Civilizatia Cucuteni-Tripolie, raspandita din sud-estul Transilvaniei, peste toata Moldova (incluzand teritoriul de astazi al Republicii Moldova) si in vestul Ucrainei, pana la Nipru, s-a extins, in perioada sa de maxima expansiune, pe o suprafata de peste 350.000 Kmp. Numele sau a fost dat de descoperirile facute in 1884 si 1893 in localitatile Cucuteni (langa Iasi, Romania) si Tripolie (langa Kiev, Ucraina).
Durata de evolutie a civilizatiei Cucuteni-Tripolie cuprinde aproximativ doua milenii, incepand cu anii 4600/4500 pana in jurul datei de 2750 BC, interval temporal apartinand epocii eneolitice.
Pe parcursul acesteia, pe baza observatiilor stratigrafice si a analizei stilistice a ceramicii, specialistii au stabilit trei faze de evolutie, numite conventional Cucuteni A, A-B si B, fiecare cu mai multe subfaze si etape de dezvoltare.
Civilizatia Cucuteni-Tripolie poate fi considerata, pe buna dreptate, una dintre cele mai spectaculoase civilizatii cu ceramica pictata ale lumii preistorice, atat datorita rafinamentului artistic al formelor si decorului pictat sau incizat pe vase si statuete antropomorfe, a tehnologiei de prelucrare a pietrei si a metalelor (cupru si aur), cat si datorita intrebarilor pe care le ridica, multe inca fara raspuns.
Cercetarile arheologice au documentat existenta unei civilizatii prospere ilustrata prin asezari stabile, cu locuinte de suprafata, preocupari pentru organizarea tertoriului, cu indeletniciri cotidiene, unele ridicate pana la rangul de mare arta si cu o complexitate deosebita a vietii spirituale. Din cele peste 4.000 de asezari descoperite pe intreg arealul de raspandire, din care aproximativ 1.800 pe teritoriul actual al Romaniei, 90% au fost distruse de foc, ceea ce ridica intrebarea: accident sau incendiere intentionata?
Mai presus de toate ramane marea enigma: ce faceau oamenii comunitatiilor Cucuteni-Tripole cu mortii lor? Este greu de explicat de ce in cadrul sapaturilor nu s-a descoperit inca nici o necropola a oamenilor de atunci, ci doar cateva inmormantari izolate, avand mai curand un caracter de cult.
Muzeul de Istorie a Moldovei din Iasi detine o impresionanta colectie Cucuteni (cu centrul de greutate spre piese apartinand fazei A a culturii).
Piesele aflate in expozitie fac parte din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei din Iasi, colectie care include materiale de referinta provenite din cercetarile arheologice desfasurate in asezarile de la Cucuteni-Cetatuie, Ruginoasa-Dealul Draghici, Scanteia-Dealul Bodesti, Valea Lupului-Fabrica de Antibiotice, Iasi-Sf. Nicolae Domnesc (jud. Iasi), Trusesti-Tuguieta (jud. Botosani), precum si unele piese provenite din statiunile Pocreaca-Cetatuia, Cucuteni-Dambu Morii, Buznea-Siliste (jud. Iasi) si Corlateni-Pe tarina (jud. Botosani).
Proiectul Cultura Cucuteni, valori regasite ale preistoriei europene isi propune sa aduca in atentia publicului una dintre cele mai fascinante civilizatii preistorice ale Vechii Europe, civilizatia Cucuteni – Tripolie. Obiectivul sau principal este facilitarea accesului la cultura si stimularea interesului tinerilor pentru valorile preistoriei europene.
Loc de desfasurare: Muzeul Municipiului Bucuresti
Expozitia va fi deschisa in perioada: 19 iulie – 25 august 2013
Program de vizitare: miercuri-duminica, 10.00-18.00
INTRAREA LIBERA
Sursa: Muzeul Municipiului Bucuresti
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer