You are here

Să facem cunoştinţă cu Cristea Stefan-Aurel YO5CEA

Cu Stefan YO5CEA m-am intalnit pentru  prima data in 2004. Atunci, amandoi lucram la aceeasi firma de televiziune prin cablu, eu in Bucuresti, iar el in Aiud. Si, pentru ca trebuia ca sa mearga la sediul firmei pentru a rezolva niste probleme, dar el nu cunostea unde se afla aceeasta si nici nu cunostea Bucurestiul, m-a contactat pe mine ca sa ma intalnesc cu el si sa-l duc pana la locul respectiv. Asa ne-am cunoscut face-to-face.  

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO5CEA: M-am născut în data de 2 noiembrie 1959 în localitatea Aiud, judeţul Alba. Aici mi-am petrecut copilaria, iar odată cu începerea şcolii primare am făcut cunoştintă şi cu activităţiile “Casei pionierilor” din Aiud.

YO3CCC: Cum si cand ai aflat despre undele radio?

YO5CEA: Aici existau mai multe cercuri tehnico-aplicative, iniţial am fost înscris la cercul de dansuri populare, dar nu mă atrăgeau aşa că aflând că există şi cercul de electronică şi telecominicaţii m-am transferat aici.

YO3CCC: Dar, despre radioamatori, cand ai aflat?

YO5CEA: Profesor instructor era în acea perioadă un domn Canta care lucra la poştă şi se axa in principal pe construcţia de diverse montaje electronice şi de automatizare. Despre undele radio am aflat un an sau doi mai târziu cînd activitatea de la cercul de electronică şi telecomunicaţii a fost preluată de un tînăr învăţător, Rusu Pompei se numea, care fiind şi radioamator cu indicativul YO5AXI a început să ne prezinte şi activitatea de radio. Astfel am intrat în lumea undelor radio şi a activităţii de radioamator.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?

YO5CEA: Am întîlnit şi cunoscut mai mulţi radioamatori Aiudeni dintre care amintesc pe cei mai active: Aurel YO5ADB  SK, Gligor YO5ACH (acum cand scriu aceste randuri are 93 ani şi este activ pe repetoare şi unde scurte), Romică YO5AXH, Mircea YO5AAU SK, Emil YO5BET SK, YO5BEQ Erwin SK, YO5TH Călin SK. De la fiecare dintre aceştia am rămas cu câte ceva.

YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?

YO5CEA: La “Casa pionierilor” s-a autorizat un radioclub cu indicativul YO5KLK, iar activitatea a debutat cu o serie de copii la vremea aceea care au început cursul de telegrafie predat de Pompei YO5AXI. Amintesc dintre aceştia pe Tibi devenit YO5QAQ SK, Popic devenit YO5DDD, Bebe devenit YO5OVI, şi alţii care între timp au mai plecat din zonă. După terminarea cursului am fost autorizat ca radioamator receptor cu indicativul YO5 9583/AB. Mi-am inceput activitatea în 1976 cu un receptor home made cu reacţie cu un tub 6K7, după care am construit o superheterodină cu tranzistori în 80 m. Am participat la concururi de 2 m, concursuri de US alături de Pompei Aurel YO5AXI, Mircea YO5AAU şi alţii.

YO3CCC: Ai avut de la inceput indicativul YO5CEA

YO5CEA: În urma examenului de certificare am solicitat şi obţinut indicativul de emisie, care a fost YO5CEA, în anul 1978, la terminarea liceului şi împlinirea vîrstei de 18 ani.

YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

YO5CEA: Prima legătură a fost în telegrafie în 80 m cu YO5CCG din Cluj, utilizând un receptor Lorenz cu reacţie construit în 1941 si un emiţător home made cu trei tuburi: 6P9, 6P3 şi în final 6P36 care scotea circa 25 W.

YO3CCC: Dar antene, ce ai avut?

YO5CEA: Antena a fost un dipol DL7AB. Ulterior am folosit un receptor Lorenz SH, un emiţător SSB cu filtru EMF500 si un final tot cu 6P36.

YO3CCC: Din ce amplasament ai lucrat in portabil in concursuri?

YO5CEA: Am participat  la numeroase concursuri atât în HF cât şi VHF cu echipa  YO5AXI, YO5ADB, YO5DDD, YO5QAQ, YO5TP şi alţi radioamatori. Am fost în munţii Trascău, Sureanu, Bihor, Cindrel şi alţii. Ar fi multe de povestit….

YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO5CEA: Am adunat şi diplome şi QSL-uri dar pasiunea a fost şi ramâne traficul radio. Actualmente utilizez aparatură industrială alături de vechiul A412: un TS430S si un FT 77 pentru unde scurte si un FT736R pentru VHF şi UHF. Folosesc antene verticale şi dipol în unde scurte ,Yagi şi verticale în VHF şi UHF. Unii dintre cei cu care am început activitatea ne-au părăsit.

YO3CCC: Iţi plac modurile de lucru digitale?

YO5CEA: Am studiat şi modurile de lucru digitale dar nu am găsit aceeaşi satifacţie şi împlinire ca in traficul radio tradiţional unde opeatorul înseamnă aproape totul; în rest, e tehnologie şi informatică. Poate şi vîrsta e de vină. Multă sănătate tuturor şi la reauzire în bandă 73!  

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici:  https://nini.qsl.ro/yo3ccc/2024/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Cristea%20Stefan-Aurel%20YO5CEA/index.html

Despre pozele din album:

1. autorizaţie de receptor 1976

2. autorizaţie de emisie-recepţie clasa a III-a

3. certificat HAREK

4. autorizaţia de emisie-recepţie actuală

5. carnet de mebru FRR

6. pe Pleaşa, de la stânga la dreapta: Stefan YO5CEA, Tibi YO5QAQ şi Pompei YO5AXI

7. pe Pleaşa la un concurs de UUS

8. pe Pleaşa

9. Pompei YO5AXI şi Tibi YO5QAQ

10. Tuculeu, un deal lânga Aiud, la un concurs de UUS

11. Mircea YO5AAU radioamator Aiudean din generaţia anilor 1960

12. Pompei YO5AXI şi Tibi YO5QAQ la Pleaşa

13. Stefan YO5CEA şi Tibi YO5QAQ

14. Calin YO5TH radioamator Aiudean din generaţia anilor 1960

15. Stefan YO5CEA la Pleaşa

16. biroul cu echipamentele de trafic

17. înainte de concurs

18. la masa de trafic

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer