Acest monument al lui Barbu Catargiu este opera lui Raffaello Romanelli, un cunoscut artist florentin. Barbu Catargiu a ramas in istorie prin indemnul sau "totul pentru tara, nimic pentru noi!". Pe la inceputul anilor 2000, primaria a recuperat statuia si a amplasat-o intr-un loc in stanga Dealului Mitropoliei, in spatiul din fata unor blocuri de 12 etaje. Soclul nu este cel original.
Pana la sistematizarea zonei care a avut loc pe la mijlocul anilor 1980, Dealul Patriarhiei a avut o panta mai lunga si mai lina, care se termina cu doua piete: Piata 8 Iunie, inglobata ulterior in Piata Unirii si Piata Bibescu Voda.
In stanga Dealului se afla un bloc de 12 etaje, in forma de U, care se continua pe bulevardul Regina Maria. Pe locul acestui bloc, s-a aflat, Piata 8 Iunie şi monumentul ridicat in onoarea celui care a fost Barbu Catargiu; acesta a fost primul-ministru al guvernului unic al lui Cuza, guvern numit in 1862. Timp de doi ani, domnitorul a condus cu două cabinete: unul la Iasi si unul la Bucuresti. Acest artist florentin, Raffaello Romanelli a lasat mai multe lucrari in Bucuresti, printre care si Monumentul Eroilor Sanitari. Acest om politic, Barbu Catargiu, a fost apreciat atat de domnitor cat si de catre popor pentru integritatea lui. Printre altele, el a fost adeptul improprietaririi taranilor.
Dupa o sedinta a Adunarii Deputatilor, pe 8 Iunie 1862, a fost asasinat cu un glont, in timp ce trasura lui trecea pe sub clopotnita din Dealul Mitropoliei, in care de afla cu prefectul Politiei Capitalei, Principele Nicolae Bibescu. Cine a fost asasinul a ramas un mister pana in ziua de azi. Avea numai 54 de ani.
Cand s-a facut sistematizarea in zona, in 1985, statuia a fost depozitata in spatele Casei Scanteii (astazi Casa Presei Libere), unde a ramas pana la inceputul anilor 2000, cand Primaria Capitalei i-a gasit actualul amplasament. Soclul nu mai este cel original care nu s-a mai pastrat.
Barbu Catargiu a ramas in istorie pentru afirmatia: “Totul pentru tara, nimic pentru noi!”. In ultimul sau discurs tinut cu putin timp inainte de a fi asasinat, el a facut urmatoarea afirmatie: “Pacea, domnilor, pacea si odihna sunt scaparea tarii, si voi prefera moartea mai inainte de a calca sau de a lasa sa se calce vreuna din institutiile tarii!”.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer