You are here

Constatarea tehnico-ştiinţifică şi fizico-chimică asupra probelor ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare din data de 01.03.2013, efectuată în cazul tablourilor din Muzeul Kunsthal, Rotterdam

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a organizat o conferință de presă pentru a prezenta rezultatele expertizei realizate de către specialiștii instituției, privind probele ridicate de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) cu ocazia percheziției domiciliare din data de 01.03.2013, efectuată la adresa din comuna Carcaliu, str. Mălăşneaca nr. 1351, județul Tulcea și separate în cadrul Institutului Național de Criminalistică, Serviciul expertize fizico-chimice.

Evenimentul de presă a avut loc joi, 08 august 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, Sala Mihai Viteazul. Accesul s-a făcut prin Intrarea B, din Strada Poștei (vis-à-vis de Așezământul Stavropoleos).

La conferința de presă a participat domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al MNIR, împreună cu echipa de experți a Centrului de Cercetări și Investigații Fizico-Chimice și Biologice din cadrul muzeului, alcătuită din domnul dr. Gheorghe Niculescu, doamna dr. ing. Migdonia Georgescu și doamna cercetător științific Zizi Baltă.

La solicitarea primită din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT, Centrul de Cercetări și Investigații Fizico-Chimice și Biologice al MNIR a realizat un set de investigaţii privind cenușa ridicată cu ocazia percheziției domiciliare din data de 01.03.2013, efectuată la adresa din comuna Carcaliu, județul Tulcea și separate în cadrul Institutului Național de Criminalistică, Serviciul expertize fizico-chimice.

Analiza fizico-chimică a fost desfășurată în perioada 26 aprilie – 18 iulie 2013, de către o echipă formată din trei experți care au analizat cenușa, utilizând mai multe metode, și anume microscopia optică și electronică, spectrometria cu fluorescența de raze X și difracția de raze X.

În urma analizării compoziției chimice a materialelor menționate și a evidențierii, în interiorul acestora, a pigmenților specifici picturilor pe pânză, a reieșit faptul că cenușa provine din arderea a cel puțin trei opere de artă (tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză). 

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Constatarea%20tehnico-stiintifica%20si%20fizico-chimica/index.html

Un filmulet de la expozitie poate fi vazut aici: http://www.youtube.com/watch?v=o7Rx6M1jMd8&feature=c4-overview&list=UUr7WIMf-drTnOT3tfO1IJvQ

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer