You are here

Bustul lui Dimitrie Cantemir

Pe cand avea numai 15 ani, Dimitrie Cantemir (1673-1723) a fost nevoit sa plece la Constantinopol. Studiile si le-a facut la Academia Patriarhiei Ecumenice. A fost numit ambasador la Constantinopol din 1695.

In 1710,  Dimitrie Cantemir a fost inscaunat la Iași, domn al Moldovei de catre otomani. Cu toate astea, a ales sa se orienteze catre Rusia care avea religie ortodoxa ca si Moldova, total opusa celei islamice. A fost infrant de trupele otomane la Stanilesti, dupa care se refugiaza in Rusia, unde a devenit consilier intim al tarului Petru I si a fost numit Principe Serenissim al Rusiei.

In semn de recunostere a prodigioasei sale activitati, in 1714 a fost ales membru al academiei din Berlin.
A murit în Rusia, iar osemintele lui au fost repatriate la Iasi în România, in 1935. 

Operele de baza ale lui Dimitrie Cantemir, extrem de valoroase din domeniul geografiei, beletristicii si istoriei sunt: Divanul sau Galceava inteleptului cu lumea (1698; este prima lucrare filozofica romaneasca), Sacrosanctae scientiae indepingibilis imago (1700), Istoria ieroglifica (1705), Descriptio Moldaviae (1716; Descrierea Moldovei), Istoria cresterii si descresterii Portii Otomane (1716), Hronicul vechimei romano-moldo-vlahilor (1722). In lucrarea Hronicul vechimei romano-moldo-vlahilor, Dimitrie Cantemir sustine latinitatea limbii romane.

Bustul lui Dimitrie Cantemir a fost dezvelit in anul 1973, cu prilejul aniversarii a trei secole de la nasterea marelui carturar. Bustul a fost realizat in bronz de catre sculptorul Ion Irimescu (1903-2005) , care a fost elevul lui Dimitrie Paciurea la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti intre 1924 si 1928. Bustul i-l reprezinta pe Dimitrie Cantemir tinand in mana dreapta o carte pe a carei coperta este scris: "Descriptio Moldaviae".
Bustul este situat la intersectia B-dului Cantemir cu B-dul Marasesti.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aicI: 

http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Bustul%20lui%20Dimitrie%20Cantemir/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer