Casa Memoriala Tudor Arghezi este organizata in casa in care a locuit poetul, incepand cu 1930, numita si Martisor. Colectia cuprinde mobilier, biblioteca, tablouri, obiecte de arta, fotografii, documente originale ale poetului Tudor Arghezi (1880 - 1967). Este o casa cu gradina situata pe dealul Piscului, care domina partea de sud-est a orasului si unde se afla mormintele sotilor Arghezi.
Conform dorintei testamentare a poetului, din toamna anului 1974, casa a devenit muzeu memorial. Este compusa din parter si etaj, insumeaza 18 camere, plus dependinte.
In camera de lucru a scriitorului, se afla si cea mai mare parte a bibliotecii, cuprinzand cateva mii de volume, un aparat de radio din anii '30, precum si o masa si un pat. Deasupra acestuia se vede o mare icoana din lemn, cu o vechime de peste 150 de ani.
Intr-o camera alaturata descoperim medaliile si decoratiile conferite de statul roman pentru creatiile argheziene, precum si Premiul european Gottfried von Herder, acordat in 30 aprilie 1965. A fost primul scriitor roman care a fost laureat al acestei prestigioase distinctii. Tot aici putem admira un peisaj realizat de Francisc Sirato, portrete realizate de R. Maniu si un alt peisaj semnat de Nicolae Darascu. De asemenea, ne atrag atentia bustul scriitorului, opera sculptorului Oscar Han, un Cap de expresie, lucrarea lui A. Baiesan, precum si portretul Tinca (in acuarela) realizat de pictorita Lucia Demetriade - Balacescu.
Intr-o alta camera - folosita ca laborator al scriitorului - se afla o relicva a radiofoniei - aparatul de radio Atwater Kent, procurat de Tudor Arghezi in anul 1927. In vitrinele din aceasta camera sunt reunite medaliile cu efigia scriitorului, obiecte si aparatura personala. Alaturat se afla camera celor doi copii ai sai care, pe langa mobilier, pastreaza jucarii si tablitele de scoala.
In camera de zi - sufrageria - mai descoperim un gramofon si un samovar, ne incanta privirea tablourile si portretele semnate de pictori consacrati precum Steurer, Calafeteanu, Ciocardel, Baiesan, Macedonschi, etc.
Alta camera gazduieste alte cateva sute de volume, un magnetofon din 1956, un dulapior de peste un secol, o fotografie reprezentandu-l pe scriitor la venerabila varsta de 82 de ani (lucrarea artistului fotograf Aurel Mihailopol), doua mini-harti cu insemnele calatoriilor in Europa, precum si traducerile scriitorului.
In cladirea alaturata casei de locuit este amenajata o expozitie unde sunt etalate atat volume de versuri si proza, manuscrise, documente, reviste editate de scriitor, cat si o bogata iconografie cu imagini din istoria Martisorului.
Sursa: Muzeul National al Literaturii Romane
In fiecare an in luna Martie, d-na Mitzura Arghezi deschide portile “Martisorului” oaspetilor sai pentru “Sarbatorile Primaverii”: Martisorul, Dragobete, Ziua femeii. Au fost invitate un numar de opt Doamne care au tinut mici discursuri despre activitatile dumnealor. Un discurs interesant despre Paraschiva (mama sa) si “Martisor” a avut si d-na Mitzura. Au fost prezenti un numar de elevi insotiti de o d-na profesoara si de asemenea prietenii devotati ai “Martisorului”. In acest an din cauza zapezii foarte mari acumulata in curtea muzeului, intrunirea a fost amanata pentru 25 Martie 2012. Adunarea a avut loc in cladirea alaturata casei de locuit unde este si o mica sala de festivitati, dupa care am vizitat curtea si muzeul. Am ramas cu amintit placute.
Un album cu fotografii poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Adresa: str. Martisor nr. 26 - Bucuresti
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer