You are here

Smart Cities of Romania 2024

Aflata la cea de a 10 editie, Conferinta Smart Cities of Romania, a dezbatut subiecte de actualitate din domeniul dezvoltarii durabile al tehnologiilor si solutiilor inovative, al rezilientei urbane. Structurata pe trei sectiuni conferinta s-a bucurat de prezenta unor vorbitori marcanti fie ca activeaza in domeniul guvernamental sau in domeniul privat si a unei audiente in sala de cca. 100 de persoane. Conferinta a fost transmisa in online.

In prima sectiune au fost evocate realizarile in domeniul dezvoltarii durabile si oportunitatile de finantare exceptionale ale perioadei. Astfel programul national pentru neutralitate climatica M100 poate capacita fonduri de pana la 1 milard Euro.  Este un exemplu pozitiv despre ce se poate realiza in perspectiva apropiata iar dezbaterea a fost animata de participarea dlor. Laszlo Borbely – Consilier de stat la Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, Adrian Curaj – Director general UEFISCDI, Liviu Bailisteanu – director MDLPA, Adrian Craciun – Director executiv la Federatia Zonelor Metropolitane si Aglomeratiilor Urbane din Romania.

In cea de a doua sectiune au fost evocate proiecte concrete si tehnologii moderne precum integrarea prosumatorilor de catre Delgaz Grid, digitalizarea sistemelor de producere a energiei termice, colectarea si unificarea datelor relevante pentru orasele inteligente, realizarea unui cadru de testare a solutiilor de oras inteligent in campusul Universitatii Politehnice Bucuresti. La stadurile organizate de Genetec/Briefcam si Motorola Solutions Romania au putut fi evaluate tehnologii moderne precum analiza si clasificarea imaginilor video sau detectarea fumatului electronic si a drogurilor.

Subiectul celei de a treia sectiuni a fost legat de rezilienta urbana. Tendintele recente au condus la modificari in frecventa si formele de manifestare a criminalitatii, fenomene la care participantii la viata oraselor trebuie sa se alature autoritatilor nationale care de multe ori sunt depasite. Dintre acestea, dl. Stan Stefan de la Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii s-a referit la consumul de droguri in scoli, furtul de identitate, manifestarile cu violenta si materialele pirotehnice. Subiectul a fost evaluat din punctul de vedere al prestatorilor de servicii de securitate de catre Presedintele ANERSF dl. Aurel Catrinoiu. Alte aspecte foarte importante pentru viata oraselor si rezilienta lor au fost prezentate de dl. Sorin Doru Ciomartan de la Uniunea Arhitectilor din Romania. Solutiile urbane durabile se lasa inca cautate, ca dovada fiind faptul ca mai toate exemplele de buna practica sau proiectele care dezvolta orase inteligente de la zero difera mult de situatia actuala a oraselor in care locuim.

Conferinta s-a incheiat intr-o atmosfera activa particpantii fiind interesati sa continuie deazbaterile in anul urmator. 

Sursa: Smart Cities of România

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: https://nini.qsl.ro/yo3ccc/2024/Smart%20Cities%20of%20Romania%202024/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer