SESIUNEA de comunicări științifice “Marii oameni de stiintă ai României – de la Unirea Principatelor la Marea Unire din 1918 – Personalitățile Academiei Romane”, vineri 14 februarie ora 11oo, la – Casa Oamenilor de Știință din strada Lahovari nr. 9 – Academia Română.
Marile personalităti ale Unirii și ale Academiei Române - de la Unirea Principatelor la Marea Unire din 1918
Moștenirea academică a României: de la unitatea națională la leadership intelectual
Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române prin Divizia de Istoria Stiinței a organizat o importanta conferintă care face legătura între trecutul și prezentul României, examinând perioada crucială dintre Unirea Principatelor și Marea Unire din 1918. Evenimentul, programat pentru 14 februarie la Casa Oamenilor de Știință din strada Lahovary, a reprezentat o explorare profundă a forțelor intelectuale care au modelat România modernă.
Convergența dintre unitatea națională și excelența academică
Concentrarea conferinței asupra perioadei dintre cele două mari uniri din istoria României - Unirea Principatelor din 1859 și Marea Unire din 1918 - este deosebit de semnificativă. Această perioadă a marcat nu doar transformarea politică a României, ci și renașterea sa intelectuală, exemplificată prin înființarea și dezvoltarea Academiei Române. Acest lucru a fost prezentat în deschiderea conferinței prin comunicarea domnului ing. fiz. Nicolae Sfetcu, Oameni de stiinta din Romania între unirea Principatelor Romane și Marea Unire – o retrospectivă a unei epoci de aur pentru Știinta romanească (https://www.telework.ro/ro/oameni-de-stiinta-romani-intre-unirea-princip...)
Dimitrie Gusti: arhitectul sociologiei române moderne
Printre personalitățile marcante discutate la conferință, Dimitrie Gusti (1880-1955) se remarcă ca o figură impunătoare în istoria intelectuală românească. Ca președinte al Academiei Române între 1944 și 1948, influența lui Gusti s-a extins mult dincolo de cercurile academice. Contribuțiile sale la societatea românească au fost multiple:
- A fondat Școala Sociologică de la București, introducând metodologii de cercetare socială empirică care vor influența generații de sociologi est-europeni
- A înființat Institutul Social Român, care a devenit un important think tank pentru România interbelică
- A creat Muzeul Satului, un muzeu în aer liber inovator care a conservat patrimoniul rural românesc.
Sursa: Academia Română
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: https://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer