Maria Uca Marinescu s-a nascut pe 15 mai 1940 in orașul Gheorgheni, judetul Harghita. Este o neobosita exploratoare romanca. A detinut functia de presedinte a Comisiei de Sport si Mediu din cadrul Comitetului Olimpic Roman. Este prima sexagenara din lume care a atins pe schiuri, intr–un singur an calendaristic (2001), cei doi poli ai Pamantului. Ambele performante le-a realizat in cadrul unor expeditii polare ghidate de tipul "ultimul grad". Ca o recunoastere a meritelor exceptionale, la data de 15 iulie 2002, presedintele Romaniei i–a acordat Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Ofiter.
A plecat în lumea larga imediat după 1989, cand a cucerit China, Tibet, India, Canada, Patagonia. Au urmat Antarctica, Africa, taiata de la sud la nord. Este primul roman care intr-un singur an (2001), a ajuns, pe schiuri, atat la Polul Nord, cat si la Polul Sud. Alte locuri vizitate: Australia, Mongolia, Alaska, apoi Arctica, din nou Antarctica, Tibet, Bhutan (munţii Himalaya), Thailanda, Mianmar etc.
D-na Uca Marinescu s-a intors de curand din Sikkim (o regiune aflata intre Nepal, China si India); unde a ajuns pana la GoechaLa 5000 m pentru a se intalni cu Kangchenjunga. Acesta este al treilea varf ca inaltime din lume, dupa Everest si K2, avand o altitudine de 8.586 metri.
Este prima romanca care se poate mandri ca a ajuns in Antarctica; de asemenea, este prima femeie din lume care a ajuns in decursul unui an calendaristic la cei doi poli geografici ai Pamantului; primul roman si prima femeie care a ajuns la cei doi poli pe schiuri in 2001, totodata marcand si un record de varsta, prima femeie din lume care a atins cei patru poli ai Pamantului - geografici si magnetici.
D-na Uca Marinescu a calatorit pe 5 continente, a traversat 3 oceane si timp de 5 luni, a trecut prin: Venezuela, Ecuador, Galapagos, Brazilia, Amazon, Panama, Guatemala, Mexic, SUA, Canada, Japonia, China, Birmania, Bhutan, Cambodgia, Armenia, Georgia, Kazahstan, Azerbaidjan, Iran, Emiratele Arabe Unite, Kenya, Madagascar, Franta si bineinteles, Romania.
Si-a trecut in palmares:
- Escaladarea unor mari masive muntoase importante: - Elbrus - Caucaz, Kilimanjaro – Tanzania, Ben Nawis - Scotia, Pique Europa – Spania, Mussala – Balcani, Rissy – Tatra, Mt. Wilhelm – Papua, Tavan Bogd – Altai, Mont Blanc – Alpi, Kailash – Tibet.
- Escaladeaza ghetari din Antarctica, Arhipeagul Svalbard, Groenlanda si Kamceatka;
- In 1998 este prima romanca ajunsa in Antarctica, pe urmele vasului „Belgica”pentru a omagia pe marele savant roman Emil Racovita
- In 1999 este singura femeie din lume care a traversat Africa de la sud la nord, trecand prin 11 tari.
- Expeditii in India, Nepal si Skkim; America de Sud – din Tara de Foc, prin Chile, Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador si Insula Pastelui.
- A traversat Canada de la est la vest si a facut expeditii pana la ultimele asezari ale eschimosilor, in tinuturile nordice ale Oceanului Arctic.
- A facut o expeditie pe urmele vikingilor - Peninsula Scandinavica, Islanda si Groenlanda.
- In aprilie 2001, atinge Polul Nord pe schiuri, consemnand o premiera. In aceelasi an, atinge Polul Sud pe schiuri, stabilind o alta premiera - fiind primul roman care atinge Polul Sud pe schiuri, strabatand temperaturi de minus 40 de grade si fiind a treia femeie din lume care atinge, in aceelasi an, cei doi Poli, dar cea mai varstnica dintre ele!
- Face expeditii în Tibet, Papua Noua Guinee si Noua Zeelandă.
- In 2010, a facut inconjurul lumii in sase luni.
Nota: Aici sunt numai cateva din calatoriile la care a participat D-na Uca Marinescu. Impresionantul CV este prezentat in totalitate la sfarsitul interviului.
Nini: V-as ruga sa-mi povestiti cate ceva despre copilaria d-voastra ca sa va intelegem aceasta pasiune pe care o aveti catre calatorii.
D-na Marinescu: M-am nascut in Harghita, la poalele Hasmasului Mare. Parintii mei erau oameni care iubeau natura, mergeam cu ei de pe la 4 ani la sfarsit de saptamana si nu numai, plecam pe munte si admiram impreuna cu ei frumusetea muntelui, fauna, flora, samd. Si arealul in care am crescut ma impingea spre ski, spre patinaj, spre joaca libera. Am avut o copilarie fericita, iar mai departe in facultate, prin pregatirea pe care ne-au facut-o pentru multa miscare si pentru ski si iarasi pe munte, dar si in sportul de performanta.
Nini: Ce sport ati facut?
D-na Marinescu: Am facut mai multe sporturi: gimnastica, atletism, baschet, iar la ridicarea maiestriei sportive am ales gimnastica medicala si bineinteles ski-ul care a ramas de baza.
Nini: Ce profesie ati avut?
D-na Marinescu: Prima data am lucrat la Federatia de Atletism, la lotul de juniori-atletism, in primii ani. In momentul in care, dupa niste ani de zile, am constatat ca se forteaza performantele si la varsta asta, am trecut in invatamant unde am creeat primele clase sportive din Bucuresti, cu profil sportiv incepand din clasa a V-a si pana in clasa a VIII-a. Din pacate liceul Alexandru Ioan Cuza la care am fost profesor si am creeat aceste clase, s-a demolat – era pe cheiul Dambovitei iar Institutul Medico-Legal era langa – atunci aceste clase s-au desfiintat, iar elevii au trecut pe la cluburi. Eu am trecut la Liceul I.L. Caragiale ca profesor, dar si acolo orele mele de educatie fizica erau tot pentru formarea copiilor; am creeat Clubul Temerarilor si am inceput sa merg cu tinerii pe munte si iarna si vara. Aproape 12 ani am facut acest lucru, dar insa continuam plecarile mele si in vacante cu familia, tot la munte, mai putin la mare. In perioada aceea am facut muntii si varful Rila din Polonia, Mussala din Bulgaria, Ben Nawis din Scotia. Deci umblam chiar si inainte de 89.
Nini: Ce ati facut dupa ce ati iesit la pensie?
D-na Marinescu: Dupa ce am terminat sa mai lucrez la Liceul Caragiale am inceput o colaborare la Comitetul Olimpic Roman si inca niste ani la Ministerul Sportului. Perioada asta a fost in perioada in care ma pensionasem, deci acum cativa ani. In ultimii ani sunt pensionara dar eu mi-am continuat activitatea mea de munte prin expeditiile pe care le-am facut, expeditii care au inceput in 1991 si inca nu s-au terminat.
Nini: Cand ati inceput sa calatoriti si cum de v-a venit aceasta idee?
D-na Marinescu: Calatoriile mele au inceput cu tara, am fost in toate zonele, zona Baraganului, in Muntii Rodnei pe Valea Iza, in Apuseni de asemenea, in Rarau, Giumalau, deci, in general am baleiat toata tara si mai tarziu am plecat pentru prima data in China.
Nini: De ce neaparat China?
D-na Marinescu: Asta pentru ca am facut 3 ani de chineza si am primit o invitatie din partea Ambasadei Chinei ca sa ma duc sa vizitez aceasta tara. Aceasta a fost prima expeditie mai lunga. Ele au inceput sa se deruleze, pentru ca mergand in China am vazut Himalaya, dupa aceea facand ski si placandu-mi iarna m-am gandit la Antarctica, care a fost in 1998, etc. In fiecare an a venit ceva, asa, o chemare, eu nu stiam inca unde plec in anul care urmeaza, dar venea gandul, se aseza si eu lucram strategic pe traseul respectiv.
Nini: Ce impresie v-au facut acele locuri pe care le-ati vizitat?
D-na Marinescu: Mi-am dat seama ca peste tot traiesc oameni, dar la fel ca noi, deci nu este nicio diferenta intre noi si chinezi, sau eschimosi, sau africani, singurul lucru care ne deosebeste este felul cum gandim, cum ne gandim viata si cum gandim sa traim. Cam asa.
Nini: Cati ani aveati cand in 2001 ati ajuns la ambii Poli ai planetei?
D-na Marinescu: 60 de ani.
Nini: E totusi o varsta.
D-na Marinescu: Este, da, dar varsta, zic eu si-o mai face si omul.
Nini: Altii nici la 20 nu se duc.
D-na Marinescu: Da, depinde...
Nini: De unde aveti dorinta asta de a pleca mereu?
D-na Marinescu: Nu este o dorinta, v-am mai spus, este o chemare. Ea imi apare de undeva, de Sus, de nu stiu unde, se aseaza in gandul meu si eu imi dau seama in momentul respectiv ca intr-adevar nu am fost acolo sau c-ar trebui sa ma duc sa vad. Incep sa ma gandesc la ce posibilitati am. O pregatire a unei expeditii dureaza intre 3 si 6 luni, cam asa.
Nini: O pregatire nu se poate face dupa o zi pe alta.
D-na Marinescu: Da. Sunt legata sufleteste de cand m-am nascut, de fapt pentru ca m-am nascut la “Polul frigului” din Romania, sunt legata de zonele polare, polare arctice, polare antarctice si de asemenea de munte.
Nini: De ce ati dorit sa plecati intr-o calatorie in jurul lumii?
D-na Marinescu: Am considerat ca o sa-mi inchei activitatea de explorator si o sa merg prin locuri pe care nu le-am mai vazut, 24 de tari si zone si locuri, pe unde nu am mai trecut. Deci, cam asta a fost obiectivul.
Nini: Cam cat a durat aceasta expeditie?
D-na Marinescu: 6 luni de zile.
Nini: De unde ati avut sumele necesare pentru aceste deplasari? Ati avut sponsori?
D-na Marinescu: Aici este o strategie, sa spunem, pentru ca majoritatea celor care nu cunosc ce inseamna o expeditie, e prima intrebare care mi se pune. De fapt, aceste calatorii ale mele, aceste expeditii sunt facute intr-un regim special, in sensul ca am invitatii, in primul rand, in al doilea rand tin legatura cu ambasadele romane din locurile respective, in urmatorul rand, nu stau la hotel, nu mananc la restaurant si imi gasesc niste cazari rurale sau chiar prieteni la care stau. Singura problema, mancarea, mi-o asigur pe plan local, ce mananca ei, mananc si eu. Singura problema este aceea de deplasare. Deplasarea peste mari si oceane si pe distante foarte mari trebuie sa o fac cu avionul, iar in rest folosesc autobuzele domestice, uneori merg si cu “ia-ma nene”. De exemplu, in aceasta calatorie in jurul lumii am beneficiat de un bonus din partea liniilor aeriene KLM, care pentru aproape 2000 Euro mi-a asigurat tot zborul de fapt, in jurul lumii cu 12 sau 14 escale pe care mi le-am fixat eu si unde, facand o escala puteam o perioada, oricat, sa vizitez obiectivele pe care mi le doream, lucru care mi-a usurat foarte mult activitatea. In toata aceasta calatorie in jurul lumii, cu obiective speciale, am facut vreo opt mii si ceva de fotografii si a costat aproape 7.000 Euro, insemnand niste sponsori pe care ii am de mai multi an de zile si care de fiecare data ma sprijina, dar conteaza enorm acest sprijin. In plus, am mai vazut niste locuri; am facut si un imprumut pe care la intoarcere, in 3 luni l-am achitat.
Nini: Cand sunteti plecata mai mult timp, nu va apuca dorul de casa?
D-na Marinescu: Este de asemenea o intrebare care mi s-a pus, dar chiar daca nu mi s-ar fi pus tot as povesti-o, pentru ca la inceput, dupa 2 saptamani ma apuca acest dor de casa si pur si simplu nu mai aveam astampar; nu ma mai simteam la mine acasa, unde eram acolo si vroiam sa vin in casa mea. Perioada s-a lungit, am ajuns la, sa spunem, cand m-am intors din Antarctica au fost aproape 6 saptamani, dar dupa trebuia sa raman in Amsterdam. Dupa ce m-au dus la hotel am spus: “Maine de dimineata plec acasa!” pentru ca numai rezistam.
Nini: Nu ati facut cumva o greseala ca nu ati ramas?
D-na Marinescu: Nu. Daca compar Amsterdamul cu acasa, cu Romania, categoric aleg Romania.
Nini: M-am referit la faptul ca vedeati ceva in plus.
D-na Marinescu: Era acest dor care m-a coplesit pur si simplu. De asemenea sunt locuri in lume unde am ajuns, locuri care aveau oarecare asemanare cu Romania, cu locurile mele dragi si gasind aceasta asemanare ma facea ca sa nu ma mai gandesc atat de mult acasa.
Nini: Ati pomenit numele lui Vasile Ciobanita la sfarsitul expunerii d-voastra de la ultima intrunire de la clubul “Floarea de colt”. In ce context l-ati cunoscut si ce imi puteti spune despre el?
D-na Marinescu: L-am stimat si pe dansul si pe sotie, amandoi niste oameni deosebiti; un om de o modestie cum rar gasesti si cu niste calitati pe care, tot asa, foarte greu le gasesti. Un om de o valoare inestimabila. A fost o expeditie in care l-am cunoscut mai bine pe Vasile Ciobanita; a fost o actiune pe care am organizat-o impreuna cu cei de la BTT (Biroul de Turism pentru Tineret) in tabara de baza Elbrus din Muntii Caucaz. Am mai avut si un grup alpin, format din alpinisti, cu care am ajuns pana la “Priut 12”, la refugiul respectiv, iar o parte a urcat pe varful Elbrus. Am avut noroc ca a fost o vreme destul de buna si s-a putut accesa.
Nini: As vrea sa-mi povestiti mai multe despre Vasile Ciobanita pentru ca in ultimii lui ani de viata a fost cel mai bun prieten al meu.
D-na Marinescu: Timpul pentru Vasile Ciobanita in gandul meu este nelimitat. Nu pot sa fixez o data cand l-am cunoscut, pot sa fixez o perioada cand l-am cunoscut, in primele mele prezente la clubul “Floarea de colt”. Am mers in multe actiuni cu dansul, am ascultat prezentarile dansului, i-am urmat sfaturile in calatoriile mele. Il consider, pe Vasile Ciobanita, el exista si acum pentru mine, pentru ca in toate prezentarile pe care le fac, i-l omagiez in aceste prezentari. Stiu ca el este undeva, acolo, si ca se uita in continuare la noi toti cei care l-am iubit. A fost un om cu niste calitati extraordinare, de o modestie fantastica. A fost omul drept care nu a stiut sa ocoleasca nimic, a fost omul care a ajutat pe foarte multi, pe toata lumea. A fost omul care a reprezentat pentru noi muntele. Muntele si natura pe care am iubit-o si o iubim in continuare. A ramas in amintirea mea si cred ca pentru memoria lui, pentru ceea ce a realizat el vis-a-vis de natura, vis-a-vis de tara noastra dar si vis-a-vis de radioamatorism ar trebui omagiat mai mult, ar trebui organizata o gala Vasile Ciobanita.
Nini: Sper sa se organizeze asa ceva intr-o buna zi. Ce planuri de viitor aveti?
D-na Marinescu: Un plan, din pacate a esuat, pentru ca aveam o invitatie pentru a pleca in Antarctica pe urmele marelui explorator (polar) englez Sakchleton, unul dintre cei care a incercat sa ajunga la Polul Sud, n-a reusit iar pe drumul de intoarcere a decedat. Nu am reusit sa-mi obtin fondurile de care aveam nevoie, in plus am avut si niste probleme de sanatate. M-am mutat la alte ganduri. Exista posibilitatea unei alte expeditii de traversare a Rusiei pornind de la izvoarele Eniseiului si pana la varsarea lui in Oceanul Arctic. Am structurat-o cat-de-cat, ar fi foarte interesanta, sa vedem daca pot sa o realizez. O alta chemare, este aceea a Himalayei, o expeditie de cam 17 zile in care s-ar face o trecere in revista pe la taberele de baza dar si prin satele serpasilor din zona, culminand bineinteles cu Everestul.
Nini: Va urez succes!
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:
http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%
Cateva filmulete se pot vedea aici:
http://www.youtube.com/watch?
http://www.youtube.com/watch?
http://www.youtube.com/watch?
http://www.youtube.com/watch?
UCA MARINESCU
Legenda - Simbol si Imbold
1991 - China si Tibet (traverseaza China de la est la vest pana in Tibet, pentru cunoasterea culturii si istoriei zonei)
1994 - Expeditie in Rusia, vaile caucaziene – ascensiune pe cel mai inalt varf din Europa, Elbrus
1996 - organizare Raliul International de Schi - Romania
- Canada - traversare Est - Vest si Yukon (traverseaza Canada de la est la vest si ajunge pana in regiunea Yukon la Oceanul Arctic, in ultimele asezari ale eschimosilor) - expeditie solitara
- Cetatean de Onoare al Whitehorse
1997 - Nepal – India – Sikkim (descopera profunzimea filozofiei si istoriei acestui spatiu mistic) - expeditie solitara; de asemenea, viziteaza tari ale Europei si fixeaza repere ale originii vietii si culturii.
1998 - Efectueaza trasee in Italia - Sud Tirol - Alpii Dolomiti; Polonia - vf. Ryssi; Scotia - vf. Ben Newis; Bulgaria - vf. Mussala; Caucaz - vf. Elbrus
1998 - America de Sud - Punta Arenas - Cetatean de Onoare
- Antarctica - Tara de Foc, Pasaj Drake, ocean Antarctic, Argentina
- Antarctica - expeditie - 7 statii cerc stiintific - peninsula Antarctica - parcurge drumul strabatut de expeditia Belgica, pentru a comemora „Centenarul Belgica”, expeditie in care omul de stiinta roman Emil Racovita a participat acum un secol, traversand Patagonia si Tara de Foc si ajungand pana in Antarctica; Uca Marinescu a marcat momentul centenarului prin inmanarea a doua placi comemorative din partea Academiei Romane, una la Statia de Cercetare Stiintifica „Almirante Brown” din Antarctica, iar cealalta la Centrul Antarctic din Punta Arenas - Tara de Foc. Uca Marinescu este prima romanca ce a ajuns in Antarctica, cea mai rece regiune a lumii. In final, contribuie la traducerea si publicarea cartii lui Emil Racovita „Spre Sud” in spaniola „Hacia el Sur”, impreuna cu Ambasada Romana din Chile) - expeditie solitara; la intoarcere, Uca Marinescu a strabatut locuri ce stau marturie pentru existenta unor vechi civilizatii Inca: Chile, Bolivia, Peru, Ecuador. Cu aceasta ocazie isi realizeaza visul de a ajunge si in Insula Pastelui - Rapa Nui - expeditie soliatara
1999 - Africa - traversare Sud - Nord prin 11 tari (traverseaza continentul African de la sud la nord, strabatand 11 tari: Africa de Sud, Namibia, Botswana, Malawi, Zimbabwe, Tanzania, Kenya, Sudan, Etiopia, Egipt, Tunisia si descopera unicitatea „leaganului civilizatiei”) - expeditie solitara; cucerirea vf. Kilimandjaro, vizitare cel mai mare meteorit - Etosha, marele Rift
- Africa traversare - diploma Ministerul Turismului – Biserte - expeditie solitara
2000 - Titlul de Excelenta al Romaniei (primeste din partea Presedintelui Romaniei Diploma de Excelenta)
- Wikingii – expeditie - peninsula Scandinava, insulele Faroe, Shetland – Islanda – Groelanda (parcurge vechile drumuri maritime europene in cautarea vikingilor. Uca exploreaza peninsula Kola, tarmul Marii Barentz, Arhipelagul Svalbard cu ale sale Longyearbyen, Ny Alesund, Barensburg si insula Moffe. In timpul acestei expeditii viseaza la calota glaciara arctica; pe drumul de intoarcere, ajunge la fiordul Magdalena, iar apoi isi continua drumul in cautarea vikingilor prin fiordurile Norvegiei. Traversand oceanul, Uca Marinescu se opreste in insulele Shetland si Faroe. In Islanda studiaza specificul insulei, in timp ce in Groenlanda - cea mai mare insula a planetei - exploreaza partea de sud in cautarea urmelor lasate de vikingi. Cu aceasta ocazie escaladeaza ghetarii, stapanii acestor locuri) - expeditie solitara
2001 - Presedintele Romaniei o decoreaza cu Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler
- Polul NORD Geografic - pe schiuri - Trofeul Cuiul Inuit expeditie internationala si Premiera Romaneasca (la 28 Aprilie orele 13:40 UCA MARINESCU ajunge pe schiuri la Polul Nord. Pentru a reusi, a fost nevoie sa strabata 116 km pe schiuri, vreme de 13 zile, plecand din Siberia. Aceasta expeditie internationala a fost compusa din 11 membri. Punandu-si la incercare propriile limite, Uca Marinescu reuseste sa fie PRIMUL ROMAN si fiind singura femeie din grup, obtine acest rezultat de exceptie)
- Traversare zona polara Dudinka - Norilsk - Hatanga - peninsula Taymar (drumul spre casa i-a oferit sansa de a studia tundra din peninsula Taymar, comunitatea Dolgana, crescatorii de reni si Laboratorul de conservare a mamutilor inghetati din Hatanga in Siberia)- expeditie solitara
- Polul SUD Geografic - pe schiuri - expeditie internationala - Premiera Romaneasca (Sfarsitul Anului si Ajunul Craciunului - 24 Decembrie orele 14:00 o gasesc la Polul Sud dupa 11 zile si 120 km de mers pe schiuri la -40 de grade Celsius si viscol. Este o expeditie internationala compusa din 2 americani, un german si o sud-africana cu plecare din Tara de Foc si in Antarctica de la baza americana „Patriot Hill”. Conditiile atmosferice foarte dificile au obligat-o sa petreaca 8 zile in cort. In cele din urma, steagul romanesc a fost arborat si la Polul Sud. Noua performanta - o noua realizare pentru Romania: Uca Marinescu este primul roman si cea de-a treia femeie din si prima ca varsta, care ajunge Polul Nord si Polul Sud pe schiuri)
2002 - Este recompensata de Presedintele Romaniei cu decoratia Ordinul National pentru Merit in gradul de Ofiter
- Primeste titlul de „FEMEIA ANULUI” - Premiu special pentru anul 2002.
- Pentru rezultate sportive de exceptie si recorduri mondiale primeste titlul de Maestru Emerit al Sportului
2003 Oceania - Australia, Tasmania, Papua Noua Guinee si Noua Zeelanda;
Ascensiune pe ghetar Mt. Cook si ghetarul Tasman (Uca isi trece in cartea de vizita si ultimul continent ramas neexplorat - Australia - Oceania (Tasmania, Papua Noua Guinee, Noua Zeelanda), fiind primul roman cu aceasta performanta. Urca si pe cele mai inalte varfuri ale continentului:
- Mont Wilhelm, 4509 metri din Papua Noua Guinee;
- Kosciusko, 2234 metri din Australia;
- Mont Ossa, 1600 metri, stanca - escalada;
- Mont Cook, 3714 metri, tabara de baza si ghetarul Tasman.
In vaile din Papua Noua Guinee ia contact cu triburile de papuasi, in desertul australian cu populatia aborigena, iar in Noua Zeelanda invata despre traditia maorilor. Tasmania i se dezvaluie cu minunata si uimitoarea flora si fauna si cu particularitatile geografice ale vechiului continent Gondwana) - expeditie solitara
2004 - Alaska, arhipelagul Aleutine si stramtoarea Bering, asista la Jocurile Olimpice ale eschimosilo (atractia zonelor polare pentru Uca Marinescu este acum Alaska si comunitatile native din indepartata regiune nordica si nord-vestica: Barrow, Kobuk, Kiana, Kotzebue, Gambel, Little Diomide, Point Hope, Nome si arhipelagul Aleutinelor. De asemenea ajunge in masivul Denali - Mc Kinley si in masivul Wrangler - St. Elias, unde escaladeaza ghetarii Kennicott si Ruth) - expeditie solitara
2004 - Portugalia - Expozitie Mondiala - Lisabona - dedicata Apei
2005 - Mongolia, Altai - Tavan Bogd, Kyosgol, Buriatia, Baikal, Novosimbirsk, Irkutsk; Asista la Jocurile Olimpice mongole Nadani (Drumul cunoasterii continua. Timp de 50 de zile viziteaza Mongolia, Republica Buriata si Siberia. Cu jeep-ul, calare, pe jos, calatoreste prin Karakorum, desertul Gobi, Masivul Altai, lacurile Khorgo si Khuvsgul. Traieste intr-o tara unica alaturi de nomazi. Astfel intra in contact cu populatiile native: mongoli, cazaci, tsatami, buriati si siberieni. Simte vraja samanilor - o religie veche, a vanatorilor cu vulturi, a crescatorilor de reni. Escaladeaza in Premiera Romaneasca in masivul Altai - Tavang Bogd varfuri de peste 4000 de metri acoperiti de ghetari vesnici)
2006 - Irlanda - tara Druizilor (muzica irlandeza si cultura celtilor o conduc pe Uca Marinescu intr-o noua calatorie, in Irlanda, pe care o strabate aproape pe jos. Cauta familiile irlandeze care isi cultiva traditiile in muzica, in obiceiuri si pastreaza cu sfintenie vestigiile ramase din istoria tumultoasa a tarii lor. Simte misterul naturii care invaluie istoria tarii in enigme) - expeditie solitara
- Tunisia si Maroc (tot in acest an viziteaza Marocul - loc al intalnirii civilizatiilor africane, arabe si europene, cu orasul Fes, Marakesh si desertul Sahara, de asemenea face ascensiuni in muntii Atlas)
- Trofeul Presei Sportive “Iosif Sarbu”
2007 - Peru, Bolivia - insula Soarelui - lacul Titicaca (revine in America de Sud pentru Peru si Bolivia, cu lacul Titicaca si insulele Uros, insula Soarelui; incearca sa interpreteze desenele de la Nazca si traieste o mica aventura in jungla amazoniana) - expeditie solitara
- Polul Nord Magnetic - Nunavut Canada - expeditie internationala - premiera romaneasca (un vechi vis, acela de a vedea Aurora Boreala si de a ajunge in zona Polului Nord Magnetic se concretizeaza in luna martie; la temperaturi de -48 de grade, Uca Marinescu impinge cutezanta pana in indepartata si istorica zona de nord-est a Canadei, Nunavut - Iqualuit, Ellesmere, Resolute Bay, Eureka si Grise Fiord; este inca o prezenta romaneasca in premiera)
- Diploma de Onoare a Comitetului International Olimpic
- Titlul de “Celebritate a Romaniei”
- Alatiul Siberian - vf. Beluka si Kamceatka cu vulcanii Goreli si Metlakowschi (chemarea samanilor spre zone incarcate cu energie si vechea populatie altaiana o conduce prin Altaiul Siberian spre varful Beluka, valea Yarlu si sanctuarul lui Roerich. Dupa Novosibirsk pleaca in Kamceatka, zona vulcanilor vesnici si numerosi, cunoscand locuitorii din extremitatea nord estica a Rusiei)
2008 - Cetatean de Onoare a Mercurii Sibiului - loc. bastina
- Mont Blanc - Cord de Europe - cucerire varf - expeditie internationala a Uniunii Europene (reprezinta Romania in ascensiunea pe Mont Blanc, declarat varf al Uniunii Europene)
- Trofeul “Trandafirul Alb”oferit de Presedintele Frantei
2008 - 2009 Polul Sud Magnetic Polul - Antarctica - aniv. 100 ani de la cucerire de catre Mawson si statia franceza Dumont D’Urbille - premiera Romaneasca - expeditie internationala
2008 - Trofeul “Sport si Mediu” oferit de Comitetul International Olimpic
2008 - Cu ocazia zilei Nationale a Romaniei - 1 Decembrie, prezinta la ONU - “Lumea vazuta de un explorator roman”; anul 2008 a insemnat si realizarea unei mari performante - atingerea celui de al patrulea pol al pamantului, Polul Sud Magnetic. In perioada Decembrie 2008 – Ianuarie 2009 Uca Marinescu participa la expeditia australiana de studiu al impactului incalzirii globale asupra icebergurilor din zona estica a Antarcticii si sarbatorirea a 100 de ani de la atingerea Polului Sud Magnetic de catre australianul Douglas Mawson.
Aceasta noua performanta este unica la nivel mondial si national. Uca a atins cei patru Poli ai Pamantului astfel:
Polul Nord Geografic - 28 aprilie 2001
Polul Sud Geografic - 24 decembrie 2001
Polul Nord Magnetic - 7 martie 2007
Polul Sud Magnetic - 25 decembrie 2008)
2009 - Bhutan - tara himalayana si Birmania (O alta prezenta in zona himalayana, o tara unica - Bhutan-ul, in care credinta, evolutia spirituala si filozofia de viata pot fi modele pentru felul in care au evoluat in civilizatia actuala;
dupa 2 saptamani de incarcare spirituala in Bhutan, a urmat calatoria in Myanmar cu templele si pagodele ramase din istoria veche)
2009 - Cetatean de Onoare al Orlatului - Marginimea Sibiului
2009- Premiul de Excelenta - Zonta
2010 - expeditie “In jurul lumii” prin 24 de tari si zone - expeditie solitara
2011 - expeditie pe “Drumul sarii si al matasii” si printre Samani - China, Mongolia; Mongolia Interioara, China si Kazachstan
2011 - Trofeul”Femeia si Sportul”al Comitetului International Olimpic
- prezenta la Colegiul National “Andrei Saguna”
- FEMEI intre FEMEI - la 125 de ani ai companiei Avon
- Invitata de onoare la Universitatea A. I. Cuza din Iasi
- 27 octombrie - Felicitari din partea dl. Jack Rouge - Presedintele CIO
cu ocazia inaugurarii sediului Comitetului Olimpic Roman
2012 - iunie - Enciclopedia Personalitatilor Feminine din Romania -
- Sanse egale pentru Cariere de Succes - Mediafax
- CARIERA substantiv FEMININ
- ROMANCE REMARCABILE - Maria Trandafir
- August Septembrie - expeditie in Sikkim - Himalaya
- Primul roman care ajunge din Sikkim pana la GoechLa de unde este salutat giuvaierul Himalayei - Kangchendjonga 8586 m
- CHEMAREA - premiera romaneasca
- prezentare material ”ROLUL NATURII in CIVILIZATIA UMANA” la Conferinta Anuala a Clubului de la Roma
- Titlul de Excelenta la Jubileul Universitatii din Pitesti
Mii de kilometri strabatuti pe jos sau in zonele polare pe schiuri, cu avion, autobuz, spargator de ghiaţa, pirogi - pe drumurile lumii, pentru……. a cunoaste oamenii si felul cum stiu sa traiasca, pentru a invata de la ei, pentru a dovedi rolul omului pentru prezentul si viitorul planetei.
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer