You are here

ÎN(TOARCEM) CÂNEPA ÎN VIITOR

CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Primăriei Municipiului București  a prezentat expoziția de artă documentară „În(toarcem) cânepa în viitor │ Hemp – Back to the Future” la Muzeul Național al Țăranului Român, în perioada 18 iunie – 12 iulie 2025. Proiectul cultural conceput de Asociația Ivan PatzaichinMila 23 a fost dedicat redescoperirii cânepii ca resursă sustenabilă, aflată la intersecția dintre patrimoniu, design contemporan și cercetare aplicată.

La vernisajul de miercuri, 18 iunie, de la ora 17:00, în Sala Tancred Bănățeanu a MNȚR, accesul publicului larg a fost liber, cu înregistrarea prealabilă a prezenței la adresa de e-mail comunicare@creart.ro.

Expoziția a explorat trecutul, prezentul și viitorul cânepii și va fi prezentată în perioada septembrie – octombrie la Pavilionul României de la Expo 2025 Osaka.

Curatoriată de arhitectul Teodor Frolu, expoziția reunește contribuțiile unor profesioniști de renume din domeniul textilelor și artelor vizuale, printre care dr. Florica Zaharia – conservator emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York și director al Muzeului Textilelor din Băița, Oláh Gyárfás – artist vizual și designer al brandului PATZAIKIN, precum și artiștii multidisciplinari Dan Vezentan și Dilmana Yordanova.

Structurată în două secțiuni principale, expoziția a prezentat atât instalații artistice contemporane și obiecte conceptuale – cum ar fi lucrarea supradimensionată din textil de cânepă recuperată realizată de Oláh Gyárfás, sau „Fus cu zurgălăi”, semnată de Mircea Cantor – cât și o colecție de piese de patrimoniu, inclusiv costume tradiționale, instrumentar de procesare, mostre de țesături și materiale comparative din România și Japonia, selectate din fondul Muzeului Textilelor.

Expoziția a inclus și o componentă audiovizuală dedicată reinterpretării cânepii în designul contemporan. Brandul PATZAIKIN a prezentat o selecție din colecția sa realizată integral din cânepă pentru prezența României la Jocurile Olimpice din Tokyo, incluzând instalația centrală – totemul textil PATZAIKIN. Exponatele au fost documentate multimedia și integrate în prezentarea oficială a Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 la Pavilionul României la Expo Osaka 2025.

Expoziția de la Muzeul Național al Țăranului Român reprezintă astfel o etapă esențială de cercetare, testare și conectare cu publicul din România, înainte de prezentarea internațională din această toamnă, la Osaka. Proiectul subliniază angajamentul României față de sustenabilitate și inovație prin valorificarea unui material tradițional într-un context global.

Proiectul cultural conceput de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a fost realizat de CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Partenerii proiectului sunt brandul PATZAIKIN, clusterul CANEPARO și Muzeul Textilelor – Centru Internațional de Cercetare Textilă. Evenimentul a beneficiat de sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român și al ICOM România. Prezentarea internațională a proiectului la Pavilionul României de la Osaka va fi realizată în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe din România.

Accesul la vernisaj a fost liber. Jurnaliștii și publicul larg au fost invitați să participe la acest eveniment care a îmbinat patrimoniul și inovația într-o narațiune despre viitorul posibil al unei resurse vechi, dar extrem de actuale – cânepa. Informații suplimentare pe www.rowmania.ro.


Pe 4 și 9 iulie, între orele 16:00 și 18:00, publicul a fost invitat să participe la două sesiuni de tururi ghidate speciale în cadrul expoziției „În(toarcem) cânepa în viitor │ Hemp – Back to the Future”, organizată de CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în sala Tancred Bănățeanu de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Întâlnirile au oferit ocazia de a explora expoziția alături de curatorul ei, arh. Teodor Frolu, care a ghidat vizitatorii printr-un traseu narativ despre cânepa ca plantă resursă – de la unelte și tehnici tradiționale, la fibre, piese vestimentare și instalații contemporane. Tururile au pus în lumină conexiuni mai puțin vizibile între patrimoniul textil românesc și cel japonez, între meșteșug, design și sustenabilitate.

Expoziția a rămas deschisă publicului până pe 12 iulie 2025 și a adus în prim-plan obiecte din colecțiile PATZAIKIN și ale Muzeului Textilelor, într-o abordare curatorială ce reîntoarce cânepa în centrul discursului cultural contemporan.

Sursa: Muzeul Național al Țăranului Român

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: https://nini.qsl.ro/yo3ccc/2025/IN%28TOARCEM%29%20CANEPA%20IN%20VIITOR/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer