Cu ocazia împlinirii a 205 ani de la nașterea artistului (1820-1894), Muzeul Municipiului București a organizat vernisajul expoziției tematice „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”, care a avut loc miercuri, 9 aprilie 2025, ora 17.00, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2).
Gheorghe Tattarescu este printre foarte puținii artiști români din secolul al XIX-lea care a păstrat studiile sale executate în anii de formare (Italia, Roma 1845 – 1851), visând la înființarea unei școli superioare de artă la întoarcerea în București. Acesta nu numai că a aplicat în predare metoda academică italiană, dar a fost și primul care a conceput un manual despre reprezentarea artistică a corpului uman. Această sinteză a cunoștințelor dobândite, intitulată „Precepte și studii folositoare asupra proporțiunilor corpului uman”, a fost publicată în 1865 la Tipografia Lucrătorilor Asociați, Pasagiul Român, București.
Expoziția „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman” aduce în atenția vizitatorilor lucrări de grafică în care este studiat corpul uman în diverse posturi, urmărind redarea corectă a mișcării, așa cum se făcea la Academia San Luca din Roma anilor 1850, la care se adaugă studii compoziționale ce stau la baza unor opere cunoscute precum „Renașterea României”, picturi relevante pentru subiectul expoziției, dar și instrumente didactice precum manuale și reproduceri după sculpturi antice.
Lucrările acestea se numără printre puținele mărturii prin analiza cărora s-ar putea determina felul în care a fost abordat științific începutul învățământului artistic bucureștean. Expoziția ilustrează seriozitatea metodei pedagogice care a stat la baza învățământului artistic superior și rigoarea cu care profesorul Tattarescu și-a instruit studenții la Școala de Belle Arte din București, fondată împreună cu Theodor Aman în anul 1864. Importanța acestor studii, păstrate în stare bună de conservare, este cu atât mai mare cu cât arhivele primilor douăzeci de ani ai Școlii de Belle Arte din București au ars într-un incendiu, în data de 24 martie 1884.
Premergătoare operei majore pentru care este apreciat Gheorghe Tattarescu, această inedită lecție de înțelegere a modului de construire și redare în plan bidimensional a corpurilor tridimensionale nu a fost vreodată menită unei expuneri publice.
Rigoarea execuției, mărturiile olografe ce însoțesc schițele și, nu în ultimul rând, plasticitatea desenelor sunt în măsură să-și depașească natura de simple instrumente întru desăvârșirea pictorului Tattarescu și au devenit mărturii valoroase atât pentru valorificarea patrimoniului, cât și pentru cercetarea istoriei învățământului artistic instuționalizat din epocă.
Atât publicul larg, cât și specialiștii vor avea plăcerea de a explora o filă vizuală inedită din biografia artistului, respectiv perioada anilor de formare la Academia San Luca din Roma, unde a studiat cu profesori precum Natale Carta, Giovanni Silvagni şi Pietro Gagliardi. În așteptarea redeschiderii Muzeului Gheorghe Tattarescu, Muzeul Municipiului București inaugurează la Palatul Suțu expoziția dedicată lecției italiene, studiilor despre proporțiile corpului uman, care cuprinde lucrări inedite sau foarte puțin cunoscute.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9 aprilie - 31 august 2025.
Rodica Ion, Curator–muzeograf
Sursa: Muzeul Municipiului București
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: https://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer