You are here

Ritmuri Flamenco

Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, în colaborare cu Asociaţia SmartArt, Centrul de Artă Euterpe și BES România, au organizat spectacolul eveniment „Ritmuri Flamenco”. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă5 aprilie 2025, de la ora 15:30, la sediul Casei Schiller din strada Batiștei 15, București.  

Concept şi prezentare: Carmen Pesantez și Alin Horia Mânzat

Au interpretatCarmen Pesantez şi Angelica Floareş

Coregrafia: Carmen Pesantez

 

Spectacolul „Ritmuri Flamenco” dezvăluie frumusețea, grația, eleganța, vitalitatea și senzualitatea dansului flamenco, precum și aspecte care țin de identitate, dar și de unitatea în diversitate a culturilor lumii, o istorie care străbate timpul și spațiile, o sărbătoare a vieții.

 

Flamenco („flama” – flacără, foc) este o formă de expresie artistică sincretică, înrădăcinată în folclorul din Sudul Spaniei (regiunea Andaluzia), apărută ca rezultat al unor confluențe culturale indiene, arabe, evreiești, africane, bizantine și a unor influențe latino-americane. Dansul este descris drept arta unduirii mâinilor şi a degetelor, precizia paşilor şi a piruetelor elegante care conferă un ritm unic acestei arte, precum şi complexitatea și virtuozitatea muzicală care transmit o multitudine de trări și emoții: iubire, bucurie, tristețe, mânie, frică, extaz, nostalgie, durere, disperare. Forme cunoscute ale dansului Flamenco sunt: Alegrias, Bulerias, Sevillanas, Fandangos, Gaujiras, Malagueñas, Peteneras, Farruca, Garrotin, Zambra, Rumba-Flamenco.

 

Ritmul frenetic, culorile vibrante, muzica captivantă, pasiunea şi intensitatea emoţională au făcut din flamenco un dans extrem de popular, iubit și apreciat în întreaga lume, cu o tradiție îndelungată, un fenomen cultural impresionant, care dăinuie de secole, care continuă să inspire și să captiveze, un exemplu grăitor al modului în care multiculturalismul poate da naștere unor expresii artistice profunde și unice, unde limbajul muzicii și al dansului nu cunoaște granițe. Din anul 2010, flamenco se regăsește pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

 

Spectacolul a avut o durată de 90 de minute și a cuprins reprezentații de dans flamenco, în interpretarea celor două artiste consacrate: Carmen Pesantez şi Angelica Floareş.

 

Repertoriu:

España cañi (Dans Flamenco, cu castañete);

Sueña la Margarita (Dans Flamenco Sevillana)

Qué guapa está Sevilla! (Dans Flamenco Sevillana);

Garrotín (Dans Flamenco cu sombrero/ pălărie);

Azul (Dans Rumba Flamenco) ;

Furia Gitana (Dans Rumba-Nuevo Flamenco);

Dans Andalucia (Cover chitară Flamenco; Dans Rumba-Flamenco, cu evantai);

Caminando por la Calle (Interpretare: Gipsy Kings; Dans Flamenco cu evantai); Habanera de Cádiz (Interpretare: Pasión Vega; Dans Flamenco cu manton/ șal);

Tani (Interpretare: Hakim; Dans Flamenco);

Alegrías de Cádiz (Dans Flamenco Alegria);

Gitana Hechicera (Interpretare: Peret; Dans Rumba-Flamenco);

Baila me (Interpretare: Gipsy Kings; Dans Rumba-Flamenco).

 

Carmen Pesantez este coregraf de dans clasic indian, specialist în cultură şi civilizaţie indiană, filolog, formator, traducător, organizator şi promotor culturalS-a specializat în stilul de dans clasic indian Kathak, specific Nordului Indiei, dar a abordat şi alte stiluri de dans din culturile lumii. Se remarcă prin coregrafia originală în care tehnica, rafinamentul şi expresivitatea artistică se îmbină cu inovaţia şi eleganţa, propunând, cu fiecare reprezentaţie, noi abordări tematice. A realizat coregrafia unor spectacole inedite de dans, muzică, teatru, operă, fusion (Flamenco, Kathak-Flamenco, Rumba-Flamenco, Sufi-Kathak, Jugalbandi) şi fashion show, fiind partener în importante proiecte culturale: Ritm şi Expresie”, „Confluențe artistice. Frida Kahlo – Amrita Sher-Gil”, „Historia de Un Amor – Manuela Saenz și Simon Bolivar”, „Călătorii de vară”, „Călătorii de toamnă”, „Harta lumii pe portativ”, „Vis de vară”, „25 de anotimpuri ale frumuseții”, „Sunetele Naturii”, Festivalul Ambasadelor „Open Your Culture” etc. A susținut numeroase interviuri, prelegeri și conferințe, având apariții la televiziune și radio. Activitatea sa i-a fost recunoscută prin acordarea de numeroase premii şi distincţii, în țară și în străinătate, pentru promovarea dansului, artelor şi creaţiilor literar-artistice autentice ca valorilor universale.

 

Angelica Floareş a început să studieze dansul clasic indian şi alte stiluri de dans din diferite spaţii culturale ale lumii, în cadrul Centrului de Artă „Euterpe”, remarcându-se prin sensibilitate şi talent, susţinute de pasiune, dedicaţie şi perseverenţă în asimilarea cunoştinţelor tehnice şi artistice, prestaţia ei bucurându-se de o reală apreciere. A participat cu spectacole în cadrul unor importante proiecte culturale„Ritm şi Expresie”, „Confluențe artistice. Frida Kahlo – Amrita Sher-Gil”, „Historia de Manton”, „Călătorii de vară”, „Călătorii de toamnă”, „,25 de anotimpuri ale frumuseții” ș.a.

 

Sursa: Casa de Cultură „Friedrich Schiller”

 

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: ttps://nini.qsl.ro/yo3ccc/2025/Ritmuri%20Flamenco/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer