George Emanuel Lahovary a fost fratele cunoscutului om politic Alexandru N. Lahovary. In noiembrie 1897, acesta a scris cateva articole in ziarul „L’Independence Roumaine” prin care critica politica lui Nicolae Filipescu si ziarul „Epoca” pe care acesta il conducea, acuzandu-l ca face duplicitate si ca este un apropiat al liberalilor.
Cel mai dur articol a fost „Deux politiques” pe care l-a publicat pe 27 Noiembrie 1897. Nicolae Filipescu i-a cerut in repetate randuri sa se potoleasca cu aceste atacuri la adresa lui. Pentru ca atacurile nu au incetat dar si pentru ca Nicolae Filipescu a considerat ca i-a lezat onoarea, acesta l-a provocat la un duel pe George Emanuel Lahovary, cu toate interventiile prietenilor celor doi care au aratat cu nu sunt suficiente motive pentru acest duel. Ba mai mult, Lahovary si-a cerut scuze, prin aceasta incercand evitarea confruntarii. Scuzele nu au fost acceptate de Nicolae Filipescu si acesta a ales o confruntare unde sa se foloseasca, ca arma spada, iar ca loc de desfasurare "Sala de Tir si Gimnastica".
Cei doi participanti la duel faceau parte din randul conservatorilor, buni spadasini; amandoi isi aveau originile in vechi familii boieresti de unde s-au ridicat dregatori de seama la conducerea acestei tari.
A urmat o lupta scurta in care nu s-au tinut cont de multe reguli inscrise in „Codul Duelistilor”. In timpul acestui duel, Lahovary a primit o lovitura care i-a adus sfarsitul in cateva minute sub privirile celor prezenti la duel. In urma acestui omor, Filipescu a fost condamnat la inchisoare de catre justitie, dar a fost gratiat de catre regele Carol I.
Fantana, a fost comandata de catre printesa Zoe Sutu in 1903, exact in locul unde a fost omorat sotul sau si a fost realizata de catre sculptorul Carol Storck. Ea a fost ridicata initial in fata Salii de Tir si Gimnastica. Monumentul, combinat cu o fantana, il comemoreaza pe politicianul si ziaristul George Lahovari.
Mai tarziu, pe locul unde s-a aflat „Sala de Tir si Gimnastica” s-a construit Teatrul Regina Maria.
Dupa demolarea, in 1986, a Teatrului Regina Maria, care la aceea data adapostea Teatrul de Opereta din Bucuresti, statuia a fost demontata si depozitata, pentru ca la sfarsitul anilor '90 sa fie instalata in parculetul din spatele Blocului Turn. Ulterior, monumentul a fost plasat in fata Blocului Gioconda, privind spre Piata Natiunile Unite, unde se afla si acum. Fantana nu a mai putut fi amplasata in locatia intiala, deoarece acolo a fost construit intre timp unul din "Gemenii Sitraco".
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer