You are here

10 Decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

În data de 10 Decembrie 2012, împreună cu dl. Neacşu Constantin – Preşedintele  Federaţiei Române de Radioamatorism – am avut onoarea sa participam la festivităţile care au avut loc cu ocazia sarbătoririi a 10 ani de la dezvelirea monumentului dedicat drepturilor omului.     

"Într-o lume în care valorile sunt departe de a fi valori, într-o lume în care respectul şi cinstea sunt pe cale de dispariţie, în care moralitatea a devenit un atribut benevol al societăţii, iar demnitatea umană este atât de firavă încât odată pierdută, foarte greu se mai poate vindeca, omenirea trece printr-o perioadă care favorizează mai degrabă dezumanizarea.

Interesele politice majore, conflictele, războaiele armate şi civile deopotrivă, precum şi interesele economice, au dus de-a lungul vremii la terorism. Din pricina conflictelor nerezolvate dintre state, mii de oameni au ajuns să plătească cu preţul propriei vieţi în urma declanşării de atacuri teroriste. Un exemplu dureros îl constituie şirul de atacuri teroriste care au avut loc în Statele Unite, la 11 septembrie 2001.

Având în vedere faptul că în întreaga lume există categorii sociale de diferite tipuri, oamenii, indiferent de cetăţenia, naţionalitatea, religia, clasa socială, sex sau alte caracteristici personale, sunt supuşi deseori la aceleaşi tipuri de abuz.

Din păcate, pretutindeni în lume există grupuri de crimă organizată, formaţiuni teroriste, care, pentru obţinerea de beneficii materiale sau din pricina unor conflicte politice sau armate, ajung să comită fapte ce trec de limita legii, dar mai grav decât atât este că pentru îndeplinirea scopurilor propuse, aceste grupări sau grupuri aduc atingere demnităţii, libertăţii, vieţii şi condiţiei umane.

Infracţionalitatea îşi face prezenţa prin mai multe modalităţi de privare de libertate, abuzuri de mai multe feluri, hărţuiri, atentări la viaţa persoanei, precum şi multe alte lucruri ce aduc atingere drepturilor omului.

Peste tot în lume auzim, aproape zilnic, de traficul de persoane, iar primul lucru care ne vine în gând este prostituţia. GREŞIT ! Deşi e greu de crezut, în secolul 21 există sclavie, sclavie prin muncă. Există oameni sacrificaţi pentru diferite interese. Cerşetoria este un lucru josnic, pe care oamenii ajung să-l practice fără voia lor, fiind astfel mutilaţi şi aruncaţi pe bulevardele marilor oraşe pentru a cerşi.

Convieţuind într-o astfel de lume, într-un astfel de mediu, oricare dintre noi putem fi victime ale unor persoane ale căror moralitate, ale căror principii de viaţă sunt de-a dreptul bolnăvicioase!

La 10 Decembrie 1948, ONU a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, printr-un preambul al cărui scop ţinea de respectarea drepturilor omului.

Chiar în primul articol al Cartei ONU se spune că “toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spirital fraternităţii”.

Aşadar, demnitatea este cel mai important atribut uman ce trebuie respectat ca atare !

Dreptul la viaţă, la libertate, la libera opinie - sunt drepturi cruciale ale omului!

În articolul 4 se precizează că “nimeni nu va fi ţinut în sclavie, nici în servitute: sclavagismul şi comerţul cu sclavi sunt interzise sub toate formele lor”.

Indiferent de vârstă, de nivelul de cultură, de clasa socială din care fac parte, oamenii sunt îndreptăţiţi în a-şi cunoaşte drepturile, libertăţile şi obligaţiile de asemenea.

Fiecare stat în parte are instituţii specializate pentru verificarea, judecarea, ţinerea în frâu a cetăţenilor, astfel încât societatea să nu fie împânzită de oameni de joasă speţă, care, pentru propriile beneficii, sunt în stare să treacă peste orice principii. Însă cu toate acestea, indiferent de poziţia ierarhică ocupată în stat, în societate, indiferent de împrejurări, oamenii se folosesc de astfel de indivizi pentru a-şi atinge scopul.

Din păcate, oamenii nu pot fi suverani asupra propriilor drepturi, deoarece în orice moment se pot ivi situaţii în care, din pricina propriilor fapte sau, mai grav, în urma unor fapte comise de alţii, oamenilor li se pot îngrădi drepturi, cum ar fi dreptul de libertate, la viaţă sau la opinie.

 Aşadar, după 64 de ani, celebrarea Zilei Mondiale a Drepturilor Omului este un bun prilej pentru a ne reîmprospăta principiile şi un moment de importanţă majoră în viaţa fiecăruia dintre noi.

Încă din 1990, în România a fost înfiinţată Organizaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului (O.A.D.O), Preşedintele fondator al organizaţiei fiind Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI, care prin efortul şi faptele sale militează pentru apărarea, recunoaşterea şi ocrotirea drepturilor omului din România.

În semn de recunoştinţă pentru eroii căzuţi, pentru cei ce şi-au dat viaţa în schimbul apărării drepturilor omului, O.A.D.O a sărbătorit 10 ani de la inaugurarea singurului ”Monument al Drepturilor Omului” din România dedicat acestor eroi, moment cu o mare încărcătură emoţională, care s-a bucurat de o asistenţă de peste 300 de persoane, ocazie cu care reprezentanţi ai diverselor instituţii ale statului au depus coroane de flori, astfel:

s-a depus o coroană de flori din partea   Parlamentului României - Camera Deputaţilor

s-a depus o coroană de flori din partea   Jandarmeriei Române

s-a depus o coroană de flori din partea   Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă

s-a depus o coroană de flori din partea  OADO sediul central

s-a depus o coroană de flori din partea  Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

s-a depus o coroană de flori din partea  Primăriei Sectorului 4 Bucureşti

s-a depus o coroană de flori din partea  Institutului Revoluţiei Române

s-a depus o coroană de flori din partea Primăriei Ştefăneşti Ilfov

s-a depus o coroană de flori din partea Federaţiei Române de Radioamatorism

s-a depus o coroană de flori din partea  Asociaţiei Culturale România în Lume

s-a depus o coroană de flori din partea  Penitenciarului Pelendava Craiova

s-a depus o coroană de flori din partea Companiei Securitas Services – Filiala România

s-a depus o coroană de flori din partea OADO Filiala Dolj

s-a depus o coroană de flori din partea OADO Filiala Bacău

s-a depus o coroană de flori din partea OADO Filiala Dâmboviţa

s-a depus o coroană de flori din partea Asociaţiei Foştilor Parlamentari

Le mulţumim tuturor celor care au participat, cu convingerea că anul care vine va fi plin de noi rezultate care să însemne consolidarea drepturilor fiinţelor umane.

ANALIST POLITIC

Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI"

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:

http://nini.qsl.ro/yo3ccc/10%20Decembrie%20-%20Ziua%20Internationala%20a%20Drepturilor%20Omului/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer