul OK DX s-au realizat 215 legaturi. De asemenea am obtinut locul 1 pe tara la concursul CQ MIR 1963, locul 2 la concursul HA si locul 4 pe natiuni la concursul 1962 FRENCH CONTEST. Trebuie sa subliniez faptul ca in toate aceste concursuri la statie au lucrat urmatorii radioamatori: Dragnea Traian YO3FD, Trifu Cornel YO3FC, Stanescu Adrian YO3AV, Partin Amalia YO3YL, Draguleanu Nicolae YO3CZ, Fenyo Stefan YO3JW si subsemnatul YO3CB. Imi amintesc ca prin anii 1975-1976 Clubul de radio de la Palatul pionerilor a fost preluat de colegul meu Dinca Nicolae YO3ND, care il conduce si in prezent. Vreau sa mentionez ca sub conducerea lui YO3ND, YO3KPA s-a dezvoltat si s-a modernizat foarte mult. YO3KPA este cunoscut in tara si in lume datorita performantelor obtinute in concursurile interne si internationale. Cat am lucrat la Palatul pionerilor impreuna cu colegul meu Dinca Nicolae YO3ND colaborarea intre noi a fost exceptionala. Amintirile ma rascolesc, a fost prea frumos.

YO3CCC: Ce puteti sa-mi povestiti despre realizarea statiei de emisie-receptie YO3KPA?

YO3CB: Vreau sa vorbesc putin despre realizarea statiei noastre de emisie care functioneaza cu indicativul YO3KPA. Ea a fost construita sub indrumarea mea si dupa indicatiile date de fostul radioamator Dragnea Traian YO3FD care era si operator principal. La realizarea statiei alaturi de mine au participat: Stanescu Adrian YO3AV, Partin Amalia YO3YL si Fenyo Stefan YO3JW fosti elevi ai cercului de radioelectronica. Statia de emisie avea o putere de 1 kW. Emitatorul era compus din cinci etaje (ECO-BU-FD-BA-PA) montate pe cinci sasiuri care la randul lor sunt montate intr-un rac metalic.

YO3CCC: Cu ce se ocupa Cercul de radio?

YO3CB: Era unul din cele mai reprezentative cercuri tehnice ale Palatului si isi canaliza preocuparile catre constructia aparatelor de radio cu tranzistoare dar si cu tuburi electronice. Aici s-au nascut roboti, diverse montaje de sunet si lumina, sisteme de numarat si inregistrat, diverse generatoare de ton, etc. Tot aici s-au realizat emitatoare si receptoare pentru captivantul joc Vanatoare de vulpi iar cei mai dotati lucrau la statia de emisie-receptie a clubului YO3KPA.

YO3CCC: Cum ati reusit sa transferati utilajul necesar de la Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor la cercul pe care d-voastra il conduceati?

YO3CB: Nu a fost usor. Stiut fiind faptul ca nu se puteau transfera materiale de baza de la o unitate socialista unuia apartinand unei organizatii de masa, a trebuit sa obtin asentimentului organelor superioare ale conducerii de stat. Consiliul de Ministri a emis o hotarare speciala pentru Cercul de telecomunicatii, prin care i se conferea dreptul de a i se transfera din Ministerul Postelor si al Telecomunicatiilor, toate aparatele necesare.

YO3CCC: Au fost fructuoase pentru cerc contractele de patronare pe care le-ati realizat cu fabrici, intreprinderi si cu Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor?

YO3CB: Intre anii 1953-1956 s-au incheiat mai multe contracte de patronare a cercului cu: fabrica Electromagnetica, intreprinderea Electronica, cu Agentia Romana de Presa, IPRS-Baneasa, Fabrica de calculatoare si cu IFA. Contractuarii aveau sarcina sa ajute cercul cu aparatura si materiale.

YO3CCC: Ce lucrari ati realizat ajutat de membrii cercului?

YO3CB: Activitatea cercului se desfasura dupa un plan tematic potrivit caruia, la inceput, eleviilor li se predau notiuni din domeniul electricitatii, radiotehnicii si radiocomunicatiilor. Dupa insusirea treptata a acestor cunostiinte, membrii cercului trec la construirea unor aparate de radio cu reactie, superheterodina si emitatoare cu tuburi electronice. Pot spune ca odata cu evolutia electronicii, copii au trecut la realizarea de montaje electronice cu tranzistoare si cu circuite integrate. Impreuna cu membrii cercului am realizat robotii XP1 si RPP04. Cel de-al doilea robot RPP04 a raspuns intrebarilor puse de echipajul spatial APOLLO 12 care a vizitat cercul in ziua de 28 martie 1970. Este vorba de astronautii Conrad, Gordon si Ben.

YO3CCC: Cu Cercul de radio de la Palat ati participat la concursurile Minitehnicus?

YO3CB: Membrii cercului au realizat lucrari care au participat la concursurile de creatie tehnica Minitehnicus. Imi amintesc cateva lucrari care au obtinut urmatoarele premii:
-in editia 1969, premiul 1 individual cu lucrarea Trusa didactica de radioreceptoare cu tranzistoare, premiul 2 cu lucrarea Releu de sunet si mentiune colectiva cu Robotul XB002.
-in 1970 membrii cercului au participat cu o singura lucrare Granit RPP04. Acest robot avea o infatisare de om cu o inaltime de 2 m, stia sa mearga si sa raspunda la diverse intrebari. Imi amintesc ca in ziua de 4 august 1970 savantul Henri Coanda a fost oaspetele expozitiei Minitehnicus 70, insotit de profesorul doctor docent Radu Voinea, Secretar general al Academiei Romane. Henri Coanda a fost intampinat cu entuziasm de participantii la expozitie. In timpul vizitei savantul a spus: Am fost profund miscat de tot ceea am vazut aici; sa exprim tot ceea ce am vazut este foarte greu. La sfarsitul vizitei, savantului i s-au inmanat in mod omagial medalia de aur Minitehnicus-Cutezatorii si carnetul de Membru de onoare al clubului. Savantul a scris in cartea de onoare a expozitiei urmatoarele: Copii de astazi vor fi creatorii valorilor materiale si spirituale din anul 2000. De sarguinta lor, de dragostea lor fata de nou, depinde cum va arata mileniul al III-lea. Vreau sa amintesc ca la concursul Minitehnicus 70, Robotul RPP04 a obtinut marele premiu al juriului. Membrii cercului au participat si la celelalte editii din anii 1972, 1974, 1976 si au obtinut importante premii.

YO3CCC: Care au fost cele mai importante momente din activitatea cercului condus de d-voastra in perioada 1950-1970?

YO3CB: Daca stau bine si ma gandesc, au fost cateva momente foarte importante dintre care le-as enumera pe urmatoarele:
-1953, utilare cu aparatura si mobilier;
-1954, impreuna cu elevii mei de atunci am realizat o centrala telefonica care facea legatura cercului nostru cu majoritatea cercurilor din Palat; era vorba despre o centrala telefonica adevarata (Centrala pionierilor), cu multe posturi de la care se putea vorbi; micii realizatori erau ei insisi uluiti de realizarea lor si nu oboseau sa verifice la nesfarsit lucrarea, vorbind din curtea Palatului cu cei care se aflau in sala cercului;
-1957, un alt eveniment la constituit constructia vestitei noastre statii de emisie-receptie YO3KPA, cand pentru prima data in lume si in tara, pionierii au avut propria lor statie de emisie-receptie; prima legatura, intampinata cu emotie, s-a realizat cu statia YO5KAI din Cluj, de catre pionierul Cornel Trifu, ulterior radiotelegrafist pe avioane IL18 si BAC 1-11;
-1961, pentru prima data in istoria Palatului, statia colectiva pentru copii castiga titlul de campioana RPR (Republica Populara Romana) la concursul international YO 1961; tot in acest an sunt receptionate in premiera de catre copii cercului, semnalele lansate de pe racheta spatiala condusa de Iuri Gagarin, primul om in cosmos;
-1968-1969, toate premiile la concursul Minitehnicus, categoria A-electronica, sunt castigate de cercul pe care il conduceam.

YO3CCC: Cati ani ati lucrat la Palatul pionierilor?

YO3CB: Din anul 1950 pana in 1998. Vreau sa mentionez ca pe 25 octombrie 1975, Palatul pionerilor din Cotroceni a fost mutat intr-o alta locatie, pe strada Sfintii Apostoli sub denumirea de Casa Centrala a Pionerilor. Dupa cutremurul din 1977 activitatile cercurilor au functionat intr-o cladire de pe strada Serban Voda pana in anul 1985. Pe 28 iunie 1986, s-a inaugurat noul Palat al Pionerilor si Soimilor Patriei din Parcul Tineretului. Dupa revolutie, Palatul pionerilor a primit denumirea de Palatul National al Copiilor.

YO3CCC: Ce puteti sa-mi spuneti despre Vanatoarea de vulpi?

YO3CB: Concursul Vanatoare de vulpi devenise pentru mine o pasiune, deoarece am participat si eu la aceste competitii organizate de FRR (Federatia Romana de Radioamatorism). Imi amintesc cu placere de competiile organizate in padurea Pustnicu si cele de la Campina. Aceasta se intampla prin anul 1960. De la aceasta pasiune mi-a venit ideea de a elabora impreuna cu alti colegi, un regulament de organizare si desfasurare al acestui concurs de Vanatoare de vulpi, pentru copii, respectanad particularitatile de varsta. Dupa acest regulament s-au desfasurat si competitiile de la Bran din 1969.

YO3CCC: Cum ati promovat pasiunea pentru radioamatorism in randul copiilor?

YO3CB: In cadrul activitatii cercului am folosit mai multe metode si as aminti: demonstratiile la statia de emisie YO3KPA, organizarea de concursuri de goniometrie, telegrafie, constructii de montaje electronice si concursuri de sah prin radio cu statia YO3KPA. De asemenea, organizam intalniri cu personalitati din domeniu si aici i-as enumera pe fostii radioamatori: Liviu Macoveanu YO3RD, George Craiu YO3RF si Dragnea Traian YO3FD. Imi aduc aminte de o intalnire unde l-am avut ca invitat pe Liviu Mcoveanu YO3RD. Actiunea a fost organizata in ziua de 7 Mai cand se sarbatorea Ziua Radiofoniei. Ea s-a desfasurat in sala de teatru a Palatului pionerilor in fata a peste 600 de copii.

Liviu Macoveanu YO3RD le-a vorbit copiilor despre noutatile in radioelectronica. Cu acest prilej au fost prezentate mai multe aparate electronice de ultima generatie, la aceea vreme. In continuare, s-au facut demonstratii cu statia YO3KPA, stabilindu-se legaturi cu radioamatori din tara si strainatate. Intalnirea a avut un real succes, copii fiind foarte interesati de radioamatorism, punandu-i lui Liviu YO3RD foarte multe intrebari pe aceasta tema. La sfarsitul intalnirii copii au vizionat filmul de succes Daca toti tinerii din lume. Imi amintesc cu placere cand a venit la cerc un redactor de la editura Didactica si Pedagogica din cadrul Ministerul Invatamantului sa-mi propuna sa-i ajut sa editeze in manualul de limba franceza de clasa a VI-a o lectie care sa descrie activitatea radioclubului YO3KPA. Lectia se intitula: Ici YO3KPA.

Aceasta lectie a avut mult succes. Profesorii care predau limba franceza veneau cu elevii si tineau lectia Ici YO3KPA in cercul de radioelectronica unde se afla statia YO3KPA. Dupa demonstratii copii intelegeau mai bine lectia. Multi dintre copiii care au venit la YO3KPA au devenit pasionati de radioamatorism si chiar radioamatori.

YO3CCC: Stiu ca erati pasionat de activitatea publicistica.

YO3CB: In activitatea cercului aveam preocuparea sa scriu mai multe articole in reviste de specialitate si buletine metodice. Am publicat in revistele: Sport si Tehnica, Radioamatorul si Cutezatorii. In anul 1971 am scris cartea Cercul de radio pioneresc. Continutul carti are mai multe capitole, iar unul din acestea se refera la notiuni de radioamatorism. De asemenea, am mai scris un capitol din Metodica activitatii in cercurile tehnico-aplicative pioneresti.

YO3CCC: Ce personalitati au vizitat Palatul pionierilor?

YO3CB: Au fost multe. Am sa citez doar cateva: vizita cosmonautului sovietic Pavel Popovici, a echipajului navetei spatiale americane Apollo 12 (pilotata de astronautii Conrad, Cordon si Bean) si a primei femei cosmonaut, Valentina Tereskova care a semnat in jurnalul cercului. As mai aminti vizita doamnei Nixon (sotia ex-presedintelui SUA), doamna Tito (sotia ex-presedintelui Iugoslaviei), Printesa Farah (sotia fostului Sah al Iranului) si a doamnei Peron (sotia ex-presedintelui statului Argentina). Cercul a fost vizitat de numeroase delegatii din tara si din strainatate. Palatul pionerilor devenise un punct turistic important datorita istoriei lui, care a inceput in anul 1679 cand Serban Cantacuzino a inceput sa construiasca pe aceasta mosie manastirea si Palatul Cotroceni.

YO3CCC: Va mai aminti macar de cativa dintre fostii d-voastra elevi si care ulterior au devenit radioamatori?

YO3CB: Sigur ca da si i-as putea enumera pe: Stanescu Adrian YO3AV, Partin Amalia YO3YL (prima fata radioamator din Romania), Trifu Cornel YO3FE, Cocina Costel YO3BPF, Fenyo Stefan YO3JW etc.

YO3CCC: Vad ca pe mine m-ati trecut cu vederea.

YO3CB: Persoanele de fata sunt trecute din oficiu. Hi!

YO3CCC: O ultima intrebare, cum a fost colaborarea cu Federatia Romana de Radioamatorism?

YO3CB: A fost foarte buna. Am primit foarte mult ajutor si indrumari referitoare la activitatea de radioamatorism. As vrea sa-l mentionez in mod special pe dl. Ciobanita Vasile YO3APG care era invitatul nostru de onoare la toate concursurile tehnice organiate de Palatul National al Copiilor.

 

In incheiere, l-am rugat pe dl. Nicu sa-mi dea o dedicatie pe cartea scrisa de dansul. Si pe acesta cale, doresc sa-i multumesc d-lui Nicu pentru materialele pe care mi le-a pus la dispozitie cu mare placere si pentru amabilitatea cu care am fost primit.

Interviul si fotografiile au fost facute pe 13.05.2010.

Un album special dedicat acestui interviu se gaseste aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Nicolae%20Batraneanu%20%20YO3CB/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer