Pinacoteca şi colecţia de monede ale BCR cuprinde peste 230 piese. Cele mai bine cotate tablouri sunt două lucrări pictate de Theodor Pallady. Muzeul Naţional de Istorie a României şi Banca Comercială Română, prezinta în perioada 12 Decembrie 2012 – 10 Februarie 2013 „Colectiile de artă şi numismatică a Băncii Comerciale Române”.
În holul central al Muzeului au fost expuse peste 230 piese, tablouri şi monede care nu au fost prezentate publicului larg în ultimele două decenii.
„Suntem onoraţi să fim unul dintre conservatorii unui segment semnificativ din patrimoniul cultural al României şi suntem bucuroşi că avem ocazia să prezentam publicului larg colecţia de artă şi numismatică aflată în tezaurul băncii”, a declarat Cornel Cojocaru, Director de Comunicare BCR.
Printre tablourile expuse se regăsesc opere ale lui Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Dumitru Ghiaţă, Maxy, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Alexandru Ciucurencu.
Cele mai bine cotate sunt două tablouri pictate de Theodor Pallady – Natură moartă cu pălarie şi Natură moartă cu revista „Arta” evaluate la zeci de mii de euro fiecare.
O altă pânză foarte bine cotată dintre cele expuse este Clepsidra pictată de Ion Ţuculescu, lucrarea fiind evaluată la câteva zeci de mii de euro.
„Colecţia Băncii Comerciale Române este o colecţie tânără, care are deja toate calităţile pentru a creiona o imagine coerentă istoric a artei moderne româneşti. O demonstrează selecţia de faţă, din care nu lipsesc nici capodoperele şi nici ineditele, pentru că e întotdeauna un noroc şi un privilegiu să poţi descoperi opere valoroase care nu sunt în circuit public”, a declarat Dana Crişan, curatorul expoziţiei.
Cele peste 170 de monede şi medalii pe care le prezentăm cu ocazia acestei expoziţii reprezintă doar o mică selecţie din colecţia numismatică a BCR, care a fost constituită după anul 2004, prin achiziţionarea metalelor preţioase de la populaţie. În prezent, colecţia BCR este una destul de importantă numeric, fiind alcătuită din 2022 monede şi medalii de aur, 235 medalii argint şi 809 medalii din metale comune.
Monedele expuse au origini spaţio-temporale diverse - de la Kosonii dacici, donaţi Muzeului Naţional de Istorie a României de către BCR, şi câteva monede antice şi bizantine, până la monede şi medalii de aur moderne şi contemporane emise în România şi de alte state din Europa, Asia, Africa, America şi Australia. Atât monedele antice şi bizantine cât şi cele moderne reprezintă emisiuni tipice pentru numerarul de aur care a circulat în spaţiul românesc de-a lungul ultimelor 24 de secole. Unele piese sunt noutăţi chiar şi de patrimoniu, care nu se regăsesc nici în colecţii importante precum cea a Muzeului Naţional de Istorie.
„Sperăm că această expoziţie şi catalogul care o însoţeşte să reprezinte doar un prim pas dintr-un proces mai amplu, prin care BCR va pune la dispoziţia publicului larg şi a specialiştilor comorile sale artistice şi istorice” a declarat dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României.
Catalogul publicat cu acest prilej s-a oprit la unele dintre cele mai interesante sau rare piese ale colecţiei. Pe lângă câteva monede antice şi bizantine care sunt publicate în acest catalog, selecţia pieselor din colecţia BCR cuprinde şi monede şi medalii de aur moderne şi contemporane emise de state din Europa, Asia, Africa, America şi Australia.
Expoziţia este deschisă publicului în perioada 12 Decembrie 2012 - 10 Februarie 2013, în holul central al Muzeului Naţional de Istorie a României.
Sursa: Muzeul Naţional de Istorie a României
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Un filmuleţ de la expoziţie poate fi văzut aici: http://www.youtube.com/watch?
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer